V sobotu 17. mája sa v bratislavskej NTC Sibamac aréne predstavil fenomenálny americký jazzový spevák a dirigent Bobby McFerrin. Spevák si špeciálne na slovenský koncert prizval domáce hudobné talenty, ktoré ho sprevádzali na pódiu. Prinášame vám krátky prierez podujatím spolu s niekoľkými fotografiami.

Koncert začal približne 20 minút po ôsmej hodine, kedy Bobbyho uviedol na pódium a takmer do posledného miesta naplnenej sále zaželal "celoživotný zážitok" Peter Lipa. Zázračný hlas Bobbyho McFerrina od začiatku koncertu dopĺňalo približne tridsať vokalistov zo Zboru bratislavského konzervatória a vokálnej skupiny Close Harmony Friends (viac sa o skupine dočítate v rozhovore).

Vystúpenie bolo zmesou hlasových improvizácií a niekoľkých "normálnych" skladieb a každá jeho časť trvala minimálne desať minút. Počas celého koncertu sa na pódiu neobjavil žiadny hudobný nástroj - jediným nástrojom boli hlasy Bobbyho McFerrina, slovenských vokalistov a aj často Bobbym zapájaných divákov. Tí pozorne počúvali, málokedy spontánnym potleskom prerušovali koncentrovaný výkon americkej legendy a akoby s napätím očakávali, čím novým, akým zvukom ich Bobby prekvapí.

V podaní ženskej časti vokálneho zboru odznela zo známejších skladieb napríklad Ave Maria a skupina Close Harmony Friends pridala aj jednu skladbu z vlastného repertoáru so svojím spevákom, počas ktorej sa Bobby zaradil medzi ostatných vokalistov.

Asi po hodine koncert svojím výstupom osviežila aj talentovaná jazzová speváčka Lucia Lužinská, ktorá spolu s Bobbym odspievala jednu skladbu a k tomu pridali aj spoločnú improvizáciu. Ďalším spestrením beztak zaujímavého programu bola Bobbyho výzva, aby si niekto z publika prišiel zatancovať na pódium za jeho hlasového doprovodu. Po chvíli za ním na pódium prišli tanečníci Janka a Miloš, ktorí predviedli vyborný kreatívny tanec na rôzne štýly reagujúc na zmeny rytmov Bobbyho prejavu, čo ocenil aj samotný spevák.

V závere este zišiel Bobby z pódia a dal príležitosť otestovať svoje hlasivky aj vybraným divakom, ktorých zapojil do svojej improvizácie. Koncert skončil približne o 21:50, kedy Bobby zožal búrlivý potlesk a ovácie, no naspäť na pódium sa vrátil už iba pre kvety. Prídavok sa nekonal, no aj keď počas večera neodznel jeho najväčší hit 'Don't Worry, Be Happy', diváci mohli byť s jeho vyčerpávajúcim výkonom spokojní.

A na záver niekoľko fotografií zo zvukovej skúšky pred koncertom.



Foto a text: Igor Daniš