Svetoznámy americký gitarista Richie Kotzen včera v Bratislave predstavil to najlepšie, čo v dnešnej dobe ponúka stará rocková gitarová škola. Hudobník, ktorý 3. februára oslávil svoje 39. narodeniny, sa slovenskému publiku predstavil v priestoroch Heineken Tower Stage. Prinášame vám krátku reportáž a 30 exkluzívnych fotografií z koncertu.

Podľa vlastných vyjadrení sa inštrumentalista, hrajúci vo svojom výnimočnom podaní zmes rocku, blues, jazzu, popu a soulu, hudbe venuje už od svojich piatich rokov. Od klasického piána po dvoch rokoch prešiel na elektrickú gitaru, ktorej zostal verný až doteraz. Slávny gitarista spolupracoval počas svojej kariéry napríklad aj s basgitaristom Stanley Clarkeom, ktorého mohli slovenskí priaznivci jazzu minulú jeseň vidieť v PKO na Bratislavských jazzových dňoch spolu s Marcusom Millerom a Victorom Wootenom ako člena bassgitarovej superskupiny S.M.V. V roku 2006 si Richieho ako predskokana na svoj japonský koncert v rámci turné A Bigger Bang pozvali samotní The Rolling Stones.

Rôznorové slovenské publikum - od rockových veteránov v dôchodkovom veku až po mladých rockerov vo veku ich vnukov - včera slušne zaplnilo sálu a potvrdilo, že k dobrej hudbe si ľudia cestu nájdu. Počas dvojhodinového vystúpenia sprevádzali gitarového majstra na pódiu ďalší dvaja muzikanti - basgitarista David Felice a bubeník Demian Arriaga. Ich zohratosť bola počas celého koncertu ukážková.

Richie Kotzen ponúkol nadšenému publiku prierez svojej dlhoročnej tvorby a v kombinácii s nemenej kvalitným spevom nezostal nič dlžný ani svojej povesti špičkového inštrumentalistu. Do prídavku, ktorý si obecentsvo už tradične vyžiadalo, sa zmestila aj Dylanovsko-Hendrixovská 'All Along The Watchtower'. Keď počas prídavku Richiemu na gitare praskla struna, jeden zo skalných fanúšikov v dave pohotovo vytiahol z puzdra vlastnú, rovnakú ako bola tá Richieho, a podal mu ju na pódium. Po chvíli zapájania, ladenia a inštalovania popruhu koncert pokračoval a po jeho skončení dostal šťastný majiteľ gitary svoj "pokrstený" nástroj od Richieho naspäť.



Text a foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Richie Kotzen