Po Prešove, Martine a Banskej Štiavnici sa 24 hodinového hudobného maratónu zúčastnila i Bratislava. T-Mobile Music City je projekt, počas ktorého sa na 7 rôznych pódiách predstavilo 28 skupín, spevákov a dídžejov. Vypočuť ste si mohli takmer celú hudobnú škálu, od popu a rocku cez hip-hop až po elektroniku. A to všetko úplne zadarmo.

Oficiálny štart T-Mobile Music City sa uskutočnil v sobotu o 12.00 v podzemných priestoroch Nu Spirit Baru. Hlavná časť programu sa odohrávala v priestoroch PKO a práve odtiaľ vám prinášame reportáž.

Štart domácej "Rock/Pop" scény sa uskutočnil takmer na minútu presne o siedmej hodine večernej. Začiatok patril alternatíve, ktorú so sebou priniesli Diego a Lavagance. Kapely typické svojským štýlom ovplyvneným britskou scénou si prišli vypočuť zatiaľ len desiatky prítomných ľudí.

Ich počet sa zvýšil hlavne pri akustickom vystúpení Roba Grigorova. Čierne oblečenie, okuliare a gitara sú veci, ktoré k Robovi jednoducho patria. Svoj imidž rebela však utlmil baladami, ktoré mali značnú prevahu. Z nich zazneli napríklad 'Dvaja' či 'Pocta Majakovskému', ktorou sa s publikom rozlúčil.

Po ňom už pódium patrilo speváčke Jane Kirschner. Tá sa podľa jej vlastných slov na večer špeciálne pripravila. "Natočila som si ofinu," povedala som smiechom 29-ročná rodáčka z Martina. Otváracou piesňou takmer hodinového setu sa stala rovnomenná skladba z ostatného albumu 'Shine' (2007), ktorý po odchode zo Slovenska takmer dva roky pripravovala v jednom londýnskom štúdiu. Hoci prevažná väčšina koncertu patrila predovšetkým novším, anglicky naspievaním piesňam, diváci sa dočkali i piesní z Janiných začiatkov ako 'Žienka domáca', či 'Líška'. Mimochodom, práve dnes vychádza dvoj-CD kompilácia najväčších hitov 'The Best of Jana Kirschner', na ktorej nájdete až 25 jej najznámejších slovenských i anglických skladieb.

Vyvrcholením diania na pódiu venovanom domácej pop-rockovej scéne sa rozhodne stal Richard Müller. V okamihu jeho príchodu na pódium sa doslova do posledného miesta zaplnila celá sála PKO. Tí, ktorí sa dnu nedostali, a nebolo ich málo, si mohli koncert pozrieť aspoň sprostredkovane na veľkoplošnej obrazovke pred PKO. Počas večera odzneli jeho najväčšie hity ako 'Cigaretka na dva ťahy', 'Milovanie v daždi', 'Tlaková níž' či 'Po schodoch'. V krátkej pasáži piesne 'Nebude to také ľahké, drahá' sa dokonca spevom "priznal", že "nemôže žiť bez Kirschnerovej". Dav ľudí spevákovu prítomnosť ocenil najmä spoločným spevom, či veľkým potleskom za každou odohranou piesňou. Richard Müller je opäť v plnej forme a svojím vystúpením potešil aj tých, ktorí o jeho príchode pochybovali.

S polnočnou hodinou sa už v druhej sále s názvom "Na tanečnú" chystala britská formácia Kosheen. Takmer dvojhodinový hudobný set patril viac dídžejingu, než samotnému spevu líderky Sian Evans. Jej hlasový prejav sa však našťastie nestratil v najznámejších skladbách 'Catch You' alebo 'All In My Head'. Po nich však začalo hromadnejšie odchádzanie ľudí zo sály, Kosheen totiž opäť pokračovali bez svojej speváčky, ktorá sa na pódiu opäť objavila až krátko pred záverom vystúpenia.

Hudobno-tanečný maratón priestorov PKO pokračoval v rytmoch housu a techna v podaní Toky & Mike Pop a Loktibrada až do skorých ranných hodín. Oficiálna afterparty pokračovala v nedeľu doobeda v Subclube.

Viac fotografií z podujatia nájdete v našom fotoreporte.

Text: Eva Brezovská
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Diego, Jana Kirschner, Kosheen, Lavagance, Richard Müller, Robo Grigorov