Prasa menom Algie, ktoré sa objavilo na obale albumu Animals (1977) už nefungujúcej anglickej kapely Pink Floyd, ponúkli manažmentu formácie. Predmet mal byť súčasťou aukcie, ktorá sa bude konať na budúci mesiac, no majiteľ spoločnosti Air Artists Robin Harries sa ho rozhodol stiahnuť z dražby.

Harriesova firma pritom v roku 1987 vyrobila aj druhé nafukovacie prasa, ktoré je stále súčasťou spomínanej dražby. "Vyrobil som nové prasa a myslel som si, že to staré by som nemal vyhodiť. Napadlo mi, že by som ho mal ponúknuť Pink Floyd a oni ho radi privítajú opäť doma," uviedol Robin Harries.

Fotenie obalu nahrávky Animals sa práve vďaka Algie stalo jedným z najvýraznejších nehudobných momentov kapely Pink Floyd. S konceptom fotenia obrovského nafukovacieho prasaťa nad londýnskou elektrárňou Battersea prišiel umelec Lucy Sparrow, ktorý spolupracoval aj s Led Zeppelin, The Beatles, The Rolling Stones, YES či Peterom Gabrielom. Fotilo sa v decembri 1976 a podarilo sa pritom spôsobiť veľký problém. Balón sa totiž pod vplyvom silného vetra uvoľnil z jedného z komínov známej budovy a letel priamo do trasy lietadiel pristávajúcich na letisko Heathrow. Viacero letov z bezpečnostných dôvodov meškalo a Sparrowa zatkla polícia.

Algie začali hľadať policajné helikoptéry, nakoniec však balón našiel v neďalekom Kente miestny farmár, ktorý sa ozval Sparrowovi s tým, že obrovské prasa pristálo na jeho pozemku a vystrašilo jeho kravy. Pink Floyd tak mali publicitu, o akej nemohli ani len snívať, no stále nemali vhodnú fotografiu na obal albumu. Keď sa totiž k elektrárni vrátili, aby Algie nafotili znova, už nebola obloha taká zaujímavá ako v prvý deň. Napokon Sparrow použil spôsob, ktorý je dnes úplne bežný - vystrihol kvalitný záber prasaťa a vložil ho do fotografie s dramatickými oblakmi z prvého dňa. Prasa sa následne stalo neodmysliteľnou súčasťou koncertov kapely. V septembri 2011 sa replika Algie znovu objavila nad elektrárňou Battersea - skupina tak oslávila veľký projekt reedície svojich albumov pod názvom Why Pink Floyd...?.

Vypočujte si nahrávku Animals na Deezeri:



- informácie o službe Deezer -

Zdroj: SITA (ibtimes.co.uk) + Timeout.com
Foto: John Stillwell/PA

Súvisiaci interpreti: Pink Floyd