Prešovská Christiania aj naďalej pokračuje v organizovaní pozoruhodných koncertov. V piatok 13. februára 2009 v tomto klube vystúpila bratislavská štvorica Tu v dome, ktorej koncert zachytil foto a videoobjektív reportérov portálu Hudba.sk.

Formácia Tu v dome hrá hudbu, ktorá by sa dala popísať ako zmes country, folku, folklóru, punku a miestami aj hip-hopu. Samotná kapela ju však na svojej Myspace stránke pomenovala úplne najvýstižnejšie - "brnkačka".

Na sériu koncertov po východe republiky (13.2. Prešov, 14.2. Svidník, 15.2. Levoča) vyrazila kapela v tradičnom zložení Lacko Ďurko (gitara, spev), Martin "Shooty" Šútovec (banjo, spev), Mišo Šulek (kontrabasa elektrická, spev) a Igor "Ozo" Guttler (bicie). Piatok trinásteho našťastie nepriniesol žiadne negatívne vplyvy a tak si mohla kapela spolu s publikom naplno vychutnávať poetický a recesistický repertoár pochádzajúci zo všetkých troch albumov - 'Naposledy' (1996) , 'Nechoď proti noci' (2003) a aktuálneho 'Neskorý zber' (2008), ktorý kapela pokrstila na jeseň v bratislavskej A4ke (fotoreport).

V playliste večera (viď foto č.1) sa ocitli do smutno-veselej atmosféry zhudobnené básne Ivana Krasku, Jaroslava Seiferta a Christiana Morgensterna, ako aj energické, veselé a chytľavé vypaľováky, pričom z niektorých sa postupom času stávajú silné koncertné hity ('Šakali', 'Hovno vieš', 'Príšerie'). V rámci prídavkov odzneli aj zaujímavé coververzie 'If I Should Fall From Grace With God' (The Pogues) a slávny 'Amadeus' (Falco).

Hudobníci združení okolo karikaturistu Shootyho zjavne život neberú príliš vážne. Hrajú veľmi uvoľnene a s nadhľadom a vtipom sa preskupujú od žánra k žánru. Pri živom hraní však môžete postrádať viaceré aranžmány a vokály, ktoré počujete na albume. To je daň, ktorú musí kapela zaplatiť, keď si na nahrávanie albumu prizve množstvo hostí. Tu v dome to kompenzujú bezprostrednosťou a vtipom, ktorý v piatok sršal zo všetkých členov kapely. Najviac však určite z bubeníka Oza, ktorý ku každej skladbe priradil prešovský pôvod a viackrát márne vyzýval prítomných divákov, aby prostredníctvom Facebooku nakŕmili jeho zvieratko menom Pipko.

Či chudák Pipko nakoniec nezomrel od hladu sa nám do vydania tohto reportu nepodarilo zistiť.



--









--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Zuzana Cagáňová, Juraj Cagáň