Organizátori Pohody si asi nemohli vybrať kontrastnejší deň na oznámenie headlinera, ktorého meno je synonymom leta a dobrej nálady. Dnešný chladný, daždivý a veterný deň rozžiarili potvrdením dávnejšie tušenej informácie, že na trenčianskom letisku v júli vystúpi francúzsko-španielsky svetobežník Manu Chao.

53-ročný interpret a autor hitov ako Bongo BongMe Gustas Tu alebo Clandestino vystúpi spolu s kapelou La Ventura a predstaví prierez svojou tvorbou na pomedzí reggae, ska, latina, alternatívneho rocku či punku. Jeho spoluhráčmi sú Madjid na gitare, Philippe Teboul na bicích a Gambey na basu. S týmito hudobníkmi spolupracoval Manu Chao aj na predchádzajúcich projektoch, ako je Radio Bemba alebo Mano Negra. Rockové kvarteto zahrá Manuove najznámejšie hity, piesne z ostatného albumu La Radiolina (2007), ale aj úplne nové, doposiaľ nenahrané skladby.

"Manu Chao je ako stvorený pre náš festival. Je to živel, hrá skvelú hudbu, má dobré texty, jeho koncerty sú zážitkom, pre ktorý sa hodí označenie 'životný'. Snažili sme sa oňho odkedy máme na festivale zahraničných umelcov. Ešte v roku 2001 sme za ním vycestovali do Paríža. Vtedy nám dal sľub, že raz príde, minulý rok ho počas návštevy Trenčína tesne pred Pohodou zopakoval. Sme hrdí, že Manu Chao rozvibruje pozitívnou energiou naše letisko. Máme sa na čo tešiť," hovorí zakladateľ festivalu Michal Kaščák.

Pozrite si, ako to vyzeralo vlani na jeho koncerte na najväčšom poľskom festivale Przystanek Woodstock:


Skutočná globálna hviezda, aj bez tradičného marketingu

Manu Chao, celým menom José-Manuel Thomas Arthur Chao, je rodákom z Paríža, jeho rodičia však pochádzajú zo Španielska. Na hudobnej scéne sa pohybuje už od roku 1984, začínal v skupinách ako Hot Pants a Los Carayos. V roku 1987 založil kapelu Mano Negra, v ktorej okrem iných pôsobil aj jeho brat Antoine. Formácia fungovala do roku 1995 a na konte má štyri štúdiovky. Manu Chao sa následne vydal na sólovú dráhu a v roku 1998 uviedol na trh album Clandestino, po ktorom nasledovali nahrávky Próxima Estación: Esperanza (2001), Sibérie m'était contéee (2004) a La Radiolina (2007). 

Najväčšiu slávu zažil na prelome tisícročí po vydaní debutovej sólovky Clandestino (1998), no dodnes patrí medzi celosvetovo najúspešnejších a najžiadanejších umelcov. Spomínaná pieseň Me Gustas Tu bola number one hitom v Španielsku a v Taliansku, dvojkou vo Francúzsku a trojkou v Belgicku. Jeho štyri najobľúbenejšie skladby majú na Youtube spolu vyše 100 miliónov pozretí a na Facebooku ho sledujú vyše dva milióny ľudí. Manu Chao je pritom skutočnou globálnou hviezdou - texty svojich piesní píše vo viacerých jazykoch vrátane angličtiny, francúzštiny, španielčiny, arabčiny, taliančiny a portugalčiny.


Peter Culshaw z britského denníka The Telegraph pripomína jeho význam v článku 10 dôvodov, prečo je Manu Chao najdôležitejšou hviezdou svetového popu. Jedným z nich je veľkosť a pestrosť jeho publika, obrovský fanklub má napríklad Latinskej Amerike, kde už odohral aj koncerty pre 100-tisícové publikum. Ďalším z dôvodov je prekračovanie rasových a "triednych" hraníc. "Je prvým umelcom od Boba Marleyho, ktorý je skutočnou popovou hviezdou na globálnej úrovni," píše Culshaw. Ďalej na ňom oceňuje schopnosť písať "rebelantský protest pop", ktorý zároveň pojednáva o dôležitých témach aj je zábavný, a vyzdvihuje tiež jeho koncerty, originalitu, entuziazmus, či odolávanie tlakom hudobného priemyslu. 

Manu Chao totiž nedosiahol úspech vďaka šikovnému marketingu, práve naopak, správa sa v úplnom rozpore s jeho pravidlami. Albumy nepodporuje sprievodnými turné v tradičných destináciách so silným hudobným trhom. Viac koncertuje v chudobnejších oblastiach sveta a ak má koncerty v USA, tak často je to v menších baroch, väzniciach či pre protestujúcich robotníkov. Pravidelne tiež hráva v Barcelone ako pouličný muzikant. No kým sám zo seba hviezdu nerobí, pomáha rásť iným. Návštevníci Pohody už dobre poznajú duo Amadou et Mariam. Objavil a zviditeľnil ich práve Manu Chao.


Manu Chao je fenomén, ktorý rozhodne nefascinuje len hudbou, ale aj celkovým prístupom k životu. Ako mladík stopoval z Francúzska do Essexu, kde sa snažil v miestnych krčmách naverbovať punkovú kapelu. V roku 1992 absolvoval so svojou vtedajšou skupinou Mano Negra turné vlakom po vojnou zmietanej Kolumbii.

