Pondelok 4. februára sa niesol v znamení tanca, zábavy a hlavne horúcich kubánskych rytmov. Slovensku sa predstavila formácia Buena Vista The Havana Lounge, ktorá k nám po minuloročnom úspechu opäť priniesla kúsok rodnej Kuby. Popri plesovej sezóne sme tak mali šancu zažiť spontánnu, ničím neobmedzujúcu zábavu tradičnej havanskej hudobnej scény.

Pomerne rýchlo zapĺňajúca sa hala Sibamac Arény napovedala čoraz väčšiu obľubu horúcich rytmov u slovenského publika. Štvrť hodinu po siedmej sa na pódiu objavili prví tanečníci zo zoskupenia Tropical. Vychutnať ste si mohli napríklad sambu či tradičný kubánsky tanec mambo, obohatené pestrofarebnými viac odhaľujúcimi než zahaľujúcimi kostýmami. A bolo sa na čo pozerať. Pastvu pre oči dokazovali nielen radostne vykrikujúce mužské hlasy ozývajúce sa celou sálou, ale i ženský obdiv k tanečným výkonom.

Nedostatkom boli menšie zvukové problémy, ktoré však nerobili problém divákom a z vďaky ocenili tanečníkov veľkým a isto zaslúženým potleskom. Krátke, asi len 25 minútové vystúpenie, pri ktorom sa vystriedalo hneď niekoľko tanečníkov, napovedalo, že hlavné "súhvezdie" večera na seba nenechá dlho čakať.

Večer s Buena Vista The Havana Lounge sa teda začal už o trištvrte na osem. Na pódiu sa predstavilo 11 hudobníkov, najznámejších interpretov havanskej scény. Z Havana Lounge to boli Julio Alberto Fernandez (vokály), Teresa Garcia Caturla (vokály), Yanko Pizaco (trúbka) či Daniel 'El Gordo' De Jesús Ramos Alayo (trúbka). Z Buena Vista Social Club vystúpili Julienne Oviedo Sanchez (timbal), Rodolfo "Peruchin" Argudín Justiz (klavír), Maria Viktoria Rodriguez (vokály), Bruno Rogelio Nápoles Collazo (Gitara), Iván Pastrana Palacions (kubánska gitara), Adalberto "Candelita" Ávila Martínez (basgitara), Tomás Ramos (perkusie).

V plnej zostave však odohrali len prvú a poslednú pieseň. Svoje nielen hlasové zdatnosti predvádzala charizmatická Teresa Garcia Caturla, ktorá svojím elánom a výdržou sršala na sto percent. O pokus naučiť publikum tanečným kreáciám sa zase snažila Maria Rodriguez, viac-menej úspešne.

Hoci sa kubánska hudba nesie v znamení tanca, ani ten nedokázal postaviť sediace publikum na nohy. Tanečné rytmy občas vystriedali pomalšie, súhru tu našli aj smutné či veselé podania piesní. Cez kubánsku noc ste si tak mohli vypočuť aj Ružového pantera, či ruskú Kalinku.

O zábavu sa postaral aj spontánny človek z davu, ktorý vybehol na pódium a povedľa šokovanej Teresy predvádzal svoje tanečné kreácie. Tá sa nenechala zahanbiť a so smiechom sa pokúšala odspievať a odtancovať pieseň ďalej. Chcene či nechcene, mladý muž sa po skončení piesne vrátil do davu a "originál" tak pokračoval vo vlastnej zostave.

Buena Vista Havana Lounge sa venovali publiku plné dve hodiny. Či už inštrumentálnymi, alebo vokálnymi časťami, Bratislavu nenechali vydýchnuť ani na chvíľu. A že išlo o medzinárodne uznávané zoskupenie potvrdzovala aj prítomnosť divákov/poslucháčov rôznych národností.

Posledným bonusom tohto večera bol prídavok, snáď najznámejšej kubánskej piesne s názvom Guantanamera. Večer s názvom Buena Vista Live Exclusive sa ukončil niekoľko minút pred desiatou hodinou večernou, avšak len pre priestory Sibamac Arény. Pre zábavy chtivých mohla noc pokračovať v Kartell klube (bývalé Metro), kde sa konala oficiálna afterparty.

Viac fotografií z Buena Vista Live Special nájdete vo fotoreporte Petra Špilára.

Text: Eva Brezovská
Foto: Peter Špilár