V stredu 15. októbra vyšiel nový album bratislavského dua Longital s názvom 'Gloria'. V rovnaký deň sa v petržalskom Klube za zrkadlom uskutočnil i jeho krst, z ktorého vám prinášame exkluzívny fotoreport. Album pokrstil netradičným spôsobom pesničkár Sany.

Reportáž z priebehu podujatia nájdete na konci článku pod fotoreportom.

Foto: Magdaléna Vinterová



Longital sa na pódiu po prvýkrát ukázali presne o ôsmej, no po odohratí troch známych skladieb zo starších albumov ich na niekoľko minút vymenil kolega zo Slnko Records, Sany. V pokojnejšom, čisto akustickom folkovom vystúpení, predstavil čerstvé novinky ako 'Keby si vedela' alebo 'Trochu korenia' z nedávno vydaného rovnomenného albumu svojej kapely Sanyland. Po tretej piesni sa k nemu pridali aj Dano Salontay a Shina, aby všetci traja spoločne odohrali skladbu 'Popoludní'.

Krstom albumu 'Gloria' bol po dohratí tejto skladby prelet nového CD zo Sanyho ruky do rúk jedného z návštevníkov. Ten si v ňom našiel i odkaz od sympatickej "leteckej kapely" a privítanie nové albumu na svete bolo dokonané. Nasledovalo predstavenie viacerých nových skladieb - zazneli novinky 'Už len raz', 'Slnko stúpa', 'Anjel môj', 'My dve', 'Mlyny' či 'Červená modrá', pri ktorých sa viac či menej zaskveli aj elektronickí členovia kapely Xi Di Nim a Lemur Jazz Mutant.

Príjemný koncert, ktorý vizuálne dopĺňala VJská dvojica Kufrik Brothers, však pre Longital nebol len vítaním nového albumu, ale aj symbolickou rozlúčkou s jeho predchodcom. V druhej časti koncertu i v povinných prídavkoch tak odzneli najmä skladby z albumu 'Výprava' (2006). Záverečnou skladbou koncertu však napokon bola 'Gloria', ktorá uzatvára i nový album.

Práve v týchto chvíľach vystupuje Longital s novým programom v trnavskom Artklube, už zajtra však cestuje do francúzskeho Strasbourgu. Na Slovensku sa opäť predstaví na budúci týždeň - v Nitre v Starom divadle (23.10.), v Prievidzi v Diwadle (24.10.), a v Žiline na Stanici (25.10.). Český krst albumu 'Gloria' sa uskutoční 27. októbra v Paláci Akropolis.

Text: Patrik Marflák

Súvisiaci interpreti: Longital