Nevkusný luxus, viac ako tucet neviest, baletky v podväzkoch, narážka na drogy a žiaden alkohol. To je nový videoklip Robbieho Williamsa, ktorým avizuje svoj jedenásty album. "Bavím sa ako Rus," spieva Angličan v texte, v ktorom kritizuje ruských oligarchov. Napriek priemernosti pesničky môže zaujať kontroverznou témou aj výpravnosťou klipu.

Robbie Williams sa naposledy s novou pesničkou fanúšikom pripomenul v decembri 2014. Sprevádzal ju produkčne nenáročný videoklip s tvárou pomaľovanou na čierno-bielo (niečo medzi členom kapely Kiss a Jokerom v podaní Heatha Ledgera), ktorým vtedy propagoval svoje svetové turné. Skladba sa volala Heavy Entertainment Show a mala minimálnu propagáciu, spevákovi totiž skončila nahrávacia zmluva. Až tento rok po podpise novej veľkej zmluvy so Sony Music oznámil, že v novembri vydá rovnomenný album.

Teraz z neho ponúka ďalšiu ochutnávku s názvom Party Like a Russian (Bavím sa ako Rus). Kým spomínaný videoklip z roku 2014 si za viac než rok a pol pozrelo na Youtube menej ako pol milióna fanúšikov, z kontroverznej novinky chcel bývalý člen Take That vo vizuáli evidentne vyťažiť maximum. Miestami až sedemnásť modeliek, historický interiér šľachtického sídla, narážka na drogy - a prekvapivo žiaden alkohol. Takto si predstavujú tvorcovia klipu typickú ruskú zbohatlícku párty. Ani po osemnástom zhliadnutí klipu a devätnástom vypočutí pesničky sa autorovi článku nepodarilo pochopiť pointu.

Hudba s moderným zvukom, otrepaným aranžom, harmóniami na pomedzí tvorby Bulata Okudžavu, Justina Timberlakea, Pet Shop Boys (Go West) a Paul McCartneyho (Those Were The Days) zíva prvoplánovou nudou. V rádiách pesnička vhodne zapadne medzi jednosezónne popové hviezdičky, divákov zase ako milá a sladká vata v prúde obrazu a hudby vo vysielaní televíznych staníc poteší pestrofarebný klip.



Od Rusov zobral milióny, teraz ich kritizuje

Viac svetla do pozadia novej pesničky i klipu vnášajú články v britských denníkoch. V auguste totiž Robbie Williams odohral vystúpenie na svadbe dcéry ruského oligarchu, za ktoré údajne inkasoval 1,6 milióna libier (viac než 1,85 mil. eur). Možno práve tam vznikla inšpirácia pre jeho nové video. A pravdepodobne aj pre samotnú pesničku, v ktorej texte sa "skryto" vysmieva oligarchom aj samotnému prezidentovi Putinovi. Otvára ju totiž slovami: "Treba na to spoľahlivého človeka s dôveryhodnou povesťou / Ktorý z národa vytiahne peniaze / Za drobné si postavím súkromnú vesmírnu stanicu / Lebo si to môžem dovoliť, človeče".

Na otázku, či sa neobáva, že sa dostane na čiernu listinu ruského prezidenta reagoval Robbie pre britský The Sun, že nie. Priznal však, že pôvodná verzia textu piesne, v ktorej sa naváža do ruských zbohatlíkov a takzvaného ruského kapitalizmu bola podstatne tvrdšia. "Musel som ho scenzurovať. V Rusku žije 147 miliónov ľudí a nechcel som ich všetkých uraziť, keďže nepoznám ich spôsob vnímania humoru," uviedol spevák.

Ani v konečnej verzii textu si však nedáva servítku pred ústa na tému "ruských chlapcov, ktorí sú všade". Anglicky zdatní poslucháči v nej môžu objaviť narážky na ruskú slobodu slova (Party like a Russian, End of discussion) či mafiánske praktiky (Act highfalutin while my boys put the boots in). V druhom refréne okrem iného spieva aj "Máme duše a máme zlato" (We've got soul and we've got gold). O Rusoch sa totiž hovorí, že majú veľkú - alebo ak chcete - širokú dušu. Či práve toto myslel Robbie vo svojom texte si musí každý vyhodnotiť sám.

Zdá sa vám hudba príliš povedomá? Tu je dôvod

"Ruskú tému" novinky podčiarkuje fakt, že neprehliadnuteľnou súčasťou skladby je aj sláčikový sampel zo skladby Tanec rytierov z baletu Rómeo a Júlia od slávneho ruského skladateľa Sergeja Prokofieva. Klasické baletné dielo tak oživuje nahrávku novej kontroverznej piesne britského hudobníka a dodáva jej pocit známosti, ktorý je dôležitou ingredienciou väčšiny súčasných hitov. Či mu to pomôže k úspechu v rádiách alebo sa bude pieseň šíriť len vďaka kontroverznosti textu a divokému videoklipu, ukážu najbližšie týždne. Podľa počtu prehratí na sociálnej sieti Facebook však vizuál rozhodne zaujal omnoho viac ako jeho predchádzajúci klip.

Z očakávaného jedenásteho štúdiového albumu Heavy Entertainment Show Robbieho Williamsa teda poznáme po titulnej piesni aj práve zverejnenú novinku. Kým vyriekneme definitívny súd nad jeho veľkým "comebackom", bavme sa na tom, ako sa Robbie baví na Rusoch. Alebo si uťahuje zo svojich fanúšikov? Odpoveď môže priniesť až vypočutie celého albumu. Na trh ho uvedie 4. novembra, pričom bude obsahovať jedenásť skladieb v základnej verzii, na deluxe edícii bude ďalších päť piesní a tiež tri videá. Ďalší singel s názvom Love My Life plánuje spevák zverejniť 21. októbra.

Prečítajte si: Čertovsky dobrý Robbie Williams: Bratislave dal šou, na ktorú všetci čakali

Autor: Peter Lehotský
Foto: screenshot / Facebook.com

Súvisiaci interpreti: Robbie Williams