Ak môžeme nejakú kapelu označiť za najmilovanejšiu na svete, tak sú to jednoznačne americkí rockeri Foo Fighters. Potvrdzuje sa to najmä v posledných týždňoch. Po incidente, pri ktorom si frontman Dave Grohl na koncerte nešťastne zlomil nohu a aj tak ho dohral, dostáva kapela obrovské množstvo pozitívnej energie.

Video, ktoré za necelý deň od zverejnenia nazbieralo vyše 4 milióny pozretí, však začalo vznikať dávno predtým. Oddaní fanúšikovia v talianskom regióne Romagna, ktorého centrom je 96-tisícové mesto Cesena, založili v decembri minulého roka Youtube kanál projektu s názvom Rockin' 1000. Jeho cieľom bolo prostredníctvom videí, crowdfundingovej kampane a rôznych podujatí dať dohromady tisíc hudobníkov a fanúšikov, ktorí spoločne zahrajú coververziu skladby od Foo Fighters a ukážu tak kapele ako veľmi chcú, aby v Cesene odohrala koncert.

Rok práce pre koncert milovanej kapely

Výsledkom je úžasné video, ktoré by sa mohlo zaradiť medzi najsledovanejšie v histórii Youtube (ak sa tak nestane, tak niečo s týmto svetom naozaj nie je v poriadku). Stovky bubeníkov, gitaristov, basákov a spevákov v ňom spoločne hrajú a spievajú pieseň Learn to Fly. Nemusíte byť ani fanúšikom kapely, aby ste pri sledovaní tohto počinu mali zimomriavky. V prvom rade ide totiž o dôkaz, že ľuďom ani v dnešnej dobe nechýba pozitívna motivácia robiť spolu malé veľké veci.

Po dohratí skladby nasleduje príhovor fanúšika, autora nápadu a koordinátora celého projektu Fabia Zaffagniniho. "Myslím, že toto video uvidí obrovské množstvo ľudí na celom svete. Ale, úprimne, bolo koncipované tak, aby bolo adresované len piatim ľuďom - Chris, Pat, Nate, Taylor a Dave Grohl - Foo Fighters. Viete, Taliansko je krajina, v ktorej sa sny neplnia ľahko, ale je to krajina plná vášne a kreativity. To, čo sme tu urobili, je obrovský zázrak. Na tomto projekte som pracoval viac než rok, každý deň sa budiac s myšlienkou, ako ho spraviť realitou," hovorí Fabio. Podarilo sa mu spojiť tisíc oddaných fanúšikov, ktorí prišli na vlastné náklady z celého Talianska zahrať pre Foo Fighters ich pesničku. Nakoniec spoločne aplaudujú kapele, skandujú jej meno a tým ju pozývajú, aby prišla zahrať do Ceseny.


Slzy šťastia... V pravidelných dávkach

Video krátko po zverejnení zaregistrovala aj samotná kapela, ktorá ho zdieľala dvakrát. "Aké krásne, Cesena..." napísali prvýkrát a o pár hodín neskôr už prišlo aj to, čo si títo fanúšikovia jednoznačne zaslúžia: "Dovidenia čoskoro, Cesena... xxx David". Tieto stručné odkazy na sociálnych sieťach nepovedia veľa o tom, ako sa členovia kapely cítia, no fanúšikovia kapely vedia, že ich pätica rockerov miluje rovnako ako oni ju.

Svedčí o tom aj spomínaná nehoda zo začiatku leta, po ktorej Dave Grohl prekonal bolesť a pripravil sebe aj švédskemu publiku zážitok, na ktorý nikdy nezabudne. Ale v podstate každý jeden koncert je dôkazom, že kapela, ktorá vyšla z malých klubov až na vrchol, dáva zo seba za každých okolností všetko (sám som sa o tom presvedčil pred pár rokmi na rakúskom festivale FM4 Frequency).

Prečítajte si: Foo Fighters oslávili 20 rokov od vydania debutu s Grohlom na tróne

Kvôli zlomenej nohe musel Dave Grohl pár týždňov odpočívať, takže kapela okrem iných koncertov zrušila aj očakávané vystúpenie na najväčšom britskom festivale Glastonbury. Napriek tomu dostala od fanúšikov priamo z miesta konania krásny darček. Postarala sa o to kapela Florence and the Machine, ktorá sa do headline slotu posunula namiesto Foo Fighters. Ako prezradil Grohl, veľmi to britskej skupine želal, pretože so speváčkou Florence Welch sa pozná už od začiatku jej kariéry a je jej fanúšikom. "Keď sme to zrušili a začali (organizátori) hľadať náhradu, modlil som sa, aby ich posunuli na naše miesto, pretože si to naozaj zaslúžia," povedal v rozhovore pre magazín Q, ktorý vyšiel len pred pár dňami.

Ako tiež prezradil, po potvrdení headline slotu pre Florence and the Machine speváčke napísal email s gratuláciou. Tá mu v odpovedi poslala zopár priateľských rád k liečeniu zlomeniny a prezradila, že sa počas koncertu chystajú zahrať aj coververziu Times Like These. "Deň po koncerte mi niekto poslal odkaz na to vystúpenie a plakal som ako malé dieťa. Roztopilo mi to srdce. Navždy budem ich dlžníkom. Znamenalo to pre mňa veľmi veľa," dodal Dave, ktorému spolu s Florence spieval celý dav.

Čo k tomu dodať... Ak ho dojalo video z Glastonbury, určite nezostalo oko suché ani včera, keď si pozrel video z Talianska. A tak to má byť, aj tie najväčšie hviezdy sú len ľudia a tieto momenty sú naozaj výnimočné. Ale ako sa hovorí - čo dáš, to dostaneš (alebo aká kapela, takí fanúšikovia).


Bonus: Najlepší fanúšikovia robia napríklad aj toto!


Autor: Patrik Marflák
Foto: Andy Kropa/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters