Ruskému prezidentovi chýba v rozhlasových staniciach viac "patriotickej" hudby a podpora "ideologicky správnych" popových hviezd. Preto sa rozhodol cez štátnu firmu Goskoncert odkúpiť tamojší mediálny koncern vlastniaci väčšinu dôležitých rádií. Domáci hudobníci sa búria a nechcú so štátom kontrolovanými médiami spolupracovať.

Ako informuje britský denník The Guardian, ruskí hudobníci a producenti napísali prezidentovi Vladimírovi Putinovi otvorený list. Nechcú, aby štátny podnik Goskoncert odkúpil spoločnosť Russkaja Media Grupa, ktorá vlastní najznámejšie tamojšie rozhlasové stanice ako Russkoe radio, HIT FM, Maximum a Monte Carlo. Do jej portfólia spadá aj RU.TV, populárny televízny kanál zameraný na vysielanie videoklipov ruských interpretov. Viacerí interpreti a predstavitelia ruského hudobného priemyslu sa vyjadrili, že po zoštátnení týchto médií by s nimi neboli schopní spolupracovať.

Denník Vedomosti tento týždeň informoval, že myšlienka "ideologicky správnej" ruskej populárnej hudby vznikla ešte v októbri minulého roka. Vladimír Kiseľjov, obchodný partner riaditeľa štátneho Goskoncertu, a Oľga Plaksina, predsedkyňa správnej rady Russkaja Media Grupa, vtedy napísali Putinovi list, v ktorom odporúčali projekt novodobej hudobnej propagandy na čele so štátnym podnikom. Urobiť tak majú preto, lebo podľa Kiseľjova dominuje ruskému éteru hlavne západná hudba. S týmto tvrdením nesúhlasia speváci ako Grigorij Leps či Anna Netrebkova. V ruskom éteri je podľa nich dostatok patriotizmu, čo Leps odôvodňuje aj úspechom rádia Russkoe radio. Vlajková loď spoločnosti Russkaja Media Grupa vznikla práve na to, aby hrala hudbu výlučne v domácom jazyku.

Populárni speváci sa navyše pravidelne zúčastňujú patriotických vystúpení, pričom niektorí hrali aj na anektovanom Kryme či na územiach východnej Ukrajiny ovládanej proruskými separatistami, a to aj napriek hrozbe sankciami. "Môžete ich naozaj nazvať nepatriotickými?" pýta sa Sergej Koževnikov, riaditeľ Russkaja Media Grupa. Hoci s transakciou nesúhlasí, vlastní iba 22% podielu v spoločnosti. Rozhodujúce slovo bude mať väčšinový vlastník, firma IFD Kapital, ktorá sa podľa zdrojov Guardianu akvizícii Goskoncertom nebráni. V Rusku sa tak možno čoskoro dočkajú trochu inej podpory domácej hudby, než aká sa chystá na Slovensku zavedením kvót s platnosťou od apríla 2016.

Autor: Marek Majzon (zdroj: Guardian)
Foto: Alexei Nikolsky / RIA-Novosti