Kampaň k nedeľnému koncertu Jamesa Blunta sprevádzali silné prívlastky ako "lámač ženských sŕdc", "majster romantických balád" či "typický príklad citlivej duše v drsnom tele". Naša fotografka Magdaléna sa pred koncertom smiala, že ide fotiť Blunta. Medzi jeho najväčších fanúšikov nepatrila ani redaktorka Eva. James Blunt má však po nedeľnom koncerte minimálne o dve tajné ctiteľky viac...

Magdaléna popri nahrávaní skladieb do telefónu a zasnenom sledovaní koncertu z jedného z balkónov Incheby, kam bola po fotení deportovaná, vraj väčšinu koncertu prenadávala, že tú užasnú šou mohla fotiť iba počas prvých dvoch skladieb.

Výsledkom je tak aspoň tridsať záberov jej nového hrdinu, ktorý síce Slovensku nepredviedol "svoju zarastenú tvár", ale zato očaril úhľadným strniskom. O Evinom nadšení svedčí samotná reportáž (viď nižšie), ale aj nasledujúce slová, s ktorými mi ju poslala: "Ako som nevedela, čo od toho koncertu očakávať, tak sa mi to stráášne páčilo, aj Magdaléne. Len škoda, že im už potom nedovolili fotiť ďalej, niektoré veci by tam stáli za odfotenie. Odteraz som asi fanúšikom Jamesa Blunta."

Normálne mi je ľúto, že som si tohto - podľa jednej ankety najotravnejšieho speváka planéty (vďaka skladbe 'You Are Beautiful') - nechal ujsť. (pm)

Reportáž

Po niekoľkomesačnom čakaní a sledovaní stoviek Jamesov Bluntov na bilbordoch či autobusoch MHD sa Slovensko konečne dočkalo toho skutočného. Šesť nákladných áut, štyri autobusy a množstvo ľudí podieľajúcich sa na prípravách koncertu prinieslo do bratislavskej Incheby niekoľko situačných prekvapení a hlavne veľký (nielen vizuálny) zážitok.

Po niekoľkých zmenách, ktoré sa týkali samotného predskokana sa nakoniec rozhodlo pre britskú formáciu The Bishops. Dvojčatá Mike Bishop (spev, gitara) a Pete Bishop (spev, basová gitara) odohrali za pomoci bubeníka Chrisa McConvillea vyše polhodinový set piesní citeľne inšpirovaný slávnejšími Beatles.

Po polhodine čakania sa na pódiu objavil ON. Pre niektorých idol, platonická láska, pre ostatných jednoducho muž v obleku s gitarou v ruke, ktorý prišiel odspievať svoje najväčšie hity. Jedným z nich bola i skladba Wise Men z debutového albumu Back to Bedlam, ktorá so sebou priniesla prvé masové nahrávanie za pomoci mobilných telefónov.

Bývalý vojak a britský dôstojník si pripomenul svoju vojenskú minulosť piesňou No Bravery, počas ktorej mohli diváci vidieť na dvoch veľkoplošných obrazovkách zábery z vojnou zničeného Kosova. Bola to práve jedna z piesní, ktorá prítomných ľudí doslova umlčala a zatajila im dych. Na odľahčenie však ponúkol niekoľko ďalších piesní, ktoré dokresľovala i svetelná šou. Vizuálne zaujímavým bol i zelený svetelný kužeľ, v ktorom James Blunt odspieval pieseň Shine On.

Trojnásobný držiteľ rôznych cien MTV Awards mal síce občasné výpadky hlasu, najmä pri nižšie položených pasážach piesní, tisícky ľudí v Inchebe si však dokázal získať tak či tak. Miestami dokonca spôsoboval i masovú hystériu, obzvlášť, keď sa viac priblížil k publiku, ktorého okamžitou reakciou bol hlasný krik.

Po akte podávania si rúk s prvými podpódiovými radmi však prišlo to, čo asi nikto nečakal. James Blunt (rodený James Hillier Blount) prešiel za zábradlie a namieril si to priamo do davu plného fanúšikov. Po ceste si stihol podať ruky s množstvom ľudí, ba dokonca aj vybozkávať jednu z fanúšičiek. Zastavil sa až v strede sály, kde sa objavila vysúvacia plošina s klavírom, ktorého sa hneď ujal.

Po celú dobu sa uisťoval, či je publikum spokojné, no hlavne či ovláda texty piesní. To sa nenechalo zahanbiť, refrén piesne Goodbye My Lover zaspievalo samo. Počas tejto piesne sa z davu ozvalo hlasné "I love you!" (ľúbim ťa!), čo nebolo zďaleka jediným prejavom sympatií k tomuto charizmatickému mužovi. Bratislavský koncert sa skončil troma prídavkami a obrovským dlhotrvajúcim potleskom.

Zoznam odohraných piesní:

Breathe
Wise men
Billy
High
I Really Want You
Carry You Home
No Bravery
Give Me Some Love
Shine On
Out of My Mind
'Coz I Luv You (cover)
I´ll Take Everything
Goodbye My Lover
You're Beautiful
Some Mistake
One of the Brightest Stars
So Long, Jimmy
1973

--
Úvod "zo zákulisia redakcie": Patrik Marflák
Reportáž: Eva Brezovská
Foto: Magdaléna Vinterová

Súvisiaci interpreti: James Blunt