V piatok 24. apríla sa dostane do predaja výberovka najväčších hitov zosnulej českej speváčky Ivety Bartošovej. Kompilácia s názvom Nekonečná Best of vyjde pri príležitosti interpretkiných nedožitých 49. narodenín a zároveň prvého výročia jej tragického úmrtia.

Skladby na nahrávke budú zoradené chronologicky od prvých hitov Ivety Bartošovej s Petrom Sepéšim (Červenám a Knoflíky lásky) až po jednu z posledných piesní zverejnených ešte počas jej života - Noc je království. Súčasťou bookletu budú aj fotografie zo speváčkinho posledného ateliérového fotenia, ktoré absolvovala s Lenkou Hatašovou. Obsahovať bude tiež spomienky jej najbližších umeleckých spolupracovníkov Pavla Vaculíka, Michala Davida, Ondřeja Soukupa, Vladimíra Kočandrleho, Luboša Nečasa, Jarka Šimka a Lenky Hatašovej.

Z jednoduchého dievčaťa číra ilúzia

"Ivetu som spoznal v roku 1984, keď ju tragicky opustil jej životný a spevácky partner Petr Sepéši. Ujali sme sa jej v Krokoch (Kroky Františka Janečka, pozn. red.), napísali hity ako je Léto, Radovánky a naspievali spolu duetá To je naše věc a Konto štěstí. S Ivetou som spolupracoval celé roky. V roku 1988 som ju vzal aj do kapely Allegro ako hosťa. Vyprodukoval a natočil som jej album Václavák v dobe, keď žila s Ladislavom Štaidlom, ktorý veľmi podaril jak autorsky, tak zvukovo. Vždy bola v štúdiu pripravená a profi. Rád na ňu spomínam. Bola to veľmi fajn baba a dobrá parťáčka do kapely," zaspomínal si pri príležitosti chystanej výberovky Michal David.

Hudobník a skladateľ Ondřej Soukup na Bartošovú spomína takto: "Hral som s ňou v druhej polovici osemdesiatych rokov a občas som pre ňu niečo napísal. V tej dobe to bol anjelik, ktorého národ miloval. Mala strašnú radosť, keď sme jej s Petrom Kratochvílom v roku 2002 ponúkli, aby spievala Johanku z Arku. Jej neskoršie životné zvraty ma desili, aj keď sa tým národ bavil. Mal som ju rád."

"Iveta dozrela z jednoduchého dievčaťa z Beskýd v číru ilúziu. Jej vlastný, takzvaný 'reálny' život postupne zmizol, či presnejšie: stal sa sekvenciou pitoreskných zápletiek, aby nad tým všetkým zmarom žiaril neuchopiteľný príbeh schopný očariť veľkú časť spoločnosti. Fascinácia Ivetiným príbehom úplne spochybnila i tak prirodzené ľudské inštinkty, ako sú požiadavky vierohodnosti a primeranosti. V konfrontácii s tým nadpozemským svetlom tieto veci úplne vybledli a rozplynuli sa. Preto Iveta žije bezo zmeny aj po smrti," hovorí Vladimír Kočandrle z českej divízie vydavateľstva Warner Music, ktorá kompiláciu uvedie na trh.

Tracklist albumu Iveta Bartošová - Nekonečná Best of:

1. Červenám (s Petrom Sepéšim) 
2. Knoflíky lásky (s Petrom Sepéšim) 
3. Léto 
4. To je naše věc 
5. Hej, pane diskžokej 
6. Víš, lásko 
7. Málo mě zná 
8. Když láska schází 
9. Rozvíjej se poupátko 
10. Dej mi ruku 
11. Dva roky prázdnin 
12. P. S. 
13. Vím, že jsi se mnou (s Danielom Hůlkom) 
14. Tři oříšky 
15. Nekonečná 
16. Z pekla štěstí 
17. Znám jednu starou zahradu (s Petrom Mukom) 
18. Nebe plné červánků 
19. Heja Heja 
20. Chci s Tebou vzlétnout 
21. Noc je království 

Iveta Bartošová sa narodila 8. apríla 1966 v Čeladnej. Hudobnú kariéru odštartovala v roku 1983 vďaka talentovej súťaži, kde sa spoznala s Petrom Sepéšim, ktorý bol jej partnerom a tiež spolu vystupovali. Sepéši však v roku 1985 zomrel pri nehode. Bartošová následne začala pôsobiť ako sólová speváčka, celkovo vydala sedemnásť albumov a účinkovala v muzikáloch ako Dracula, Pomáda, Monte Christo, Johanka z Arku, Miss Saigon a Les Misérables. Ako herečka sa predstavila napríklad aj vo filmoch Svadba upírov (1993) alebo Posledný výkrik (2012).

Jej prvým manželom bol herec Jiří Pomeje, s ktorým sa rozviedla v októbri 2010. Neskôr bol jej partnerom Talian Domenico Martucci, aj vzťah s ním jej však stroskotal. Predvlani sa zosobášila s Jozefom Rychtářom. Posledný raz vydýchla 29. apríla 2014 po tom, ako ju približne o 11:30 v pražskej Uhříněvsi zrazil vlak. Išlo pritom o samovraždu. 

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Iveta Bartošová