Svetoznámy mexický gitarista sa včera na druhý pokus predstavil slovenskému publiku úspešne. Jeho plánované štvrtkové vystúpenie bolo presunuté na nedeľu kvôli prudkej letnej búrke, ktorá už aj tak meškajúcemu Santanovi neumožnila ukázať sa na pódiu a tisícky fanúšikov vyhnala zo štadióna Interu Bratislava.

V nedeľu 29. júna však už bolo všetko inak. Na oblohe sa počas celého včerajšieho koncertu neobjavil ani mráčik a hudba Santanu, ktorý tentokrát začal načas, bola soundtrackom západu slnka a príjemného letného večera až do pol jedenástej.

Počas sľúbenej takmer dvoj a pol hodinovej šou predstavil Santana s desaťčlennou kapelou prierez svojou tvorbou od konca 60-tych rokov až po súčasnosť. Sympatické bolo, že počas koncertu poskytol aj pôsobivý prierez celým svojím hudobníckym životom, keď asi v polovici vystúpenia počas jednej zo skladieb na veľkoplošnej obrazovke rotovali obrázky obalov jeho starých platní, fotografie z mladosti, či krátke videozáznamy z vystúpení v rodnom Mexiku alebo na legendárnom Woodstocku. Vizuály, ktoré striedavo zobrazovali dianie na pódiu z pohľadu kamier a rôzne exotické zábery, akoby vystrihnuté z dokumentárnych filmov o pôvodnej africkej a juhoamerickej kultúre, boli aj celkovo skvelým doplnkom k samotnému koncertu.

Aj Santanovmu príchodu na pódium predchádzal krátko po ôsmej hodine jeho príhovor k publiku prostredníctvom videozáznamu, ktorým uvádza koncerty na svojom aktuálnom turné Live Your Light Tour. Po ňom nasledovalo symbolické video s bielou holubicou (možno práve tou z obalu jeho prvej kompilácie 'Greatest Hits' z roku 1974), príchod jednotlivých členov kapely a napokon aj samotného Carlosa Santanu.

Ten si však pre bratislavské publikum okrem najväčších hitov pripravil aj niekoľko menej známych skladieb, pri ktorých jeho gitarové umenie vyniklo najlepšie. Takmer všetky skladby svojho setu odohral vo dvojiciach, keď často z pokojných "vybrnávačiek" spolu s kapelou plynule prešiel do niekoľkominútových jamov, v ktorých malo skúsené ucho neraz možnosť postrehnúť hudobné odkazy na rockové legendy ako Jimi Hendrix či AC/DC.

Prvým hitom, ktorý odznel a rozjasal už aj tak dosť nadšené publikum, bola po asi trištvrte hodine skladba 'Maria Maria', ktorej predchádzalo Santanovo sólo na "španielke". Ďalšími hitmi boli songy 'Black Magic Woman', 'Smooth', 'Oye Como Va' či jeden z jeho posledných singlov 'Into The Night' v origináli s Chadom Kroegerom (Nickelback), ktorým celý včerajší program už "hore bez" uzavrel.

Okrem Carlosa Santanu a dvojice vokalistov Tony Lindsay a Andy Vargas sa zaskveli aj ďalší členovia kapely. Ovácie si vyslúžil najmä Chester Thompson, ktorý za klávesami predvádzal počas celého koncertu neuveriteľne oduševnelý výkon. Zahanbiť sa však nenechali ani traja páni za bubnami a perkusiami, ktorí počas jednotlivých skladieb pôsobili tak zohrato, že boli až nenápadní... Keď však došlo na ich sóla, neváhali na seba upozorniť vo veľkom štýle.

Karl Perazzo (timbal, perkusie; naľavo) pri svojom vyčerpávajúcom sóle v strede koncertu zlomil paličku a následne Raul Rekow (perkusie - kongá; napravo), ktorý hrá so Santanom už od roku 1976, do svojho sóla zapojil i potlesk publika. A napokon v závere koncertu bubenícka legenda Dennis Chambers (bicie; v strede), ktorý svojím niekoľkominútovým úchvatným sólom akoby zhudobnil štvrtkové hromy a blesky.

Fotografie vznikli počas prvých troch skladieb, kedy bolo povolené fotenie s profi fotoaparátom, no najmä osvetlenie pódia a atmosféra po zotmení boli skutočne pôsobivé. Preto zostáva len dodať - kto nebol, môže ľutovať.



Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Carlos Santana