Vďaka spôsobu, akým spevák pracuje s jazykmi, o ňom napísal štúdiu aj lingvistický portál Languagemagazine.com. Jej autor Franny Brogan si všimol zaujímavú vec, že Manu sa vždy prihovára konkrétnym ľuďom v ich rodnom jazyku. Napríklad v piesni Denia spieva Alžírčanom anti-globalistický text v arabčine. Ani preskakovanie medzi jazykmi v rámci jednotlivých skladieb nie je samoúčelné - príkladom je skladba Welcome to Tijuana, v ktorej hovorí o kladoch i ťažkostiach života na mexicko-americkom pohraničí v jazykoch oboch národov, no s prevládajúcou mierou španielčiny. V skladbe Clandestino sa zase stavia do pozície ilegálneho imigranta, ktorý nikdy nebude skutočne patriť k určitému miestu, a spieva ju v baskickom dialekte, ktorý sa naučil od svojej matky.

Lola Marsh, Tricot a Seward sa vrátia na Pohodu Zdroj: Pohodafestival.sk

Návrat najväčších prekvapení z ročníka 2014

Ešte koncom minulého týždňa organizátori Pohody informovali o pre nich dosť netradičnom, ale veľmi vítanom kroku, že na 19. ročník festivalu sa po roku vrátia traja interpreti, ktorí vlani patrili medzi najzaujímavejšie objavy. Ide o japonskú kapelu Tricot, izraelské zoskupenie Lola Marsh a formáciu Seward z Barcelony, ktorá bola aj naším čiernym koňom. "Ak ste ich zmeškali, môžete túto chybu napraviť už tento rok. Kto ich videl potvrdí, že ide o kapely z kategórie neopozerateľných," uvádzajú organizátori na oficiálnej stránke Pohodafestival.sk.

Tricot je math-rocková smršť z Japonska - tri dievčatá a za nimi bubeník, divokosť, muzikálna virtuozita a nespútaná energia. Od minulého roka, kedy to na oboch ich koncertoch na Pohode medzi pódiom a publikom doslova iskrilo a mnohí sa začali hneď dožadovať ďalších hraní, skupina pracovala na novom albume, ktorý vyjde ešte pred letom.


Lola Marsh s pôvabnou líderkou Yael je podľa organizátorov aj svedkov jej vystúpení čarovná skupina, ktorej tvorba by bola dokonalým soundtrackom k silnému osudovému príbehu v Tarantinovskom štýle. "Originálne aranžmány, plné harmónie, nevídaná ľahkosť... Dostanú vás či máte radi heavy metal alebo folk, preniknú na vaše najcitlivejšie miesta a budete prekvapení, aká je to príjemná návšteva. Po skvelom koncerte na festivale sme ich pozvali na jesennú časť našej akcie Pohoda v Kluboch, kde legendárny zvukár Laco Demčák povedal: 'raz budeme hrdí, že sme tejto kapele nosili kufre'," píšu organizátori Pohody o kapele, ktorá tentoraz príde do Trenčína už aj s vydaným debutovým albumom.


Ak máte radi hudobné úlety, nemôžete si nechať ujsť Seward. "Akoby sa stretol Captain Beefheart s Tomom Waitsom a American Music Clubom," napísal o nich magazín Rockfeedback. Vizionársky hudobný projekt z Barcelony je poskladaný z tradičných folkových nástrojov, elektrických gitár, samplov, efektov a nečakaných rytmov plných humoru, chaosu a intenzity. "Je to zvláštny hudobno-divadelný zážitok, na ktorý nezabudnete. Skupina pre hudobných odvážlivcov. Dostali nás, nevedeli sme odolať a pozvali sme ich po roku opäť. Príďte sa presvedčiť prečo," píšu organizátori Pohody a my to môžeme už len podčiarknuť, pretože svojím koncertom absolútne dostali aj nás.


Na festival Bažant Pohoda 2015, ktorý sa uskutoční od 9. do 11. júla na letisku v Trenčíne, sa už predalo vyše 8 500 permanentiek. V predaji sú lístky za 89 €, vstupenky pre držiteľov preukazov ZŤP a ZŤP-S či lístky na parkovanie pre osobné automobily aj karavany. 

Potvrdení účinkujúci:
Björk, Manu Chao La Ventura, Die Antwoord, FFS (Franz Ferdinand & Sparks), Einstürzende Neubauten, A-Trak, Roni Size Reprazent, Kaytranada, Young Fathers, CocoRosie, of Montreal, Eagles of Death Metal, Ibeyi, Beardyman, Irié Révoltés, Tom Vek, RL Grime, Tiken Jah Fakoly, Kate Tempest, Les Ambassadeurs, Omar Souleyman, Seward, Lola Marsh, Tricot, Turbowolf, Hybrid Minds, Kuenta i Tambu, Heymoonshaker, Acollective, Fat White Family, Damian Lazarus & The Ancient Moons, Dÿse, Too Many Zooz, Darkstar, Dakh Daughters, Fufanu, Bo Ningen, Monikino Kino, Vlasta Popić, Erotic Market, OFF!, Repetitor, Anton Maskeliade, Mourn, Pearls Negras.

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytol Anton Repka z agentúry Pohoda Festival. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Muir Vidler

Súvisiaci interpreti: Manu Chao