Na Slovensku sa obdobie na prelome októbra a novembra tradične spája s duchovnom a spomienkou na zosnulých, no mladšej generácii skôr imponuje na západe obľúbený sviatok Halloween. Prezliecť sa za rôzne strašidlá a príšery je totiž veľká zábava, čo potvrdzuje aj nový videoklip nitrianskej skupiny Sematam.

Vznikol k piesni Snová paralýza, ktorá zachytáva boj a napokon víťazstvo nad hrôzami a strachmi. Tie v novej pesničke Sematam zastupuje fenomén známy ako spánková paralýza. Ide o stav medzi spánkom a bdením, kedy má človek desivé vízie a nemôže na ne zareagovať, čo pre mnohých predstavuje tú najhoršiu nočnú moru. "Nemôžem spať... nemôžem dýchať, nemôžem vstať, neviem sa hýbať," znie chytľavý refrén. Pieseň po prvýkrát odznie naživo na halloweenskej párty, ktorá sa uskutoční už dnes večer v Novej Pekárni v Nitre.

videoklip Snová paralýza Zdroj: Sematam

Hrôzostrašný námet bol úspešne pretavený aj do halloweenskeho videoklipu, ktorý je vizuálne najprepracovanejším dielom mladej kapely. "Strašidelný klip sme točili v rámci jediného dňa a jednej noci, kedy sme museli stihnúť pripraviť masky, kostýmy, scénu aj všetko nakrútiť," spomína na náročné natáčanie Lukáš Kotry, autor skladby a basgitarista Sematam.  

V hlavných úlohách sa okrem hudobníkov predstavili deti - Sofinka Miškóciová a Dušanko Pecháč. Tí ako novodobí Janko a Marienka prišli v noci za svetlom. V zdanlivo opustenom zámku ich však čakali hrôzy a obludy v podaní členov kapely. Najprv pred nimi utekajú a boja sa, no nakoniec prekonajú svoj strach. Ako v halloweenskej rozprávke sa všetko na dobré obráti a deti so strašibandou Sematam zasadnú k jednému stolu a spoločne hodujú.

 
"Ďakujeme ich skvelým rodičom, ktorí nám dovolili natáčať s deckami do neskorej noci, aby sme všetko postíhali," nešetrí slovami vďaky Marek Kutnár, spevák a líder kapely. Klip sa natáčal v Park Hoteli Tartuf, ktorý sídli v niekdajšom šľachtickom sídle v Beladiciach neďaleko Nitry. Masky pomohli stvoriť Veronika Šebeňová a Hany Bendová. Pretvorenie hudobníkov na obludy trvalo až päť hodín. Videoklip mala kapela vo svojej réžii, kameru zverili do rúk Igorovi Smitkovi, ktorý za kamerou stál aj pri vzniku prvého ich prvého vydareného klipu k piesni De ste?!.

Sematam je nitrianska funk-popová kapela, ktorá vznikla v roku 2007. O tri roky neskôr vyhrala hudobnú súťaž mladých kapiel Rock Me Fest. Dychové nástroje sa stali nevyhnutnou súčasťou skupiny v roku 2012. Aktuálne má skupina sedem členov a pracuje na svojom prvom albume, ktorý plánujú vydať roku 2017. Pieseň Snová paralýza bude jeho súčasťou. Skupina v lete hviezdila vo finále šiesteho ročníka Slovenskej hudobnej ligy, kde očarila porotcov Joža Ráža či Juraja Soviara a stala sa absolútnym víťazom.

Redakciu Hudba.sk informovala Jana Fiebigová, manažérka kapely Sematam.