Kvalitná rocková alternatíva v podaní čoraz známejšieho zoskupenia Lavagance neobišla ani Bratislavu. Vo štvrtok 27. marca sa kapela predstavila v petržalskom Klube Za Zrkadlom, aby spoločne so svojimi hudobnými hosťami ozvláštnila inak všedný večer svojou tvorbou a pokračovala tak vo svojom turné.

Už krátko po ôsmej hodine večernej naznačovali skupinky ľudí postávajúce pred budovou petržalského klubu, že tento hudobný trojkoncert si mnohí nemohli nechať ujsť. Večer otvoril britský pesničkár Frank Winter, pre ktorého koncertovanie s Lavagance nebolo ničím novým, keďže na Orthodox Experience tour vystupoval ako stály hosť. Frank Winter, ktorý kapele Lavagance pomáhal nielen pri vzniku pesničiek v štúdiu, ale je aj autorom obalu CD, sa predstavil s piesňami zo svojho debutového albumu 'How to be alone'. Na pódiu pôsobil veľmi prirodzene, piesne plné emócií boli sprevádzané príjemnou farbou hlasu. Hoci bola väčšina z nich pomalšieho či melancholického charakteru, "ďakovačky" v podobe britskej slovenčiny boli o čosi veselšie.

Deviata hodina večerná a na pódiu už stoja tí, na ktorých všetci čakali. Presne tí, ktorým sa podarilo získať ocenenie "Najlepší slovenský album roka 2007" v ankete Rádia_FM, či troch Aurelov. Presne tí, ktorí robili predskokana slávnym Duran Duran a dnes si už môžu dovoliť svojho vlastného. Každému je už určite jasné, že hovorím o Lavagance, ktorí vyrazili na celoslovenské turné, aby predstavili svoj aktuálny album s názvom 'Orthodox Experience'.

Viac než hodinové vystúpenie podporené svetelnou šou bolo nabité energiou, elánom a možno aj tým, prečo sa odlišujú od ostatného priemeru, a to "neslovenským" zvukom. Reakcie a odozva publika preplneného klubu jasne ukazovali, že si hudobníci svoje ocenenia rozhodne zaslúžia. Okrem piesní z ostatného albumu si spomenuli aj na svoj debutový 'Back To Attraction', z ktorého jednoducho nemohli vynechať pieseň s názvom 'Miles', ku ktorej bol spravený aj ich prvý videoklip, ktorý bol súčasťou dennej rotácie hudobnej stanice MTV.

Po Lavagance vystúpila v takmer rovnakom tempe indie kapela Sunshine, ktorá doteraz patrí medzi najúspešnejšie české kapely v zahraničí. O úspechu svedčí aj fakt, že podobne ako Lavagance robili predskokana inému svetovému menu - na jednom pódiu futbalového štadióna sa popri The Sisters Of Mercy vystriedali s Depeche Mode. Štvrtkovému publiku sa však predstavili v o "čosi menšom" priestore, takže možnosť komunikácie kapely s publikom spevák Kay podstatne využíval. Spokojnosť bola evidentne na oboch stranách.

Bratislavský koncert majú teda Lavagance už za sebou. Po ňom pokračovalo turné v Trenčíne za pomoci nemenej kvalitného zoskupenia s názvom Khoiba. Lavagance sa so svojou Orthodox experience tour rozlúčia s fanúšikmi posledným koncertom šnúry a to 5. apríla v Brezne. Nebuďte však sklamaní, leto chcú prežiť hudobne, navštívením festivalov. A to hneď niekoľkých.



Text: Eva Brezovská
Foto: Magdaléna Vinterová