Alternatíva, poézia, ľudová hudba, lemkovská hudobná tradícia či jednoducho inšpirácia. To všetko sú hlavné znaky a kľúčové slová večera, o ktorého program sa postarali formácie Club de Moll a Hvozd. Ich vystúpenie v petržalskom Klube za Zrkadlom ste mali šancu vidieť a počuť v utorok 17. februára.

Keďže sa v spomínaných priestoroch zároveň konala i dôchodcovská zábava, hudobné podujatie muselo byť presmerované do uzavretej sály, ktorá návštevníkom umožňovala len miesta na sedenie. Chýbajúci tanečný parket označilo hneď niekoľko účastníkov za škodu.

Ako prvá vystúpila bratislavská formácia Hvozd, ktorej prvopočiatky sformovali sestry Lucia a Ivana Chuťkové ešte pod názvom Lady Lazarus. Ich prvé vystúpenie, mimochodom v jednej miestnej krčme v Malackách, a následné členské zmeny v kapele vytvorili podmienky pre vznik "nového" Hvozdu.

V dnešnej zostave - Lucia Chuťková (klavír, spev), Ivana Chuťková (akordeón, spev), Peter Čaputa (basová gitara) a Rišo Kamenický (bicie nástroje) - prezentujú najmä svoju tvorbu z demonahrávok 'Páv a koza', 'Večer se kloní' a 'Cestou tam'. Pre ich texty sú od začiatku fungovania formácie typické české básne či preklady autorov ako Ivan Wernisch, F. G. Lorca, Lipo, G. Benn a A. C. Artman. Dnes si však už zoskupenie píše aj svoje vlastné texty v slovenčine.

Manželským párom v sále, ale i všetkým účastníkom dôchodcovskej zábavy vo vedľajšej miestnosti bola venovaná pieseň 'Darling'. Nielen ňou však hudobníci z kapely Hvozd ukázali, že na pódiu vedia pôsobiť súzvučne a suverénne.



Po zástupcovi slovenskej scény sa predstavila aj poľská alternatíva. V spolupráci s Poľským inštitútom a Kultúrnymi zariadeniami Petržalky tak mohli zaznieť i melódie inšpirované lemkovskou hudobnou tradíciou. O to sa postaralo zoskupenie Club de Moll, ktoré tvoria Julia Trochanowska (vokál), Demko Trochanowski (elektrický kontrabas, vokál), Ihor Trochanowski (akordeón), Andryj Trochanowski ( husle, vokál), Mikolaj Tabako (trúbka, vokál), Andrzej Mikulski (klávesy), Sergiej Marczuk (saxofón, akai – ewi) a Michal Kraśniewski (rytmické pozadie, technika).

Utorkový večer bol pre nich prvou návštevou Slovenska. Spojenie hudobných nástrojov, spevu a elektroniky a ich samotné prenášanie do tradičných ľudových piesní pôsobilo vskutku originálne. Svojské prevedenie mala i ľudová pieseň 'Nepi Jano, nepi vodu', ktorá bola pre mnohých prekvapením večera. Hoci bolo vystúpenie poľských Club de Moll sprevádzané občasným speváckym nesúzvukom, publikum si krátko po desiatej hodine večernej vypýtalo prídavok. Ten však už odohrali za zhasnutého svetla na pódiu.



Text: Eva Brezovská
Foto: Magdaléna Vinterová