Robo Grigorov patrí medzi najtalentovanejších ľudí slovenského popu a je málo jasnejších dôkazov, ako jeho debutový album, ktorý vydal ako dvadsaťtriročný.

Robo Grigorov patrí medzi najtalentovanejších ľudí slovenského popu a je málo jasnejších dôkazov, ako jeho debutový album, ktorý vydal ako dvadsaťtriročný. Kolekcia nemá slabé miesto a obsahuje niekoľko skladieb, ktoré sa nepodarilo prekonať ani samotnému autorovi.

Konečne! Neuveriteľných dvadsaťjeden rokov od vydania pôvodnej LP platne trvalo, než sa na trhu objavuje debutový album Roba Grigorova. Konečne! Jeden z najsilnejších projektov slovenskej populárnej hudby osemdesiatych rokov minulého storočia, ktorý iba veľmi ťažko niečo prekonávalo, dokonca hádam aj sám interpret.
Spomínam si, keď vyšiel tento album, mal som trinásť rokov a platňu som si kúpil pri nejakej príležitosti v predajni Opusu na námestí v Trenčíne. Šokovalo ma, že ide o prvú platňu interpreta a už stojí 50,- korún. V tom čase totiž debutové platne stáli 44,- korún. Robo Grigorov bol už v tom čase iný. Avšak treba hneď podotknúť, že k platni som automaticky dostal aj spevákov plagát, ktorý, keby som sa viac pohrabal v niektorej zo skríň, by som možno ešte niekde našiel. Nájsť samotnú platňu by už nebol taký problém.

Debut Roba Grigorova som počúval hádam miliónkrát. Jeho Monika je hádam neprekonateľná, po každej stránke, Tajomstvo starej izby je na tom rovnako, pričom páni Zeman (v prvom prípade) a Peteraj (v prípade druhom) čarovali pri písaní textov, čo sa však týka kompletne celého albumu. No a potom sú tu nesmrteľné hity Edo, Dva roky prázdnin, Po víne, Bol raz jeden žiak, či Mám tristo mesiacov, ktoré doslova zľudoveli a dodnes sú súčasťou Grigorovho repertoáru.
Unikátny albumový skvost uzatvára Valčík pre Európu, ktorý je v konečnom dôsledku vyleštením zrkadlom svojich jedenástich predchodcov, ktorými po Žuvačke za uchom (tá na platni nie je) Grigorov odštartoval svoju kariéru.
Debut Roba Grigorova je ukážkou jeho rebelantstva, jeho umenia, jeho obrovských kvalít, ktorú z neho robia výnimočnú osobnosť slovenskej populárnej hudby. Svojou prvou platňou si spevák nastavil mimoriadne vysoko pomyselnú latku, ktorú dokázali ostatní umelci prekonať len s veľkými problémami. Úspech Grigorova však tkvie v tom, že napriek tomu, že už svojim debutom dosiahol vrchol, pri pokračovaní svojej tvorby (ktorá v nasledujúcom období mala veľké ťažkosti po uvedení na trh a ostáva len dúfať, že na CD sa dostanú aj ďalšie spevákove platne z vydavateľstva Opus) nikdy neklesol pod danú hranicu, a ak už neprekonal sám seba, tak aspoň vždy ostal na rovnako vysokej úrovni.

V edícii Slovenské legendárne albumy vychádza tento týždeň skvost, ktorý by si zaslúžil pokračovanie. Celkovo diskografia Roba Grigorova by si zaslúžila uvedenie na trh v CD podobe. Problém je hádam iba v tom, že mnohé Robove albumy vyšli v iných, oveľa menších vydavateľstvách, ako bol Opus, ktoré si práva na vynikajúce pesničky zobrali so sebou do hrobu v momente, keď samé ukončili svoj krátky život. Ak sa však nemýlim, v archívoch Opusu sú ešte minimálne dve Robove platne (Nohy a Nokoni – ak som sa sekol v počte, či názve, tak sa veľmi ospravedlňujem), ktoré si zaslúžia vyjsť na svetlo sveta na CD. Snáď práve táto edícia konečne odštartovala aj Robov „retro“ návrat, ktorý ani po dvoch desaťročiach nestaral nič zo svojej aktuálnosti. Bodaj by takáto hudba vznikala aj dnes.

Zoznam skladieb:
01. ZRÚCANINA    3:45  R. Grigorov/Ľ. Zeman
02. EDO     3:29  R. Grigorov/K. Peteraj
03. DVA ROKY PRÁZDNIN  4:34  R. Grigorov/K. Peteraj
04. DÝCHANIE Z ÚST DO ÚST  2:51  R. Grigorov/Ľ. Zeman
05. BOL TAKÝ CHALAN   2:32  R. Grigorov/Ľ. Zeman
06. PO VÍNE     4:12  R. Grigorov/K. Peteraj
07. BOL RAZ JEDEN ŽIAK  3:05  R. Grigorov/K. Peteraj
08. MÁM TRISTO MESIACOV  3:23  R. Grigorov/Ľ. Zeman
09. SOM STÁLE ROVNAKÝ  3:11  R. Grigorov/Ľ. Zeman
10. MONIKA     4:08  R. Grigorov/Ľ. Zeman
11. TAJOMSTVO STAREJ IZBY  3:06  F. Griglák/K. Peteraj
12. VALČÍK PRE EURÓPU  3:58  R. Grigorov/K. Peteraj

Informácie o CD:
SPIEVA: Robo Grigorov
HRÁ SKUPINA MIDI V OBSADENÍ:
Robo Grigorov – flauta
Dušan Hájek – bicie nástroje
Anton Kubasák – klávesové nástroje, zbor
Daniel Gavalda – altový saxofón, fagot
Tibor Herchl – altový a tenorový saxofón
HOSTIA:
Igor Domanyi – altový saxofón
Ivan Ščasný – basová gitara, zbor
Andrej Šeban – sólová gitara
František Griglák – sólová gitara, klávesové nástroje

Hudobná réžia: Ján Lauko, Peter Smolinský
Zvuková réžia: Jozef Krajčovič
1987 OPUS
2008 OPUS a.s.

V edícii Slovenské legendárne albumy II. vyjde:
02.06.2008 Cyrano z predmestia – Hammel, Varga, Peteraj, Štrasser
09.06.2008 Jaroslav Filip – Cez okno
16.06.2008 Peter Nagy – Chráň svoje bláznovstvá
23.06.2008 Modus – Modus
30.06.2008 Na skle maľované – Ernest Bryll, Katarzyna Gärtnerová
07.07.2008 Pavol Hammel a skupina Prúdy – Hráč
14.07.2008 Dvaja – piesne z filmu Fontána pre Zuzanu

V edícii Slovenské legendárne albumy I. v roku 2007 vyšlo:
Prúdy – Zvoňte zvonky
Vidiek – Nechajte si ju
Lojzo – Lojzo
Tublatanka – Tublatanka
Ursíny, Štrpka – Modrý vrch
Bez ladu a skladu – Xmetov
Lasica, Satinský, Filip – Bolo nás jedenásť
Team – Team 3
Banket – Druhá doba?!
Marika Gombitová – No. 5

Linky: www.albumy.sme.sk

Zdroj: TS MusicServer