Košická Steel aréna sa v sobotu 22. novembra zmenila na "Seal arénu". Odohral sa v nej totiž výnimočný koncert hviezdy svetového formátu menom Seal, z ktorého vám prinášame exkluzívnu reportáž, fotoreport a videozáznamy dvoch skladieb.

Za pseudonymom Seal sa skrýva neprehliadnuteľná osoba, ktorá už pekných pár rokov zásobuje svet silnými skladbami, z ktorých sa mnohé už teraz považujú za nesmrteľné (Killer, Crazy, Future Love Paradise,...). Sealova tvorba nie je ľahko zaškatuľkovateľná, skladby plávajú v zmiešaných vodách s prítokmi popu, funku, rocku a soulu, pričom všetky tieto polohy spevákovi pristanú a zvláda ich bravúrne. Frekventovaný výskyt v médiách, či už v podobe hudobnej, obrazovej alebo bulvárnej, tohto britského hudobníka a jeho skladby na rozdiel od mnohých jeho kolegov nijako nedelvavuje.

Sealova "duša" po prvýkrát naživo

Určite existuje mnoho faktorov, ktoré ovplyvnili Sealovu kariéru, no jeho charizma a hlasový fond sú určite tie jeho najväčšie devízy, vďaka ktorým vypredáva sály. Je veľmi pravdepodobné, že Sealov hlas by aj ten najväčší prepadák náhodne vybraného umelca dokázal premeniť na hit. Nie je preto prekvapením konštatovanie, že jeho album coververzií slávnych svetových (nielen) soulových hitov 'Soul', ktorý produkoval David Foster a vyšiel oficiálne v októbri, je omnoho viac než len kolekciou slávnych prerábok, ako sú napríklad 'People Get Ready' (Mayfield), 'If You Don't Know Me By Now' (Kenny Gamble) či notoricky známa 'Stand By Me' od Bena E. Kinga. Košice mali včera veľkú česť byť prvým miestom na Sealovej koncertnej mape, kde odzneli skladby z albumu 'Soul' naživo.

Koncertu predchádzali logistické komplikácie, keď lietadlo so Sealom a jeho hudobníkmi meškalo, čo malo za následok zrušenie tlačovej besedy pred koncertom. (Tlačová beseda sa nakoniec uskutočnila po skončení koncertu, materiál z nej nájdete TU.) Podľa vyjadrenia PR manažéra usporiadateľskej agentúry BM Production Jána Kakaščíka sa Seal na tento koncert veľmi tešil a bol plný očakávaní, ako bude publikum reagovať na nové veci. Cestu autom z letiska do Steel arény si skracoval sledovaním koncertných DVD U2 a Robbieho Williamsa.

"The only love they'll find is paradise"

Polhodinu po ôsmej večer vkročili na pódium za výrazného aplauzu členovia Sealovej kapely, z aparatúry sa začali ozývať tóny titulnej skladby koncertu a zároveň aj albumu 'System' (2007) 'If It's in My Mind, It's on My Face'. Potlesk sa náhle zintenzívnil, v dlhom čiernom plášti zaodetý sa na pódium potajomky zakrádal 'Killer' ženských sŕdc s nápisom "Suicide for fun?" na hrudi.

V playliste večera nechýbali najväčšie hity (Killer, Future Love Paradise, Kiss From A Rose, Killer, Love’s Devine), odznelo päť skladieb z posledného rádoveho albumu 'System' (Amazing, Just like Before, Loaded, Dumb, System) a ako už bolo avizované, koncertnej premiéry sa dočkali aj skladby z albumu Soul – 'It's a Man's, Man's, Man's World' (James Brown) a 'A Change Is Gonna Come' od Sama Cooka, ktorá bola zároveň poslednou skladbou večera a podľa pôvodného playlistu (viď. fotogalériu) ani nemala v ten večer odznieť. Aj to svedčí o výnimočnosti košického koncertu.

Celý koncert sa niesol v maximálnom nasadení Seala a jeho hudobníkov, pričom s pribúdajúcimi minútami sa atmosféra v hale čoraz intenzívnejšie elektrizovala, zvlášť keď zneli veľké hity, ktoré publikum podporovalo svojim hlasným spevom. Seal chcel mať bezprostredný kontakt s publikom, preto dal pred koncertom odstrániť zátarasy, takže tí najskalnejší si vychutnávali koncert priamo z pod pódia a mali možnosť sa Seala dotýkať. Charizmatický spevák si v dave doslova vyhľadával "obete", ktorým spieval z očí do očí, priamym a výraznym pohľadom jemu vlastným, čím skladbám dodával ešte viac srdca a autentickosti.

Mal som to šťastie byť priamo v tomto kotli a pozorovať na sebe, aký silný je tento pohľad a ako si rozvášnené publikum a hlavná hviezda po celý večer vymieňali pohľady, dotyky a tým si navzájom dodávali energiu. Dievčina, ktorá pod pódiom hýrila najväčšou tanečnou aktivitou a po celý koncert zamilovane sledovala každý spevákov krok, bola odmenená na záver tým, že si ju Seal vytiahol k sebe na pódium a venoval jej tanec, na ktorý táto fanynka určite do konca života nezabudne.

Seal a jeho kapela v zložení Steve Sidelnyk (bicie), Marcus Brown (basa/klávesy), Mark Summerlin (gitara) hrala celý večer konzistentne a bezchybne, hudobníci sa snažili o trvalý kontakt s davom, ľudia si ich sympatický prejav zamilovali. Seal hýril pohybom, bolo ho celé pódium a popritom zvládal skvele spievať, čo bolo obdivuhodné. Publiku sa prihováral slovami "Je to krásne byť tu s Vami!" a myslel to určite úprimne, dôkazom čoho boli dve kolá prídavkov. Z nich bola skladba 'Bring It On' tou, ktorá atmosféru vygradovala do najvyšších obrátok.

Po nezabudnuteľných 100 minútach sa emóciami nabité predstavenie skončilo a zo Steel arény začali postupne odchádzať kamióny, pričom jedny rozvážali techniku a tie ostatné veľké náklady pozitívnej energie.

Seal - If It's In My Mind, It's On My Face

Seal - Killer

Text a foto: Juraj Cagáň
Video: Zuzana Cagáňová

Súvisiaci interpreti: Seal