Obľúbený kultúrny priestor Tabačka v Košiciach otvára jesennú sezónu už vo štvrtok. 1. septemba sa môžu diváci tešiť na islandskú štvoricu Agent Fresco a slovenských The Ills. Islanďania sa do metropoly východu sa vracajú po štyroch rokoch. Dnes hrajú v bratislavskom Randali.

Skupina Agent Fresco vznikla v roku 2008 v Reykjavíku a od začiatku udivuje tým, s akou ľahkosťou dokážu jej členovia prechádzať od vplyvov tvrdých žánrov ako metal a hardcore cez technickú a džezom poznačenú matematickú rytmiku k emocionálnym, často až popovým pasážam. V nich dostáva príležitosť vyznieť charizmatický falzet speváka Arnóra Dana. Toho si všimol aj Slovensku dobre známy skladateľ Ólafur Arnalds a tak sa Arnór postaral o všetky vokály na jeho poslednom albume. Skupinu Agent Fresco si tiež všimli členovia skupiny Muse, ktorým predskakovali nedávno v Reykjavíku.

Islanďania pripravovali svoj minuloročný album Destrier takmer päť rokov, v tomto prípade sa však oplatilo čakať. Nie je to ľahké počúvanie, ide o mimoriadne kvalitnú, technicky prepracovanú a nápaditú nahrávku, ktorú ovplyvnili predovšetkým negatívne emócie spojené s fyzickým útokom na speváka. "Napadli ma dvaja muži veľmi neskoro v noci. Poškodili mi očnú jamku, porezali obočie, mal som otras mozgu. To ma zmenilo. Rozhodol som sa nechať ten hnev a úzkosť vo mne rásť, čo animovalo všetky surové emócie počas môjho písania," vysvetlil Arnór Dan, ktorý bol počas islandských hudobných cien tento rok ocenený titulom vokalista roka a jeho kapela titulom rocková nahrávka roku.

Kým Agent Fresco do Košíc dorazia z Reykjavíku, pomerne častí návštevníci Tabačky - The Ills - tam majú namierené z Bratislavy. The Ills hrajú technickú a hlučnú inštrumentálnu hudbu a rovnako ako Agent Fresco, aj oni pôsobia na scéne od roku 2008. Odvtedy sa vypracovali do pozície jednej z najaktívnejšie koncertujúcich slovenských kapiel, čo potvrdzujú aj ich tohtoročné plány.

Po absolvovaní letných festivalových vystúpení na Pohode, Colours of Ostrava a najmä po vydaní oceňovaného albumu Ornamental Or Mental sa slovenskí post-rockeri predstavia na slávnom festivale Iceland Airwaves. Ešte predtým však predskočia skupine Agent Fresco v Tabačke vo štvrtok 1. septembra.





Informácie pre Hudba.sk poskytla Nina Šilanová z klubu Tabačka Kulturfabrik.
Foto: archív

Súvisiaci interpreti: Agent Fresco, The Ills