Ako sám tvrdí, počas pôsobenia v skupine One Direction postupne prichádzal na to, že jej smerovanie nikdy nebude dostatočne kompatibilné s jeho vlastným hudobným cítením. Zayn sa preto rozhodol z najúspešnejšieho boybandu 21. storočia odísť a rozbehnúť sólovú kariéru.

Fanúšikmi dlho očakávaný debutový singel s názvom Pillowtalk zverejnil v piatok a hudobne aj vizuálne ide o značný posun oproti neškodným, prevažne tínedžerskému publiku určeným skladbám a klipom One Direction. Zároveň však Zayn Malik v podstate vôbec neprekvapil, pretože svoju hudobnú dospelosť a odhodlanie prezentovať sa ako umelec pre plnoletých preukazuje tým najviac predvídateľným spôsobom - prostredníctvom skladby o sexe.

Dosť to pripomína rok 2002 a sólový štart Justina Timberlakea, keď po úspešných rokoch strávených v skupine 'N Sync ako svoj prvý singel vydal song a klip Like I Love You. Aj uňho išlo o posun od popu smerom k čiernej hudbe (spolupráce spevákov s rapermi vtedy ešte neboli také otrepané ako dnes) a tiež sa prezentoval videom, ktoré bolo oproti tým boybandovským odvážnejšie. Zayn však samozrejme v duchu súčasného trendu hudobných videí ponúka vo vizuáli režiséra Bouhu Kazmiho omnoho viac erotiky.

Namiesto neznámej dievčiny sa zbližuje s jednou z najznámejších mladých modeliek, 20-ročnou americkou kráskou Gigi Hadid, ktorá je zároveň jeho aktuálnou frajerkou, a namiesto tanečnej choreografie je vizuál je postavený na psychedelických počítačových efektoch. Z vizuálu aj samotnej piesne je teda zrejmé, že 23-ročný spevák chce osloviť inú cieľovú skupinu než sú bežní fanúšikovia One Direction. Či sa mu podarí sólovo "vyletieť" tak, ako pred 14 rokmi jeho slávnejší predchodca, ukáže čas.

Zatiaľ to tak nevyzerá, skladba Pillowtalk je síce počúvateľná, no nie je ani dostatočne hitová ani neprináša nič nové. Navyše v žánri súčasného R&B má mladý Angličan silnú konkurenciu v podobe zámorských hviezd Miguela, The Weeknda či Franka Oceana. Viac napovie jeho debutový album Mind of Mine, ktorý by mal vyjsť už v marci na značke RCA Records.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: One direction