Pre mimobratislavské kapely sú vystúpenia v hlavnom meste vždy výzvou. Svoje o tom vie aj skupina Peter Bič Project, ktorá už druhý rok vládne slovenskému éteru a čoraz častejšie hráva v zahraničí. V akciami nabitej Bratislave sa v minulosti párkrát popálila, vždy však ukázala, že bez ohľadu na počet ľudí a kapacitu klubu ide naplno.

Od posledného koncertu kapely Peter Bič Project v Bratislave - v Ateliéri Babylon v novembri 2012 - ubehol necelý rok, no za ten čas sa toho stihlo zmeniť veľmi veľa. Kým na domácej scéne skupina potvrdila svoju pozíciu ďalšími úspešnými singlami (na Hey Now nadviazala v silnej hranosti najmä emotívna Thinking About You), veľmi slušne to má rozbehnuté už nielen v susednom Česku, ale aj v Slovinsku či v Poľsku, kde v lete odohrala niekoľko veľkých koncertov s nečakane pozitívnymi ohlasmi.

Napriek sérii úspechov z posledných mesiacov však mala skupina pred koncertom rešpekt. "Pre nás je hranie v Bratislave vždy prelomové. Mám pocit, že bratislavské publikum je náročnejšie. Bola som dosť nervózna. Potom to opadlo a v strede koncertu prišiel taký príjemný pocit, že je skvelé hrať práve tu," priznala speváčka Dáška Kostovčík. "Bolo to fantastické. Najskôr som mal trošku obavy, ako budú reagovať ľudia na naše pesničky, pretože medzičasom sa veľa udialo, odkedy sme tu neboli. Ale bolo to skvelé a ľudia boli úžasní," dodal gitarista a líder kapely Peter Bič.

Zahrali prierez tvorbou aj hity od U2 či Norah Jones

Koncert sa uskutočnil v piatok v divadle Heineken Tower Stage, kam skupinu pozval Ján Ďurovčík. Peter Bič Project fanúšikom predviedli dvojhodinový koncert, zazneli skladby z albumu Say It Loud (2012), aj piesne z prvého sólového počinu Petra Biča - Sometimes, Chceme to alebo Funky z revolúcie. Najväčšie hity s kapelou odspievala celá sála, v menej známych piesňach zabával publikum najmä Ivo Bič, ktorý dokonca predviedol aj tanečné sólo. "Mám taký skrytý talent, viem sa hýbať. Neviem, či podľa pravidiel, ale vyzerá to tak, že ľuďom sa to páči. Keď je dobrá nálada a ľudia na to reagujú, tak tam hodím nejakú tanečnú vložku. Je to taká moja skrytá prirodzená vlastnosť, ktorú sem tam odhalím," smeje sa energický spevák, ktorý je na pódiu dokonalým protipólom Dášky Kostovčík.

Špecialitou na koncertoch Peter Bič Project sú skvele zahrané coververzie, ktorými kapela dopĺňa svoj setlist a vždy dokáže prekvapiť. Tentokrát si hudobníci pre fanúšikov pripravili prerábky skladieb od Norah Jones, U2 či Modjo. Čerešničkou na torte bol disco hit We Are Family, ktorý pre dievčenské kvarteto Sister Sledge napísali legendárni hudobníci Nile Rodgers a Bernard Edwards z kapely Chic. "Vždy som sa snažil komplexne vnímať hudbu a nebyť jednostranne zameraný. Nerobiť len jeden štýl alebo žáner. Baví ma hudba ako celok a snažím sa to pretaviť do piesní aj do koncertov. Myslím si ale, že Peter Bič Project má ajednoznačnú líniu, ktorú ľudia vedia hneď rozlíšiť," vysvetlil Peter Bič.

Po letných koncertoch v Poľsku, Slovinsku a vo Švédsku sa kapela momentálne teší aj z nominácie na cenu MTV European Music Awards pre najlepšieho interpreta z Česka a Slovenska. Okrem toho má Peter Bič Project nový singel Came To My Life, ktorý už čoskoro podporí videoklipom.

Text: Propaganda House + Hudba.sk
Foto: Milan Krupčík

Súvisiaci interpreti: Peter Bič Project