Do košického Domu umenia zavítala v nedeľu 22. februára 2009 Iva Bittová so svojim projektom Moravian Gems, aby svojim temperamentom rozprúdila krv v telách uzimeného publika. Či sa jej to nakoniec podarilo poodhalí nasledujúci report redaktorov portálu Hudba.sk.

Do dvoch tretín zaplnený Dom umenia navštívila Iva Bittová spoločne s triom jazzových hudobníkov, ktorí majú mimo iného spoločné aj to, že sú úzko spätí s Moravou a jej ľudovými piesňami. Vďaka tejto spoločnej vášni vznikol projekt Moravian Gems tvorený výnimočnou vokalistkou, huslitkou a improvizátorkou Ivou Bittovou, kontrabasistom Georgom Mrazom narodenom Čechách a žijúcom v New Yorku, klaviristom Emilom Viklickým, ktorý je už dávnejšie známy svojim vzťahom k moravským ľudovkám, a bubeníkom Lacom Troppom, dlhoročným členom Viklického tria.

'Moriavian Gems' je podľa vyjadrení Ivy Bittovej vôbec jej prvým projektom, v ktorom hrá s klasickými jazzovými hudobníkmi a niet sa čomu diviť, doprevádzať jej spev plný slobody, nespútanosti a živelných improvizácií nie je vonkoncom ľahký oriešok. Títo traja páni sa na to podujali, výsledkom čoho vznikla zaujímavá kombinácia klasického jazzu a Bittovej neskrotného temperamentu, okorenená svojskými harmóniami a autenticitou moravských ľudových nápevov.

V koncertnom playliste mali hlavné zastúpenie do experimentálnej podoby zaranžované ľudové piesne z albumu Moravian Gems, ale odzneli aj Bittovej pôvodné skladby vrátanej známej ‘Huljet’, ako aj inštrumentálne kompozície z dielne Leoša Janáčka. Publikum bolo vnímavé, no zároveň aj trochu chladné, medzi hudobníkmi a poslucháčmi ako by počas celého koncertu bola akási neviditeľná bariéra. Príčinou toho mohla byť chladná klíma v sále v kombinácií so smútkom spôsobeným sobotnou tragickou nehodou v Pohorelej, ktorej obete si Iva Bittová uctila skladbou 'Osud'.

Podobnú atmosféru v sebe niesli aj smutné ľudovky ('Keď som išiel z Pešti', 'Jablůčko', 'Osud', 'Išlo dievča pro vodu',...), ktoré ale v skvelom inštrumentálnom a vokálnom prevedení pôsobili ako smútok, ktorý je vo svojej hĺbke a podstate krásny, tak ako život sám.











--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Zuzana Cagáňová, Juraj Cagáň

Súvisiaci interpreti: Iva Bittová