Festival Rocková Jeseň, ktorý sa uskutočnil v utorok 30.10.2007 v Športovej hale Pasienky, musel nadchnúť každého fanúšika a diváka, ktorý sa tejto akcie zúčastnil.

Už o 17:00 pred halou stáli stovky fanúšikov, ktorí netrpezlivo čakali, kedy sa otvoria vchody do haly a budú si môcť konečne vychutnať zážitok, na ktorý sa tak dlho tešili. Drvivá väčšina rozhovorov pred začatím festivalu sa viedla jedine o My Chemical Romance, čo bolo celkom pochopiteľné, keďže to bolo aj hlavné lákadlo večera.

Ešte pred nimi si však v rámci festivalu Rocková Jeseň museli "pretrpieť" domáce skupiny Metropolis a Desmod a predkapelu skupiny My Chemical Romance, Mindless Self Indulgence.

Ako prvá vystúpila kapela Metropolis, ktorá veľmi slušne odštartovala celý večer. Škoda len, že pri jej vystúpení bolo ešte 75% ľudí vonku pred halou a čakali, kým ich organizátori prezrú. Do haly sa totiž nesmelo vstupovať so zbraňami, reťazami, s retiazkami, peňaženkami s reťazou, ani žiadnymi ostrými predmetmi, akýmikoľvek laserovými zariadeniami, batohmi, ruksakmi, ľadvinkami, plechovkami, jedlom a teda skoro s ničím.

Tak sa teda začalo o 19:00 pred poloprázdnou halou, ktorá sa však rýchlo plnila a ku koncu vystúpenia Metropolis už bola zaplnená veľmi slušne.

Ďalej sa na pódium dostala kapela Desmod, ktorej texty poznali všetci, aj keď to nebola ich srdcová záležitosť. Zahrali všetky svoje známe hity a pri pesničke 'Pár dní', si Kuly dokonca namiesto Zuzany Smatanovej zobral na pomoc diváčku z publika. Skupina a diváci jej vynikajúco pomohli a tak bola skladba v podaní mladej dievčiny na nerozoznanie od originálu. Kuly zabával divákov aj medzi jednotlivými pesničkami, kedy rozprával, čo ho napadlo a sem-tam použil aj nejaké to neslušné slovo, čo sa však na koncertoch celkom toleruje.

Pred začatím vystúpenia formácie Mindless Self Indulgence ich poznala len hŕstka ľudí v hale, ale pri svojom vystúpení si získali takmer všetkých. Hlavný predskokan zaujal hlavne osobou speváka Little Jimmyho Urina, ktorý pôsobil na pódiu veľmi živo, pobehoval, skákal, kričal a pri hodinovej show sa pekne spotil, keďže nabehal niekoľko sto metrov. Táto skupina potešila najmä tvrdších rockerov a bola vynikajúcim predkrmom pred My Chemical Romance.

Po nich to však začalo v hale pulzovať úplne iným tempom a diváci sa už nevedeli dočkať My Chemical Romance. Začiatok bol naplánovaný na 22:15, ale nakoniec sa svetlá zhasli až približne o 22:30 a v hale nastal ohlušujúci rev, pri ktorom museli zimomriavky behať aj po telách členov skupiny.

Počas celého vystúpenia spievalo s Gerardom Wayom celé publikum a tak sa nemusel ani moc namáhať, aby mu niekto pri spievaní pomohol. Skupina zahrala všetky veľmi známe pesničky ako 'Mama', 'Helena', 'Welcome To The Black Parade', 'It's Not A Fashion Statement It's A Deathwish' a mnoho ďalších. Najvýnimočnejšie a najelekrizujúcejšie boli skladby z posledného albumu 'Black Parade' a to 'Famous Last Words' a 'Teenagers'. Pri týchto pesničkách musel behať mráz po chrbte všetkým zúčastneným, pretože diváci v hale spievali každé slovo, všetci skákali koľko vládali, proste publikum bolo akoby v tranze.

Asi v strede vystúpenia nám Gerard pripomenul, že Frank Iero, gitarista skupiny oslavuje 26 rokov a tak si celá hala zaspievala Happy Birth-Day Frankie.

Na koniec zahrala skupina pomalú pesničku 'Cancer', počas ktorej svietilo len jediné svetlo na Gerarda Waya, čo bolo vynikajúce ukončenie celého vystúpenia a aj samotného festivalu.

Fanúšikovia si tak prišli na svoje počas vystúpení všetkých zúčastnených kapiel a pár minút po polnoci sa spokojní a nadšení z hudobného večera začali trúsiť z haly.


Foto: Peter Mačanga , Ľuboš Slanina