Prvý októbrový týždeň vydala trojica Martin Husovský, Michal Kráľ a Stano Čorej svoj v poradí druhý album. Pomyselnú latku pomerne vysoko nasadil jeho predchodca 'Časopriestor', ktorým sa trio mladých talentovaných hudobníkov zapísalo medzi špičkové slovenské kapely. Autorom hudby je Martin Husovský a o dvanásť textov sa postarali už overení textári - Jozef Husovský, Michal Baláž a Silvia Kaščáková.

Album je s debutom prepojený melanchóliou, ktorú z oboch nosičov cítiť. Avšak 'Bludisko' je výrazne živší album, čo dokazuje hneď v úvode skladba 'Tma', ktorá poslucháčov nevtieravo vtiahne do celej spleti vydarených skladieb.

V podobnom dynamickom tempe sa nesú aj skladby 'Vo vreckách', 'Nesmrteľní', 'Duch' a 'Bludisko'. Druhá zo spomínaných skladieb prináša jemné pritvrdenie hlasu v refréne, kde Huso ponúkol aspoň na okamih trošku odlišnú podobu svojho prejavu, akú by som pozitívne prijala aj vo viacerých skladbách.

Protipólom dynamických skladieb sú skladby, v ktorých priestor dostáva pre Komajotu tak typický lahodný zvuk klávesových nástrojov, vnášajúcich do piesní akúsi harmóniu a vytvárajúcich priestor na dokonalé zahĺbenie sa do textov jednotlivých skladieb. Jednou z nich je pieseň 'Pošta', ktorá ma oslovila z celého albumu najviac a to hneď z niekoľkých dôvodov. Tým prvým je krásny texty Silvie Kaščákovej a ďalšie pozitívum skladby sa nachádza v jemnom hudobnom prevedení a citlivom hlasovom prejave Martina Husovského.

Rovnakého charakteru je aj pilotný singel 'Mesto v nás', ktorému sa úspešne podarilo zaplniť éter slovenských rádií. Podobné ambície, avšak v televíznej sfére, má aj videoklip k tejto skladbe, o ktorý sa postaral čoraz populárnejší a medzi interpretmi obľúbenejší Jaro "Jaris" Vaľko.

Na svojom druhom albume sa chalani odvážili si po zvukovej stránke trocha zaexperimentovať, a to v podobe samplov či iných zvukových efektov, čo sa im oplatilo. Skladby totiž vďaka rôznym efektom nadobudli rozmery, ktorými sa hudobne odlišujú od prevažnej časti našich domácich kapiel.

'Bludisko' patrí k albumom, ktoré si určite nestačí vypočuť iba raz. A práve v tom je jeho plus. Pri každom ďalšom vypočutí sa na ňom dá objaviť niečo viac a to najmä po zvukovej stránke. Jedinou nevýhodou 'Bludiska' je jeho silný predchodca 'Časopriestor', ktorému sa podarilo príjemne šokovať svojou nezvyčajnosťou. Bludisku sa to už podariť nemohlo, je však nemenej vydareným voľným pokračovaním debutu.

Komajota - Bludisko
(Universal, 2008)

01. Tma
02. Vo vreckách
03. Ruka do ohňa
04. Nesmrteľní
05. Dvere
06. Pošta
07. Duch
08. Sedem nocí
09. Mesto v nás
10. Bludisko
11. Cez škáry
12. Utópia?

--
Autor: Miroslava Kuracinová

Súvisiaci interpreti: Komajota