"Deň za dňom to kura rastie v mláke, smrad a pach sa na jej perí pasie – mám ja mám krv v žilách, tú vodu studenú," spieva vo svojich textoch kapela mnohými radená do undergroundu slovenského undergroundu – Kvety nikotínu. V rámci turné k vydaniu albumu 'Lesostepi' sa predstavili aj v bratislavskej A4ke, kde aj vďaka jemne škandalóznej predkapele Teskohippies pripravili nanajvýš neobvyklý večer.

"Máš čudnú tvár, deravú pleť, horúci dych myšlienok späť. Máš istý beh, neistý krok, akoby schválne sa ti vysmieval Boh. A ja mám, a ja mám istý beh, neistý krok. Sme čudní obaja..." Kvety nikotínu – Obaja (Vážky, 2005)

Pôvodne avizovaný začiatok ohlásený na 20:00 sa presunul na pol deviatu z dôvodu meškania predkapely Teskohippies. "Chvíľu sme rozmýšľali aj o tom, že zahráme ako prví – neviem, či sme práve hviezdou večera," – prezradil spevák Kvetov nikotínu exkluzívne pre Hudba.sk.

Umelo skrátené vystúpenie predkapely z Piešťan bolo poznačené najmä veľmi zlým "spoločenským" stavom bubeníka, čím sa z A4ky stala na pár chvíľ bašta zvláštne podaného punk-rocku s neplánovanými prvkami noisu a dubstepu. "Kapela išla do iného rytmu, ja za to nemôžem, že môj bol dubstepový. Proste som sa párkrát pomýlil, no čo..." podotkol po predčasne skončenom výstupe bubeník.

"Byť v poli celý rok, v poli jeden deň, jeden neznámy... Tento svet ma zmenil, hrádza vo mne sedí, sebou cit strácam prázdny uzimený. Byť celý v jednej tele, celý človek, odvážny..." Kvety Nikotínu – Dobré veci (Lesostepi, 2009)

Kvety nikotínu si na úvod pripravili piesne prevažne z nového albumu 'Lesostepi' (2009) – 'Noc', 'Les', 'Fyzicky', 'Vlas' a 'Dobré veci' so spevom klávesáka Petra Soósa. Nasledovali kúsky zo starších platní 'Vážky' (2005) – 'Na Marse', 'Doky času' a 'Hnusné básne' (2007) – 'Kura', 'Škaredé káčatko' a ďalšie.

Publikum si kapelu vytlieskalo späť na pódium hneď niekoľkokrát, a to s piesňami 'Obaja', 'Telefón', 'Ryba na súši' a napokon opätovnou reprízou už odohraného songu 'Telefón', ktorú sami interpreti označujú za najrýchlejšiu skladbu vo svojej histórií.

"Naši fanúšikovia nás budú môcť ešte vidieť 12.3. v ART klube (Trnava), 27.3. vo Wave (Prešov), 28.3. v Holičstve (Svidník), 2.4. v Randale (Bratislava), 3.4. v Ponorke (Kežmarok)," odkázal všetkým čitateľom na záver gitarista a spevák Ondrej Bagin.



Setlist:

Noc
Les
Fyzicky
Vlas
Na Marse
Dom
Kopija
Doky času
Pichliače
Kura
Vlci
Cieľ
Vec nás dvoch
Dobré veci
Škaredé káčatko
Ani jeden sen
Zima
Obaja
Telefón
Ryba na súši
Telefón

--
Text: Miroslav Meňhert
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Kvety nikotínu