Ani už skoro zimné počasie neodradilo ľudí od chuti ísť sa zabaviť a tak tretí októbrový víkend mohol patriť len a len hudbe. Nehovoríme o Bratislavských jazzových dňoch no o akomsi voľnom "pojazzovom" pokračovaní s názvom allthatDžez pre tých, ktorí ešte stále nemali dosť.

Z iniciatívy občianskeho združenia allthatDžez sa konal prvý ročník festivalu spájajúceho jazz a elektroniku. Tento rok sa experiment konal zároveň v dvoch kluboch - Nu Spirit bar (sídliaci na Medenej ulici) a po niekoľko týždňovej prestávke aj v znovu otvorenom klube Nassau (loď na Tyršovom nábreží).

Piatkový program bol vyhradený pre DJov Motorcity soul z Nemecka, Dom Servini z Veľkej Británie a domácich Hesh a Mishek, ktorí sa postupne vymieňali medzi oboma podnikmi tak, aby nikto z návštevníkov nebol o tento hudobný zážitok ukrátený. Medzi oboma klubmi premávala kyvadlová doprava, ktorá bola samozrejme zdarma a tak si mohli návštevníci vychutnať atmosféru oboch priestorov.

A kto sa nezľakol ani "tvrdo" vyzerajúceho biletára (srdečne pozdravujeme), mohol spokojne vstúpiť a vychutnať si tú pravú zábavu. Nu Spirit bar prekvapil svojimi neveľkými priestormi, takže spočiatku bola núdza o nájdenie voľného miesta na sedenie. No keďže podľa hesla "dobrých ľudí sa všade veľa zmestí" sa riadila asi väčšina tamojších ľudí, razom sa stalo, že ste boli pritisnutí na osobe, ktorú ste v živote nevideli. V rámci dobrej nálady vám to však ani neprekážalo.

Hoci som mala občas pochybnosti, či som na správnom mieste, mixážny pult pri malom bare s ešte menším priestorom pre dídžeja moje pochybnosti odohnal. S tvrdením "malý ale (musím byť) šikovný" sa teda zhodol nejeden dídžej. Mohli sme si vychutnať remixy známych i tých menej známych piesní s elektronickým prifarbením, čo neskôr rozhýbalo nejedného návštevníka.

Medzi ľuďmi sa našlo pomerne veľké zastúpenie anglicky hovoriacich ľudí, ktorí však ku podivu ani netušili o akú akciu sa jedná a s kľudom si popíjali zarosené pivo - takto funguje zbližovanie národov.

S pribúdajúcim počtom ľudí začala miestnosť naberať výzor typickej domáckej atmosféry, síce si nemyslím, že by niektorí susedia tolerovali hlasné repráky či nebodaj vzrastajúce basy. Že sa jednalo o naozaj kvalitnú akciu sme nemuseli vidieť len na tvárach baviacich sa ľudí, no zjavne aj na čašníčkach, ktoré boli určite rady nejakým tým vyšším zárobkom.

Krátko pred polnocou sme sa dočkali prvých odvážlivcov na tanečnom parkete, ktorý mimochodom tvorila meter široká ulička medzi stolmi. K bujarej nálade niekomu síce pomohol aj alkohol, no v rámci nálady bolo tento večer povolené skoro všetko. Hlavne keď po preukázaní sa vstupenkou Bratislavských jazzových dní dostal každý záujemca bonus a to v podobe drinku zdarma - lákavá ponuka pre nejedného.

Zábava pokračovala do skorých ranných hodín a ľudí akoby stále pribúdalo viac a viac. No tak ako všetko i toto malo svoj koniec, ktorý mal opäť svoj začiatok vo večerných sobotňajších hodinách.

Čo na záver? Akcia milo prekvapila svojou domáckosťou a hlavne veselou náladou ľudí. Veď napokon, od tej závisí veľa a tak dúfam, že sa bude môcť zopakovať pri najbližšej príležitosti.

Foto: Eva Brezovská

Sobotná zábava s allthatDžez v Nassau