Osemnásťnásobná česká zlatá slávica Lucie Bílá, narodená 7. apríla 1966, vydáva pri príležitosti životného jubilea asi najodvážnejší popový album svojej kariéry. Stavila pri ňom na spoluprácu s mladým tímom, ktorého súčasťou sú Martin "Maxo" Šrámek ako producent, Katarína Knechtová ako skladateľka či Celeste Buckingham, ktorá si na nahrávke zarapovala.

Oslavu krásneho jubilea poňala Lucie Bílá vskutku veľkolepo. V týchto dňoch vrcholí intenzívne skúšanie na tri mimoriadne koncerty Lucie Bílá - Fifty Fifty, ktoré sa odohrajú počas druhého aprílového víkendu na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. "Pôvodne bol v pláne iba jeden koncert, no vypredal sa tak rýchlo, že sme pridali druhý, ale ani to nestačilo! Koncerty budú teda tri," teší sa Lucie Bílá, vlastným menom Hana Zaňáková. V sobotu 9. apríla sa uskutočnia dva koncerty (15:00 a 19:00), v nedeľu 10. apríla vystúpi speváčka o 19:00.

Jej veľkolepú novú šou tak v našom hlavnom meste za dva dni uvidí vyše 25-tisíc divákov, ktorým ponúkne ešte rôznorodejší program ako počas úspešných koncertov Černobílého turné (2013 a 2014). Na pódiu ju bude sprevádzať päť kapiel a 40 tanečníkov. Scéna je zložená z troch javísk, hydrauliky a mól. Na bratislavských koncertoch dokonca zažije premiéru absolútne nový zvukový systém, ktorý budú pozorne sledovať špecialisti z celého sveta.

"Obrovská scéna, stovky svetiel, úžasná projekcia, rôzne laná, budem sa dokonca vznášať vo vzduchu! Pod pódiom je vlastne také malé mesto - výťahy, rôzne prepadliská a ďalšie vychytávky," komentuje prípravy svojej najväčšej šou speváčka, ktorá v uplynulých dňoch absolvovala skúšky trvajúce desať až dvanásť hodín. Ako hostia sa predstavia skupiny Nightwork, Robotická kapela, Mirror Family a Big Names, tanečné formácie The Pastels a Ladylicious, výtvarník Alex Dowis, akrobati z Vertigo a chýbať nebude ani stály spolupracovník Petr Malásek a symfonický orchester.

Novinku nahrala so Slovákmi, Čechov pozýva do Bratislavy

Návštevníci koncertov si budú môcť ako prví zakúpiť speváčkin nový album Hana, ktorý vychádza vo vydavateľstve Supraphon 8. apríla. Lucie Bílá si na ňom prekvapivo a odvážne prizvala na spoluprácu o generáciu mladších autorov a hostí. Hlavnú úlohu v projekte zohral hudobný producenti Martin "Maxo" Šrámek, ktorý spoločne so svojimi spolupracovníkmi z producentsko-autorského tímu Littlebeat - Ľuborom Priehradníkom a Andrejom Hruškom - stojí za výslednou zvukovou podobou celkovo jedenástich nových pôvodných pesničiek.

Album Hana je plný prekvapení a nečakaných spojení. Spoločne so Šrámekom sa autorsky v niekoľkých piesňach objavuje aj Katarína Knechtová, ktorá je navyše autorkou titulnej piesne albumu - skladby Hana. Do tanečnej pesničky Primadonna zase netradične - svojím rapom - prispela speváčka Celeste Buckingham. Jej angličtina v tejto piesni ale nie je na albume osamotená. Producent Maxo Šrámek prispel svojím anglickým vokálom hneď v dvoch spoločných piesňach s Luciou - Hráze a Poprvé. Po textovej stránke dala stálica hudobnej scény priestor novej autorskej generácii českej populárnej hudby - Petr Harazin a Štěpán Petrů (členovia populárnej skupiny Nebe). Tvorcom vizuálu albumu je grafik Peter Gonda z Event Federation, cover vytvoril s využitím fotografií Anny Kovačič

Lucie Bílá pri príležitosti nového albumu a špeciálnych koncertov vlastnoručne vyrobila až 700 ružencov, ktorých predaj na koncertoch nadobudne charitatívny rozmer. "Nemám veľa voľného času, no využívam každú chvíľu, aby som pre vás vytvorila čo najviac ružencov z perál Swarowski. Robím ich s láskou a úctou k vám, ale aj k Bohu, ktorému mám za čo ďakovať. Veľa som premýšľala, ako to urobiť čo najlepšie a myslím, že už viem. Ružence budú k dispozícii na mojich narodeninových koncertoch a výťažok z nich pôjde pražskému kostolu v Kyjích a bratislavskému kostolu v Podunajských Biskupiciach. Obidve vzácne budovy majú bezmála 800 rokov. Ružence tak budú darom od vás i odo mňa," prezrádza. Bonusom pre každého, kto si dekoratívny ruženec zakúpi, bude singel Hana s osobným poďakovaním a podpisom speváčky.

Nové skladby samozrejme predstaví na spomínaných koncertoch spolu so známymi hitmi aj naživo. "Veľmi by som si priala, aby na moju oslavu do Bratislavy prišlo čo najviac Čechov. Celá obrovská show je po všetkých stránkach výnimočná, obrovská a nákladná, takže sa s ňou nedá cestovať," odkazuje Lucie Bílá všetkým fanúšikom z Českej republiky. Až po bratislavských koncertoch sa začnú Luciine prípravy na jej historicky prvý koncert v pražskej O2 Aréne, kde sa taktiež predstaví s programom Fifty Fifty, avšak až 5. novembra. Prvé zoznámenie poslucháčov s albumom Hana prebehne prostredníctvom pilotného singla Tak mě tady máš, ktorý sa do rádií dostane už čoskoro.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za agentúru Soul for Show a vydavateľstvo Supraphon poskytla Adriána Čahojová.

Foto: Peter Gonda / Anna Kovačič

Súvisiaci interpreti: Lucie Bílá