Slovenský hudobník Andrej Šeban v súčasnosti pripravuje niekoľko nových nahrávok. Ako však prezradil v rozhovore pre agentúru SITA, na jeseň ho čaká veľa koncertov a s vydaním albumov sa neponáhľa.

"Ja som v štúdiu veľmi, veľmi často. Mám pripravené tri inštrumentálne albumy, ktoré jemne dokončujem. Ide o hudbu, ktorú som nahral sám, v rámci môjho projektu s názvom Hudba pre nikoho a je to za hranicami všetkých možných očakávateľných vecí. Ďalej pracujem na albume, na ktorom bude pravdepodobne aj spev. Dokončujem však aj jeden záznam koncertu kvarteta Andrej Šeban Band z roku 2014 a okrem toho mám nahratej veľmi veľa ďalšej hudby. Termíny však zatiaľ nemám. Možno to vyjde len na internete, uvidím, ale neponáhľam sa, nie je na to dôvod. Vyjde to vtedy, keď budem mať pocit, že je to hotové," objasnil muzikant.

Fanúšikovia uznávaného gitaristu sa môžu tešiť aj na jesenné koncerty. "S triom, v ktorom pôsobia aj Marcel Buntaj a Martin Gašpar, by sme mali vyraziť na prelome novembra a decembra na krátke turné," prezradil Andrej Šeban. Pre Hudba.sk tiež dodal, že veľkú časť repertoáru budú tvoriť nové kompozície, ktoré vychádzajú zo slovenských ľudových piesní. Ešte predtým, konkrétne 10. októbra, však odštartuje spolu s Richardom Müllerom turné 15 rokov bez Filipa. Počas neho vzdajú česť slávnemu skladateľovi a hudobníkovi Jarovi Filipovi, ktorého pesničky podľa Šebanových slov už taktiež zľudoveli.

O tom, že Andrej má k ľudovej hudbe veľmi blízko, svedčí aj jeho veľký autorský projekt Skanzen, v ktorom hrá hudbu inšpirovanú rockom i folklórom spoločne so symfonickým orchestrom. Vlani sa konalo niekoľko koncertov, na nahratie štúdiového albumu však nie je dostatok financií. "Mám vlastnú nahrávku z koncertu Skanzenu, kde hráme len ako kvarteto, Slovenský rozhlas má nahrávku s orchestrom, takže nejaký materiál je. Ale sú to koncertné nahrávky a ja by som bol rád, keby sa to štúdiovo nahralo, ale je to pre mňa finančne nedosiahnuteľné. Nie som schopný vygenerovať dostatok peňazí, aby sme to mohli urobiť. Je mi to hrozne ľúto, ale takto to je," priznal počas minulotýždňového stretnutia s novinármi pre Hudba.sk.

Text: SITA + Hudba.sk
Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Andrej Šeban