Ako to vyzerá na koncerte Lady Gaga s Tonym Bennettom? Pozrite si najnovšie video tejto netradičnej dvojice. Kanye West zase vo svojom novom videoklipe ukázal jedenapolročnú dcéru North West. A pridávame aj novinky od Selah Sue a kapely Texas.

Album Cheek to Cheek dvojice Tony Bennett a Lady Gaga bol jedným z hudobných prekvapení minulého roka. O tom, že medzi speváčkou a spevákom z úplne iných svetov a generácií muzikantská chémia funguje, svedčí aj čerstvo zverejnené video z televízneho koncertného špeciálu Cheek to Cheek Live!, ktorý americká televízna sieť PBS odvysielala v októbri minulého roka. Záznam skladby Goody Goody speváčka tento týždeň nahrala na svoj Youtube kanál ako oficiálne video. 88-ročnému, neuveriteľne vitálnemu jazzmanovi v ňom však húpajúc sa vo veľkom bielom kresle iba sekunduje, takže ak ju chcete naozaj vidieť spievať jazz, pozrite si niektoré z ich starších videí, napríklad Bewitched, Bothered and Bewildered. V každom prípade im to spolu naozaj svedčí.


Najväčšou novinkou, ktorú priniesli svetové hudobné portály v prvých hodinách roka 2015, bola prvá zverejnená spolupráca Kanyeho Westa s Paulom McCartneym v podobe skladby Only One. Raper ju predstavil na svojom oficiálnom webe na Silvestra a takmer presne o mesiac neskôr (30.1.) zverejnil aj videoklip. Hoci ho režíroval slávny filmár Spike Jonze (filmy V koži Johna Malkovicha, Adaptácia, Ona, či množstvo ikonických klipov pre Weezer, Beastie Boys, Björk alebo Arcade Fire), ide o úplne obyčajné amatérske domáce video, v ktorom dokonca nesedí obraz so zvukom... Asi umelecký zámer.

Vo videu môžete vidieť Kanyeho na rozbitej ceste do lesa, neskôr sa v jej okolí prechádza s dcérkou North West, ktorá nemá šajnu, čo sa to vlastne deje a podľa toho sa aj tvári. Je to celkom milé, ale aj tak, WTF?! K podivnosti celého diela prispieva aj pasáž okolo konca druhej minúty, v ktorej si môžete vypočuť, ako znie Kanyeho "spev" bez auto-tune. Viac sa o skladbe, jej emotívnom pozadí aj o tom, o čo sa v nej zaslúžil slávny člen The Beatles, dočítate TU.


Belgičanka Selah Sue je ideálnou hudobnou hviezdou pred všetkých, ktorí majú radi pop, ale sú otravení súčasným šoubiznisom, rádiovými hitmi na jedno kopyto alebo tým, že takmer všetky ženské popové speváčky sa viac snažia predať svojím telom, ako samotnou hudbou. Možno aj preto je sympatická hudobníčka mimo kontinentálnej Európy, kde je hviezdou prvého formátu, značne nedocenená - o umiestnení v najväčších svetových hudobných rebríčkoch (UK Chart a Billboard) môže zatiaľ len snívať. Pokiaľ však bude naďalej produkovať také kvalitné hity ako je jej aktuálny singel Alone, je zrejme len otázkou času, kedy ju objavia aj Briti a Američania. K chytľavej novinke vo štvrtok zverejnila minimalisticky ladený videoklip, v ktorom sa obklopená zrkadlami ukazuje ako elegantne krásna žena, ktorá sa nebojí ani gitary (schválne, kedy ste naposledy videli popovú speváčkui hrať v klipe na hudobný nástroj?). Mimochodom, naživo je úplne skvelá.


Na záver dnešného výberu je tu videoklip k novému singlu škótskej kapely Texas, ktorá tento rok oslavuje 25 rokov na scéne. Pieseň Start a Family je jednou zo štyroch noviniek na pripravovanej kompilácii Texas 25, ktorá vyjde 16. februára. Vo videoklipe si so speváčkou Sharleen Spirteri (áno, tá, ktorá pred dvoma rokmi otvárala Ples v opere) zahral anglický herec Alan Rickman, známy napríklad z Harryho Pottera, kde sa predstavil ako sarkastický učiteľ Severus Snape.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Kanye West, Lady Gaga