Skôr, než sa pozrieme na torzo tejto zábavy, treba hneď na úvod po správnosti uviesť, že k dvojici komikov, treba ešte pripočítať dvojicu autorov, ktorí sa podieľali na tvorbe tohto klenotu.

Skôr, než sa pozrieme na torzo tejto zábavy, treba hneď na úvod po správnosti uviesť, že k dvojici komikov, treba ešte pripočítať dvojicu autorov, ktorí sa podieľali na tvorbe tohto klenotu. O hudobnú stránku sa postaral Igor Bázlik, autorom predlohy je Ján Solovič a autorom poslúžila jeho tragikomédia Žobrácke dobrodružstvo, Tomáš Janovic sa podieľal na textoch a hlavné herecké klenoty ešte aj na úprave scenáru samotného.
Premiéru hry si mohli vychutnať najskôr návštevníci Malej scény Slovenského národného divadla v roku 1970, potom prišli na rad zájazdové predstavenia, až napokon v roku 1978 vyšiel vo vydavateľstve dvojalbum Plné vrecká peňazí.
Zohratej hereckej dvojici Lasica – Satinský v tejto divadelnej komédii s pesničkami bravúrne sekundujú Eva Krížiková, Stano Dančiak, Marián Labuda, Magda Paveleková, Karol Čálik, či Zita Furková, teda slovenská herecká elita.
Treba ešte podotknúť, že táto nahrávka je samostatným umeleckým počinom, ktorý nemožno spájať s divadelným predstavením, teda nejde o záznam z divadla, ale o regulárnu štúdiovú nahrávku.
Príbeh dvoch holičov, ktorí chceli zbohatnúť na napchanom mešci mestského žobráka, a ktorí sa nakoniec dostali do neskutočného komických udalostí, nadchol poslucháčov už v čase vydania, v roku 1978. Osobne mám doma spomínaný dvojalbum, na ktorom som „uchádzal“ už ako malé dieťa, ktoré až postupným dospievaním pochopilo všetky vtipné repliky, ktoré tento album so sebou prináša.
Plné vrecká peňazí sa však stali neoddeliteľnou súčasťou mojej diskografie, ktorá sa na „sťažeň“ gramofónu napichovala dosť často. Časom sa zvukový záznam dostal k ľuďom aj o forme CD, avšak v skrátenej podobe, ktorá stratila akúkoľvek hodnotu.
Dnes sa plné vrecká peňazí vracajú na dvoch CD, ako kompletný záznam hovoreného slova a pesničiek. Poslucháč sa už v tejto chvíli môže tešiť na skvelý, legendárny príbeh, ktorý vás strhne svojou dynamikou, bravúrnosťou textu a v neposlednom rade skvelými hereckými výkonmi, ktoré znejú tak presvedčivo, že vás vtiahnu do deja natoľko, že ho dokážete vnímať tak, akoby ste práve sedeli v holičskom salóne, v ktorom sa v podstate odohráva drvivá časť celého príbehu.
Zvuk samozrejme prešiel digitálnou generálkou, znie veľmi dobre, príbeh nemá jedinú trhlinu, jediný hluchý, či nudný moment a mená hercov hovoria za všetko. Projekt, ktorý osobne považujem za vrchol spolupráce Lasicu a Satinského, ktorú už v takejto podobe môžeme vnímať jedine z platní, či obrazových záznamov. Bohužiaľ. Plné vrecká peňazí sú jasným dôkazom toho, že humor je umenie, umenie potrebuje géniov a všetci sa stretli práve na tomto projekte.
Vydavateľstvo: Opus, 2007
Celkový čas: CD1: 49:54, CD2: 48:35
Linky: www.opus.sk, www.forzashop.sk, www.dvdbest.sk
ZOZNAM SKLADIEB:
CD1:
1. A predsa sa krúti
2. Mám 5 korún
3. Ja neviem, ja som bol v kuchyni
4. Na Miami sa v pote tvárí...
5. V rámci normy, v rámci normy
6. Štyri prvé po 200 000
7. Do vášho kresla
8. Tu konvalinka, tu konvalinka
9. Ovzdušie je celé preparadoxované
CD2:
1. Skratky používa sviňa jedna žobrácka
2. Nebesá, vystupovať
3. Poďme pekne po poriadku
4. Gabu nikto neogabe
5. Jachta sa stráca v diaľave
6. Ja nepotrebujem kvety, ja ešte žijem
7. Čo nás spája, čo nás spája
8. Sú na dne, všetky
9. Opus, Opus, Opus

Zdroj: TS MusicServer