V piatok 7. marca sa uskutočnil koncert hip-hopovej legendy Naughty by Nature v Bratislave. Tvorba dvojice Vinnie a Treach nepatrí k tým najaktuálnejším, no koncert týchto pionierov americkej scény bol právom zatiaľ najočakávanejším hip-hopovým podujatím tohto roka.

Predzvesťou bratislavského koncertu bol ich štvrtkový rozhovor a následný freestyle s novým Djom Lordom Vaderom v relácii Sampler na Rádiu_FM. Poklona patrí obom moderátorom, ktorí tieto živé kopy napriek jazykovej bariére poriadne vyspovedali. Názory hip-hopových veteránov na hudbu ako takú i celkový postoj, aký presadzujú, vyzneli v relácii veľmi priateľsky. Preto som bola celkom zvedavá ako bude naše pomerne mladé publikum reagovať na hity ako Everything’s Gonna Be Alright, Hip-hop Hooray ci O.P.P zo začiatku 90. tych rokov.

Začiatok podľa line-upu naznačoval, že hviezdy začnú okolo polnoci. Od desiatej do polnoci sa nič nedialo, bary praskali, ludia sem-tam zapískali. Vtipné bolo riešenie "výbehu" pre fajčiarov, ktorý organizátori pripravili zrejme v dobrom úmysle vyjsť v ústrety všetkým. Nechať však stovku ľudí tlačit v priestore 15 x 15 metrov, je trochu dehonestujúce.

V hodine dvanástej vystúpili na pódium Názov stavby. Počas ich vystúpenia nebolo počuť takmer nič, veď spočiatku "recitovali" za príšerného piskotu publika. Počas zhruba hodinového vystúpenia sa však chlapcom z Petržalky podarilo nažhaviť časť publika aj vďaka bezduchým pochlebovačkám typu "Tešíte sa na Naughty by Nature?". Tesne pred headlinermi zabreakovali Old School Brothers (aj s dvoma sisters).

O jednej hodine sme sa všetci konečne dočkali. „Neslušní od prírody“ začali pekne z ostra - vypalovačkou O.P.P, a do konca vystúpenia dali ďalšie vlastné aj cudzie hity. Zdá sa, že chalani boli aj napriek neskorej hodine celkom vo forme. V dnešnej dobe sú takí pozitívni raperi skôr raritkou... Počas celej hodiny z nich sálala príjemná nálada, dobré vibrácie a chuť vystupovať.

Zábava by určite bola o niečo lepšia, keby fungoval ten povestný kvalitný zvuk, čo sme všetci čakali. K celkovej pohode prekážal aj fakt, že na hip-hopové koncerty chodia večne nasratí a zakomplexovaní spratkovia, ktorí bez okolkov dokážu pokaziť ľuďom okolo seba celkový dojem z inak vydareného podujatia.



Viac fotografií z koncertu americkej hviezdy nájdete v druhej časti fotoreportu.

Text: Saša Krištínová
Foto: Peter Špilár