Hoci je Petr Hapka známy skôr ako skladateľ populárnej hudby, komponuje a nahráva i filmovú hudbu. O kvalitách jeho tvorby niet žiadnych pochýb.

Hoci je Petr Hapka známy skôr ako skladateľ populárnej hudby, komponuje a nahráva i filmovú hudbu. O kvalitách jeho tvorby niet žiadnych pochýb. Je vynikajúcim skladateľom. A i vďaka jeho hudbe boli mnohé z filmoch, do ktorých skladal hudbu, veľmi dobré. Je veľmi príjemné, že sa našlo vydavateľstvo, ktoré našlo odvahu a vydalo album filmovej hudby tohoto skladateľa. Samozrejme, nemožno očakávať komerčný úspech.
Tento album je určený skôr milovníkom filmovej hudby a priaznivcom Petra Hapku a všetkým hudobným priaznivcom, ktorí hudobné kroky tohoto umelca sledujú naozaj dôsledne.
Album ponúka až 38 skladieb. V drvivej väčšine ide samozrejme o scénickú hudbu. Na albume znejú skladby z ôsmych filmov: Panna a netvor, Deváté srdce, Postav dom, zasaď strom, Mrkáček Čiko, Křehké vztahy, Krakonoš a lyžníci, Buldoci a třešne a Páni kluci. Je veľmi potešiteľné, že sa na albume objavili i melódie, ktoré vznikli za spolupráce Petra hapku s fenomenálnym Jurajom Jakubiskom. Inak si Hapka vytvoril tým režisérov, s ktorými na hudbe k ich filmom spolupracoval najčastejšie. Ide o Juraja Herza a Věru Plívovú Šimkovú.
Tí, ktorí sa v Hapkovej tvorbe vyznajú, budú z tohoto albumu jednoznačne unesení. Náhodný poslucháč, ktorý pozná Hapku akôr ako skladateľa hitov Štěstí je krásna věc a tomu podobných, bude prekvapený. Sklamaný však nebude nikto. Ibaže pre radového poslucháča bude tento album niečím, čo v ňom môže vyvolať zvláštne pocity.
Na informácie trochu chudobný booklet (pri takomto interpretovi by sa hodilo niekoľko strán navyše, ktoré by mohli obsahovať aspoň krátky maestrov profil) je však niečím výnimočný. Obsahuje totiž ilustrácie Josefa Hapku. Tie znázorňujú Petra Hapku v rokoch 1948 a 1952. Je veľká škoda, že sú iba dve.
V hudbe dominuje klavír. Práve preto sa tento album hodí najmä na strávenie príjemných romantických chvíľ. Vysoká kvalita sa mu nedá odoprieť. A treba len dúfam, že časom sa objaví jeho pokračovanie.

Vydavateľstvo: B&#M Music / Universal Music 2003
Celkový čas: 69:22

TRACK LIST:
01. Titulní varhany netvor
02. Motiv panny
03. Vojáci a drábi
04. Láska
05. Čekání na převozníka
06. Osamělá panna
07. Tanec mrtvých
08. Slavnost zásnub na zámku
09. Podzemní svět
10. Smutné zvíře
11. Útěk podzemním světem
12. Motiv lásky a smutku
13. Čarodějuv konec
14. Vysvobození
15. Motiv muže
16. Motiv ženy
17. Motiv kluku
18. Mexický motiv
19. Dětská hra
20. Hlavní motiv
21. Titulní hudba
22. Opuštěný byt
23. Závěr filmu
24. Krakonoš
25. Veselé lyžování
26. Píseň
27. Římské ráno
28. Dáma a psíky
29. Římské ranní tango
30. Stará dobrá Vídeň
31. Římské ráno na jihu Itálie
32. Úvod
33. Píseň (Zpěv: Václav Neckář)
34. Padouší motiv
35. Motiv lásky
36. Honička
37. Snové fanfáry
38. Píseň kluci

Zdroj: TS MusicServer