Už dnes večer si môžete pozrieť ďalší záznam z unikátneho koncertu, ktorý sa na začiatku júla konal na Hrade Devín pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Stretli sa na ňom špičky slovenskej pop music aj alternatívnej scény, ktoré svoje skladby odohrali v sprievode orchestra.

Ak ste nemali možnosť zažiť unikátny otvárací koncert 7. európskeho summitu regiónov a miest, môžete sa jeho fascinujúcej atmosféry dotknúť prostredníctvom záznamov. Prvý odvysielala RTVS na konci júla, ďalší sa na televízne obrazovky dostane už dnes večer o 22:25 na Dvojke.

Koncert Hudba Európy na Devíne bola pre vyše 2500 návštevníkov nezabudnuteľným zážitkom. Program večera sa skladal z troch častí. Veľkolepý koncertný večer otvorili vystúpenia popredných umelcov populárnej hudby v programe s názvom "Rockové a popové hviezdy so symfonickým orchestrom".

Dramaturgia v ňom spojila vystúpenia populárnych spevákov a skupín so Slovenským symfonickým orchestrom pod dirigentskou taktovkou Antona Popoviča. Postupne sa predstavili špičkoví umelci domácej scény ako Collegium Musicum, Pavol Hammel, IMT Smile, jediný český hosť David Koller, Mária Čírová, Korben Dallas, Katarzia, Longital, Janko Lehotský a Tublatanka.


Najväčšie hity aj novinky

"Hralo a spievalo sa mi výborne, so symfonickým orchestrom som vystupovala po prvý raz. Užila som si to na maximum. Prosila som za pekné počasie, to vyšlo, prišli aj ľudia, verím, že si to užili s nami a mne sa splnil detský sen. Dúfam, že si to ešte niekedy zopakujem," vyjadrila sa Mária Čírová, ktorá zaspievala svoje skladby Búrka a Unikát a predstavila sa aj v duete s Jankom Lehotským. "Som rád, že som sa ocitol na koncerte vo výšinách hradu Devín a že som si mohol zaspievať s orchestrom, ktorý je naozaj výborný," povedal dnes už bývalý frontman kapely Modus.

Už úvodné vystúpenie legendárnej skupiny Collegium Musicum so známym inštrumentálnym hitom Hommage á J.S.Bach bolo veľkým prekvapením. Sólový part na organe po prvýkrát v histórii tejto formácie nezahral Marián Varga, ale Vladislav Šarišský zo skupiny Talent transport. Ten kvôli nečakanej hospitalizácii Mariána Vargu zastúpil tohto hudobného génia. Diváci ma Devíne si vychutnali tiež skladby Pred výkladom s hračkami a Smutná ranná električka v podaní ďalšej legendy slovenskej populárnej hudby Pavla Hammela.

Skupina Korben Dallas so spevákom Jurajom Benetinom zahrala piesne Otec a Spovede, Longital zaujali divákov absolútnou premiérou skladby Divoko, Katarzia prekvapila novým znením skladby Paranoje a predstavila aj novinku Milovať s hudbou. IMT Smile rozpálili publikum a ohromili novým zvukom dnes už zľudovelých piesní Opri sa o mňa a Ľudia nie sú zlí.

"Bolo pre mňa úžasné, byť tu na jednom pódiu s takými pánmi muzikantmi. Veľmi si to užívam," povedal Ivan Tásler. "Slovenský symfonický orchester bol skvelo pripravený, vybrali naozaj vynikajúcich muzikantov, Tono Popovič napísal pekné aranžmány. Väčšinou hrávam so svojou kapelou, toto bolo niečo neobvyklé. Devín je nádherný, ľudia sa bavia, je to pre mňa taká čerešnička na veľkej torte," vyznal sa s úsmevom David Koller, ktorý zaspieval legendárny hit Chci zas v tobě spát aj svoju novinku Gypsy Love. Koncert vyvrcholil spektakulárnym spojením skupiny Tublatanka so symfonickým orchestrom v legendárnej skladbe Pravda víťazí.

Tublatanka, Hudba Európy na hrade Devín, 7.7.2016 Zdroj: Imrich PopluhárTublatanka na koncerte Hudba Európy na Devíne - viac fotiek

"Sme radi, že ľudia zažili koncert na Devíne v povznesenej nálade a verím, že sa atmosféru koncertu podarilo zachytiť aj kamerám," hovorí dramaturg projektu Adrian Rajter. Záznam náročného open air podujatia režíroval a strihal Matej Beneš, o mixáž zvuku sa postaral zvukový majster Igor Baar. "Odviedli vynikajúcu prácu, dotiahli podobu záznamu koncertu do posledného detailu. Musím oceniť výbornú spoluprácu s RTVS a všetkých tých, ktorí projekt s nadštandardným nasadením realizovali. Verím, že si aj televízni diváci vďaka precíznemu spracovaniu užijú koncert v takej silnej atmosfére, v akej zaznel naživo," ocenil prácu kolegov dirigent a producent projektu Anton Popovič.

Podujatie priniesol verejnosti Bratislavský samosprávny kraj. "Naším cieľom bolo, a to sa nám aj podarilo, aby bol tento veľkolepý koncert prístupný pre všetkých ľudí, ktorých domovom je Európa. Práve na nich stojí Európska únia a ich záujmy musia jej predstavitelia pri rozhodovaní sledovať," uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, ktorý projekt Hudba Európy na Devíne inicioval. "Všetko bolo nádherné, tak ako sme si to predstavovali. Každý kto prišiel pochopil, o čo nám išlo. Teda o spojenie dobrej hudby, ktorá aj obsahovo niečo znamená, s nádherným prostredím, kde je kus našej histórie," uzavrel jeden z autorov projektu Ladislav Snopko.

Projekt Hudba Európy na Devíne sa uskutočnil pod záštitou predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Záznam vyše 80-minútového koncertu rockových a popových hviezd so symfonickým orchestrom odvysiela Dvojka RTVS dnes (30.9.) o 22:25. Partnermi koncertu boli Zoznam.sk, Hudba.sk, SOZA a TASR.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený redakciou.

Foto: Imrich Popluhár

Súvisiaci interpreti: David Koller, IMT Smile