Najčastejším dôvodom na pomyselné súboje spevákov sú úspechy v hudobných rebríčkoch závislé od predaja. Keby sme sa však pozreli na hlasové kvality top spevákov dneška, kto by obstál najlepšie? Web Concerthotels.com zostavil rebríček tých najlepších podľa vokálneho rozsahu, ktorý priniesol niekoľko zaujímavých prekvapení.

Portál Concerthotels.com sa vo svojom rebríčku, ktorá má atraktívnu a prehľadnú grafickú podobu, pôvodne zameral len na 100 najlepších spevákov sveta podľa hudobného magazínu Rolling Stone a pridal aj niekoľko mien nominantov na tohtoročné Billboard Music Awards. Pri analýze bral do úvahy iba štúdiové nahrávky interpretov, v ktorých bolo cieľom nájsť najnižšie a najvyššie zaspievané tóny.

Podľa tejto metódy sa v rebríčku na prvé miesto dostal Axl Rose z Guns N' Roses, ktorý so svojimi takmer šiestimi oktávami predbehol aj samotnú Mariah Carey. Tá sa umiestnila "až" na druhej priečke, hoci práve ona je svojím rozsahom siahajúcim do nebies notoricky známa.

Správa o tom, že spomedzi stovky najlepších spevákov magazínu Rolling Stone má najväčší hlasový fond Axl Rose, nezostala bez jeho reakcie. "Ak by som mal povedať, kto sú najlepší speváci podľa mňa, najprv by som povedal, že nepoznám definitívnu odpoveď, lebo môj názor je subjektívny, a za druhé, zameriavam sa primárne na rockových spevákov. Moji obľúbenci sú Freddie Mercury, Elvis Presley, Paul McCartney, Dan McCafferty, Janice Joplin, Michael Jackson, Elton John, Roger Daltrey, Don Henley, Jeff Lynne, Johnny Cash, Frank Sinatra, Jimmy Scott, Etta James, Fiona Apple, Chrissie Hynde, Stevie Wonder, James Brown a množstvo ďalších spevákov (najmä rockových zo 70. rokov) a radšej by som počúval HOCIKOHO z nich ako seba," napísal Axl skromne pre magazín SPIN.

V rozšírenej analýze je kráľom Mike Patton z Faith No More

Do prvej desiatky sa podľa Concerthotels.com dostali aj mená ako Prince, Christina Aguilera či Paul McCartney, no po zverejnení rebríčka sa ozvalo množstvo nespokojných poslucháčov, podľa ktorých sa na viaceré dôležité spevácke mená zabudlo. Rozšírenú analýzu, ktorá si vo výbere spevákov neurčila hranice, sa tak rozhodol vziať do vlastných rúk ďalší web. Podľa stránky Vintagevinylnews.com sú preto výsledky úplne odlišné a opäť vcelku nečakané.

Najväčší hlasový fond medzi popovými a rockovými spevákmi totiž podľa novej analýzy nemá Axl Rose, ale Mike Patton z kapely Faith No More, ktorý sa na čele rebríčka usadil so šiestimi oktávami. Zaujímavé je, že frontman Guns N' Roses sa posunul z prvého miesta na piate, pričom ho "predbehli" aj Corey Taylor z kapely Slipknot, americká speváčka Diamanda Galás a rocker David Lee Roth.

Pri detailnejšom skúmaní zostaveného poradia spevákov sa pokojne môže stať, že o hlasových schopnostiach svojho obľúbenca (samozrejme, vynímajúc všetky ostatné kritériá a výkony naživo) stratíte ilúzie. Tak napríklad, tipli by ste si, že Trent Reznor má väčší rozsah ako Beyoncé, Gwen Stefani zaspieva viac tónov ako Adele a Ricky Martin je v tomto smere na rovnakej úrovni ako Luciano Pavarotti?

Prvé miesta rozšíreného rebríčka vyzerajú nasledovne:

Šesť oktáv

1. Mike Patton

Päť oktáv

2. Corey Taylor
3. Damanda Galás
4. David Lee Roth
5. Axl Rose
6. Rody Walker
7. Nina Hagen
8. Ville Valo

Štyri oktávy

9. Roger Waters, Mariah Carey
10. Kyo, Devin Townsend
11. Paul McCartney
12. Dan Swano, Jonathan Davis, Prince
13. Tim Foust
14. Jon Bon Jovi, Chino Moreno
15. King Diamond, Peter Steele, Minnie Ripperton
16. Billy Gibbons, Ken Tamplin
17. Elvis Presley, Anthony Kiedis, Warrel Dane, Jim Gillette, Burton Cummings, Steven Tyler, Serj Tankian, Vita, Doug Pinnick
18. David Bowie, Peter Gabriel, Phil Anselmo, David Draiman, Rob Halford, Marvin Gaye, James Brown, Christina Aguilera
19. Maynard James Keenan, Geoff Tate, Captain Beefheart, Jon Oliva, Nils Frykdahl, Tom Araya, Kai Hansen, Ian Gillan, Glenn Hughes, Daniel Heiman, Freddie Mercury

Poznámka: Analýza portálu Vintagevinylnews.com zahŕňa stovky spevákov. Pozrite si podrobnejšie výsledky

Ukážka vokálneho rozsahu Mikea Pattona

Víťaz z ľudu

Ak by sme chceli nájsť speváka so skutočne najväčším hlasovým rozsahom, museli by sme však hľadať mimo pop music. Podľa Guinnessovej knihy rekordov patrí ženské prvenstvo speváčke z Brazílie menom Georgia Brown, ktorá ho získala za rozsah osem oktáv.

Ešte pred ňou však stojí Tim Storms, ktorý je so svojimi desiatimi oktávami človekom s najväčším hlasovým rozsahom na svete. Zároveň je tiež držiteľom rekordu za najnižší tón vyprodukovaný človekom. Jeden z jeho zaujímavých speváckych prejavov si môžete pozrieť TU.

Autorka: Michaela Žureková (zdroj: Concerthotels.com, Vintagevinylnews.com, Spin.com)

Súvisiaci interpreti: Faith No More, Mariah Carey