One Direction majú pauzu, na rade je Fifth Harmony. Zrejme to si povedal Simon Cowell, hudobný guru a zakladateľ spoločnosti Syco Music, ktorá nad oboma úspešnými zoskupeniami drží ochrannú ruku. Čoraz viac pozornosti tak na seba pod záštitou Cowella púta dievčenská pätica, ktorá vznikla v rámci amerického X Factoru.

Najväčší boom umelo vytvorených chlapčenských a dievčenských kapiel je už dlhé roky za nami, isté dozvuky z hudobného biznisu však nevymizli. Fanúšikovia sa predsa radi pozerajú na sympatických spievajúcich mladíkov a s obľúbenosťou nezaostávajú ani príťažlivé dievčatá, ktoré si získavajú pozornosť viac fyzicky a vizuálnou prezentáciou než hudbou. No zatiaľ čo spomenutí One Direction sa okrem speváckych schopností aspoň čiastočne prezentovali aj ako muzikanti a autori (a robia tak aj dodnes fungujúce staršie boybandy typu Take That), prípad Fifth Harmony je úplne opačný.

Pätica, ktorá vznikla v roku 2012 spojením neúspešných sólových súťažiacich X Factoru do jedného telesa, a napokon sa v druhej sérii tejto súťaže umiestnila na bronzovej priečke, momentálne v USA žne obrovské úspechy. Za všetko hovoria čísla - na sociálnych sieťach majú viac než tri milióny prívržencov, so zlatými aj platinovými platňami za predaje patria k najúspešnejším účastníkom speváckej súťaže, ich najväčšie hity majú na Youtube dokopy viac než 1,5 miliardy zhliadnutí a v súčasnosti je ťažké nájsť takú televíznu šou, v ktorej by so svojimi vystúpeniami neúčinkovali.


Pozlátko bez obsahu

Je vysoko pravdepodobné, že zo slovenských rádií ste mnoho ich piesní ešte nepočuli, rovnako pravdepodobné však je, že sa to čoskoro zmení. Momentálne patrí v rebríčku IFPI ich tohtoročnému singlu Work From Home 53. miesto a stúpa vyššie. S čoraz väčším dôrazom na kariéru Fifth Harmony a ich pretláčaním v hudobnom biznise sa zrejme tomuto umelo vyprodukovanému a neoriginálnemu popu nevyhneme ani v našich hitparádach.

Iba pred niekoľkými dňami vydala skupina v zložení Ally Brooke (22), Dinah Jane (18), Normani Kordei (20), Camila Cabello (19) a Lauren Jauregui (19) svoj druhý album s názvom 7/27. Ten odkazuje na deň, kedy sa kvinteto sformovalo. Vo viacerých významných hudobných médiách si získal všeobecne pozitívne hodnotenia a ozvali sa aj hlasy fanúšikov, ktoré kričia po budúcoročnej cene Grammy za album roka, tu však ide skôr o naivitu nekritických obdivovateľov.

Úspech, ktorý si táto neprirodzene vytvorená skupina získava aj napriek dávno prekonaným prvkom pop music, je totiž vskutku podivuhodný. Nielenže sa zoskupenie ani len čiastočne nesnaží participovať na tvorbe ich piesní (na novinke za nich pracovali desiatky autorov a producentov), ale aj v singloch len opakujú zaužívané postupy, ktoré neprinášajú nič nové - povrchné texty bez reálneho pozadia a sexi pózy ako povinné pozlátko hudby bez obsahu. Objektivizovanie žien a ich pretváranie na spievajúce sexi divy v atraktívnom oblečení tak stále hrá prím v úspešnosti a predajoch.

Fifth Harmony Zdroj: Facebook.com/fifthharmony 
Fifth Harmony bez harmónie

Nie všetci však najúspešnejšiu dievčenskú skupinu týchto dní obdivujú bezhranične. Hoci sa jej pomaly, ale isto začína dariť aj v Európe (predovšetkým v Británii, kde sa jej aktuálny singel nachádza v top desiatke najúspešnejších piesní), pred pár dňami si musela skupina vypočuť kritiku za svoje vystúpenie v súťaži Britain's Got Talent. Prívlastky ako "nudné, falošné a bez harmónie" patrili ešte k tým milším. Prirodzene, každý spevák môže mať zlý deň, tento argument však neobstojí, ak nešlo o jediné vystúpenie, pri ktorom speváčky nestíhali s dychom, mali ďaleko od kvalitnej intonácie a popri tancovaní sa skôr spoliehali na playback. Stačí si nájsť zopár videí zo živých vystúpení na Youtube. 

Účastníčky speváckej šou si tak naživo dobré meno nerobia a v tomto smere ich mnoho poslucháčov zvykne porovnávať s ďalšou dievčenskou skupinou Little Mix. Táto štvorica z Británie, ktorá sa preslávila víťazstvom v britskej verzii X Factoru, síce nerobí žánrovo až tak odlišnú hudbu, podieľa sa však na nej autorsky a live prevedeniami ďaleko predčí svoje konkurentky z Ameriky.


Text: Michaela Žureková
Foto: Facebook.com/fifthharmony