Cez víkend sa uskutočnila jedna z najväčších open-air tanečných akcií tohto leta. Zároveň bola jedinou, okrem undergroundových free-parties, na ktorej návštevníci nemuseli pri vstupe zaplatiť ani korunu.

Cez víkend sa uskutočnila jedna z najväčších open-air tanečných akcií tohto leta. Zároveň bola jedinou, okrem undergroundových free-parties, na ktorej návštevníci nemuseli pri vstupe zaplatiť ani korunu.

Na BeeFree som bol po prvý krát a strávil som tam sobotnú noc. Príjemne prekvapila kvalita zvuku, ktorá u nás bohužiaľ ani na platených akciách často nie je samozrejmosťou. Najmä dnb stage mal masívny zvuk, pre obyvateľov stanového mestečka bohužiaľ, nakoľko tento stage bol otočený priamo na nich. Ani s občerstvením som nenarazil počas celej sobotnej noci na žiaden problém - barov bol dostatok, pasáž s jedlom nad očakávania (najmä pizza bola výborná), obsluha vcelku milá a rýchla. Horšie to už bolo s toaletami, najmä pre slečny, kedže „kadibudiek“ bolo pomenej a zrejme sa v nich ešte nachádzali exkrementy piatkových návštevníkov. Okrem toho však organizáciu možno hodnotiť pozitívne.

Návštevnosť bola vzhľadom na moje očakávania dosť nízka, aj keď v sobotu v noci sa pod každým zo štyroch pódií vytvorila atmosféra väčšieho klubu. Akurát ľudia sa mi zdali ešte divnejší, než na akých som z klubových akcií zvyknutý. Tohtoročné Beefree navštívilo množstvo smažiek všetkých kategórií – vyčačkaní manekýni a zjeté modelky, slnečné okuliare v noci a svetielkujúce kravské rohy či fosforeskujúce paličky a náramky, ktorých významu som nikdy celkom nerozumel. Našťastie som v areáli jazera v Hornej Strede stretol i dostatok príjemných ľudí, ktorí sa prišli baviť na hudbe a nie predvádzať sa alebo stráviť ďalšiu noc svojho života, ktorú si nebudú pamätať.

Keď už sme pri tom areáli, je mi Hornej Stredy ľúto. O tomto mieste som počul po prvý krát práve v súvislosti s open-air akciami (bol tam napríklad festival Toto je HipHop 2007). Ak sa niekto sťažoval na neporiadok na Pohode, či Hodokvase, tak BeeFree s omnoho menším počtom ľudí dokázalo v areáli pri jazere, a čo je horšie i v ňom, narobiť porovnateľné zlo. Upratovať okolo jazera sa zrejme bude, ale desiatky litrov moču, ktoré z pre mňa nepochopiteľných dôvodov návštevníci pravidelne (pri prechádzke po pláži sa pritrafili traja v priebehu 5 minút) vypúšťali priamo do jazera tomuto areálu moc na atraktivite nepridajú. A to sme sa tam chceli v prípade dobrého počasia aj kúpať. Ešteže bolo tak hnusne.

K hudbe toho veľa nenapíšem, kedže house, trance a techno mi moc nesedia. Drum’n’bassový stage bol celkom fajn, potešil najmä DJ Cluster, ktorý to namiesto dnb roztočil v pomalších rytmoch. Po ňom však už nastúpili delostrelci slovenskej dnb elity, ktorí až na pár výnimiek nakladali jednu pecku za druhou, čo ma po pár minútach, zrejme z nedostatku povzbudzujúcich látok, omrzelo.

DJ Cluster sa skrýva pod pultom. Ale hrá pri západe slnka veľmi príjemne.


O to viac potešil piaty stage, ktorý bol v tlačových správach avizovaný len okrajovo, no napriek tomu bol medzi monotónnymi a žánrovo vymedzenými hlavnými pódiami oázou pestrej selekcie a kvalitného DJingu. Týmto miestom bol priestor workshopu, ktorý dali dokopy obchod s hudbou a hudobnou technikou Notape, firma Sunteq a výrobca DJskej techniky Ecler. Cez deň si tu návštevníci mohli vyskúšať najnovšie technológie digitálneho DJingu a ďalšie produkty. V noci sa prezentácia zvrhla na skvelú party v podaní Juniora a špičkových domácich hip-hopových DJov – Jazzy, Hlavolam a Viktor Hazard.

Žiaľ, stala sa tu aj nepríjemnosť, akú som zatiaľ na party nezažil. Počas setu Hlavolama a Jazzyho, ktorí mixovaním a skrečovaním na štyroch gramofónoch predvádzali momentálne najlepší battle mixpult Ecler HAK 380, sa jeden z návštevníkov pokúsil ukradnúť Jazzymu bundu priamo z mixážneho stolíka. Duchaprítomný Hlavolam si uprostred mixu strhol slúchadlá, preskočil ohrádku medzi stageom a tanečným parketom a zlodeja chytil. O pár minút neskôr sa o vinníka postarala ochranka. Jej príslušníci boli síce na bráne pri vstupe zbytočne nepríjemní, ale aspoň túto situáciu vyriešili s prehľadom. Po tomto incidente sa spolupráca Jazzyho a Hlavolama za gramofónmi ešte zlepšila a na ich skvelý set nadviazal nadránom Junior.

Celkovo mám z BeeFree zmiešané pocity. Je fajn, že sa raz za rok môžu na free akcii stretnúť všetci domáci DJi a že dostanú priestor i tí začínajúci, ktorí počas roka v kluboch nemajú príležitosť zahrať si, nakoľko máme tých klubov žalostne málo. Či im skúsenosť z BeeFree pomohla zviditeľniť sa, je otázne. Väčšine zrejme nie. Kto si line-up nevytlačil (kto áno, prihláste sa), ten ani nevedel, kto kedy hrá. No a ďalšia vec, väčšina ľudí si tam aj tak išla pozrieť tie známejšie mená a nie začínajúcich DJov, ktorí navyše dostali najhoršie časy. Čo sa týka zábavy, verím, že každý si našiel to svoje. Ja osobne by som sa asi počas noci nesmierne nudil, nebyť vynikajúceho, aj keď maličkého Notape stanu. Open-air festivaly mám veľmi rád, ale skôr kvôli živej hudbe. Tá elektronická mi stačí v menších dávkach v kluboch. Ale v každom prípade, organizátorom a najmä všetkým zúčastneným DJom patrí rešpekt za to, že sa BeeFree 2007 vďaka nim mohlo uskutočniť. Prajem veľa energie do ďalších ročníkov.

Tanečnice z Lúčnice na dnb stagi.


Prikladám zopár tajomných záberov, ktoré som stihol spraviť, kým vypovedala baterka vo foťáku.

Ďalšie fotogalérie:

Fotky z Websound.eu, part 1

Fotky z Websound.eu, part 2