Po štyroch rokoch sa na scénu vracia skupina Texas so svojou novou platňou, ktorá nielenže nesklame väčšinu jej doterajších priaznivcov, ale iste sa postará aj o nové prírastky do fanklubu skupiny.

Po štyroch rokoch sa na scénu vracia skupina Texas so svojou novou platňou, ktorá nielenže nesklame väčšinu jej doterajších priaznivcov, ale iste sa postará aj o nové prírastky do fanklubu skupiny. Čo o obsahu CD napovedá jeho obal?
Nenechajme sa pomýliť punkovými pózami speváčky Sharleen Spiteri. Štúdiové fotografie prezentované na stránkach bookletu síce ladia s celkovou grafikou v duchu New Wave, hudba ale ladí skôr s umierneným vkusom rozhlasových vĺn.
CD Careful What You Wish For je zásobárňou ľahkostráviteľných ale aj chytľavých hitov. Kto si čo len raz vypočuje skladby ako Broken, Carnival Girl, Place In The World alebo Another Day, tomu ich zvuk pri ďalšom počutí zasvieti v pamäti ako mandarínka medzi pomarančmi. Nejeden refrén z tohto CD môže, pri správnej kombinácii s životnými udalosťami, zanechať v pamäti poslucháča trvalé stopy, alebo po čase aspoň pripomenúť neopakovateľnú arómu svojej doby. O úspešnosti nového albumu skupiny Texas niet pochýb. Pravdepodobne sa jedná o jeden z ich najlepších titulov. Okrem hlavnej línie reprezentovanej Sharleeninym spevom sa muzikantom oplatí započúvať aj do inšpiratívnej štruktúry gitarových zvukov a rytmiky. Šéfkuchári reštaurácie Texas, Johny McElhone a Sharleen Spiteri sa preukázali ako majstrovskí kombinátori rozličných chutí, vôní a esencií, ktoré dokážu šikovne začleniť do svojich vlastných receptúr. Chvalabohu však Texas neašpirujú na iné miesto v dejinách hudby, než im právom prináleží. Ich parketou je príjemný pop plný výrazných chutí, určeným na niekoľko použití. Intenzívnejšie používanie je samozrejme možné tiež, ale iba na vlastné riziko. Zmienené chute sa môžu ľahko prejesť a bohatá povrchová úprava opotrebovať. Pod ňou sa však nenachádza zdravé jadro, ale skôr dutá nosná konštrukcia.
Jedná sa v zásade o šikovne inovovanú tradíciu americkej novej vlny a britského gitarového popu polovice osemdesiatych rokov. Integrácia rôznych raperov a programovaných zvukov je len súčasťou aranžérskeho slovníka McElphoneho a (jamajským) prízvukom jeho generačne modelovaného materského jazyka. Ani punková štylizácia Sharleen na obale nie je náhodná, pretože v polovici osemdesiatych rokov už boli punkové módne doplnky viac kulisou zakrývajúcou komerčné ambície, než vonkajším prejavom existencionalizmu s mottom „No future!“.
Obal je, okrem iného, parafrázou na CD New Order Get Ready z roku 2001, čomu možno rozumieť ako pocte práci kolegov. K bližším či vzdialenejším príbuzným skupiny možno zaradiť napríklad aj skupiny Blondie, Abba, Pretenders, Patti Smith, a z novších napríklad Garbage.
S troškou nadsadenia by sa o Texase dalo povedať že sú „blonďatejší“ než Blondie. Nie že by sa tieto dve skupiny až natoľko podobali – i keď určité spoločné rysy sú nepopierateľné – ale Texas sú na najlepšej ceste aby pre dnešnú generáciu predstavovali to isté, čím boli Blondie pre dnešných štyridsiatnikov.

Vydavateľstvo: Mercury / Universal, 2003
Celkový čas: 42:53 www.texas.uk.com

Zdroj: TS MusicServer