Pondelok 26.mája patril petržalský Klub za zrkadlom večeru plnému starodávnych rómskych piesní. Koncert zoskupenia afterPhurikane, ktoré spája rómskych i nerómskych hudobníkov a spevákov, zorganizovalo občianske združenie Žudro, ktorého cieľom je zvyšovať toleranciu práve medzi etnicky, kultúrne či inak odlišnými ľuďmi.

Hoci bol začiatok koncertu avizovaný už na siedmu hodinu večernú, všetko sa začalo s pol hodinovým meškaním. Čakalo sa asi na pár typických oneskorencov, ktorí nakoniec naozaj prišli a doplnili inak nie veľmi početné publikum. Ľudí mohlo prísť viac, pretože tí čo prišli rozhodne neľutovali.

Koncert prebiehal v zostave: Jozef Lupták (violončelo), Boris Lenko (akordeón), Thierry Ebam (perkusie) a skladateľ scénickej hudby Juraj Dobrakov. Tých sprevádzali speváci i muzikanti z rómskych osád: Marcela a Jozef Dreveňákovci z Bardejova, Irena a Béla Pokutovci zo Žehry, Martina a Fero Ďuďovci zo Soli.

Väčšia časť koncertu sa niesla v smutnej či až žalostne pôsobiacej tónine rómskych piesní. V nej vynikli hlasy nejedného speváka či už spieval sám, alebo za pomoci ostatných. Príjemne pôsobili i inštrumentálne vsuvky hudobníkov, chvíľami veselé, chvíľami smutné, presne podľa potreby. Až krátko po pol deviatej prišlo na typicky tanečné cigánske piesne, medzi ktorými bola i ľudová 'V pondelok doma nebudem' v slovensko-rómskom spracovaní.

Po takmer osemdesiatich minútach sa muzikanti s návštevníkmi rozlúčili so slovami: "Zato, že ste takí senzační, ešte jeden čardáš vám zahráme". Veselo a tanečne, to boli charakteristiky poslednej časti koncertu, na ktorom si po jeho skončení mohli návštevníci zakúpiť spevníky, cd, či knihy. Ďalší koncert afterPhurikane si môžu vychutnať obyvatelia Nitry už dnes.



Text: Eva Brezovská
Foto: Igor Daniš