Kto to vôbec je? Pýtal som sa sám seba, keď som s nedôverou vkladal do prehrávača album skupiny The Raveonettes. Pop, rockm či iba nejaký úlet, ktorý sa ani nebude dať počúvať? Dostali ma hneď prvou skladbou a tak to pokračovalo až do konca.

Kto to vôbec je? Pýtal som sa sám seba, keď som s nedôverou vkladal do prehrávača album skupiny The Raveonettes. Pop, rockm či iba nejaký úlet, ktorý sa ani nebude dať počúvať? Dostali ma hneď prvou skladbou a tak to pokračovalo až do konca. A tak som začal pátrať. Skupinu tvorí dvojica Sharin Foo a Sune Rose Wagner. Spojilo ich rozčarovanie nad súčasnou rockovou hudbou a rozhodli sa, že vytvoria rock, aký ešte nikto nehral. A podarilo sa im to ukážkovo. Počas uplynulého roku sa kapela stala jedným z piliérov európskych skupín, ktoré hrajú tzv. indie rock. Stalo sa to najmä vďaka vydanej malej platni Whip It On, ktorá ich uviedla do sveta šoubiznisu. Absolvovali tiež niekoľko úspešných koncertov. Je preto pochopiteľné, že mnohí netrpezlivo čakali na ich debutový album. Je tu a je vynikajúci. Vďaka nemu sa dostali i do povedomia širokej verejnosti a nezostali "zatvorení za dverami" hŕstky fanúšikov.
Producentom albumu je Richard Gotteher, ktorý pracoval trebárs i s Blondie, či formáciou The Go - Go.
Prvým singlom sa stala skladba That Great Love Sound. A treba dodať, že ide jednoznačne o najhitovejšiu skladbu na albume. Ale ani zvyšných 12 za ňou nijako nezaostáva. Práve naopak. Zmes rocku prikorenená elektronickými možnosťami súčasnoti (veľmi jemne a veľmi lahodne) je dynamická od začiatku až do konca. Poslucháča nemá kedy nudiť. Kapela si na albume dovolila i niekoľko dokonalých úletov. Prerušnie skladby niekoľkosekundovým pípaním (ako keď sa stratí signál z rádia), či pridanie do pesničky takých šumivých ruchov, že podstata skladby je v nenávratne a zdá sa, že kapela spieva z hrobu. Vynikajúce. A takýchto šialenstiev je na albume ešte niekoľko. Album trvá iba o niečo viac než pol hodinu a to je iba smola pre poslucháča.
Veľmi zaujímavo je riešený i booklet albumu. Je čiernobiely a jeho predná strana pripomína filmový plagát. Množstvo nápisov, ktoré mátajú poslucháča tak, že ani poriadne nevie, čo je názov albumu:). Veľmi netypické a prekvapivé riešenie. Po roztvorení bookletu ostane majiteľovi CD v rukách jeden kus papiera, ktorého zadná strana opäť pripomína filmový plagát. Tento raz však obsahuje texty jednotlivých skladieb. Veľmi zaujímavé. Nechýbajú ani veľmi dobré fotografie, ktoré vyzerajú, akoby na nich bola skupina Depeche Mode pred 15 rokmi:).
Napriek všetkým superlatívom mám strach, že tento album ostane tak trochu zabudnutý. Kapela je tu málo známa a ak sa albumu neurobí kvalitná propagácia, môže sa stať, že prepadne. A to by bola škoda.

Vydavateľstvo: Sony Music, 2003
Celkový čas: 33:09
Linky: www.theraveonettes.com, www.columbiarecords.com

TRACK LIST:
01. Remember
02. That Great Love Sound
03. Noisy Summer
04. The Love Gang
05. Let´s Rave On
06. Dirty Eyes (Sex Don´t Sell)
07. Love Can Destroy Everything
08. Heartbreak Stroll
09. Little Animal
10. Untamed Girls
11. Chain Gang Of Love
12. The Truth About Johnny
13. New York Was Great

Zdroj: TS MusicServer