Jedným z posledných koncertov v košickom kultúrnom centre Kasárne Kulturpark bolo v pondelok 24. novembra vystúpenie svetoznámeho francúzskeho trubkára Erika Truffaza, ktorý na Slovensku po prvýkrát predstavil svoj Benares Project. Pár postrehov, fotiek a videozáznamov vám prinášame v nasledujúcej reportáži.

Úvodné číslo večera v zaplnenej sále Kasární patrilo (zatiaľ) málo známej prešovsko-košicej formácii Vata. Trio v zložení kontrabas, bicie a zaujímavými efektami "nakopnutá" lubová gitara pripravilo ľudom príjemný šok, keď zahralo svoj nie dlhý, no veľmi originálny a jedinečný set. To, čo títo traja predvádzajú, by sa dalo popísať ako hravá a rytmicky bravúrne zvládnutá kombinácia jazzu a drum&bassu. Bude zaujímavé sledovať, akým smerom sa bude vyvíjať ich hudba.

Po menšej pauze zapríčinenej technickými problémami vykročil na pódium Erik Truffaz spoločne so svojím súčasným hudobným supportom – Benares Project (viac info o projekte). Toto zoskupenie vzniklo počas Erikových potulkov po Indii, počas ktorých ho uchvátila indická hudba a mystika. Tento projekt tvorí aj veľmi talentovaný a uznávaný klavirista Malcolm Braff, ktorý má za sebou množstvo prestížných vystúpení po celom svete. Indickú mystiku akoby špeciálnu orientálnu ingredienciu pridávajú zoskupeniu manželia Indrani a Apurba Mukherjee. Indrani je speváčka, ktorá skladbám vnáša cit, pôvab a harmóniu, pričom Apurba je zase tým elementom, ktorý prostredníctvom brilantnej hry na perkusie dodáva skladbám originálnu a presnú rytmiku.



Benares Project naživo pôsobil ako jedna spoločná krv, ktorá celý čas pulzovala medzi hudobníkmi, pričom toto pulzovanie bolo také silné, že zasiahlo divákov niekde veľmi hlboko. Erik Truffaz v tomto projekte až tak výrazne neprejavuje svoj známy improvizátorský talent a úplne sa podriaďuje celku, čím vznikajú nádherné harmónie štyroch hudobníkov, ktorí ponúkajú svoje srdcia na dlani.

Košičania zažili vystúpenie, ktoré bolo skromnejšie na noty, no zato bohaté na emotívne okamihy, ktoré si poslucháč nosí v sebe a ešte dlho po koncerte ich postupne spracováva. Hudba Benares Project vedie ľudí k pokore.

Pred koncertom poskytol Erik Truffaz portálu Hudba.sk zaujímavý rozhovor, ktorý uverejníme už čoskoro v sekcii rozhovory.





Ďalšie videá z koncertu nájdete TU.

--
Text a foto: Juraj Cagáň
Video: Zuzana Cagáňová

Súvisiaci interpreti: Erik Truffaz