Bratislavský klub Randal vo štvrtok 2. apríla nežil pre svoje priestory tradičným punkovým či metalovým "randálom". Tentokrát v ňom prevládali prvky rocku, popu, ska či ľudovej hudby v podaní kapely Hudba z Marsu, ktorá sa v hlavnom meste predstavila v rámci svojho turné k novému albumu s názvom 'Idoli'.

Hoci s hodinovým oneskorením, ale predsa, sa hudobný dvojkoncert začal vystúpením hosťujúcej kapely Kvety nikotínu z Komárna. V trojzložení Ondrej Bagin, Gabriel Szalai a Peter Soós sa pokúsili rozohriať ešte stále sa zbierajúci dav ľudí čakajúcich hlavne na avizovaných pódiových kolegov, Hudbu z Marsu.

A hoci to občas vyzeralo, že si podaktorí zmýlili interpreta na pódiu (žiadosť neúprosného zúčastneného o zahranie kapely Doors), spevák Ondrej Bagin sa nenechal odbiť a prisľúbil aspoň Kvety nikotínu revival.

Kapela, ktorá svoju hudbu šíri pre fanúšikov najprijateľnejšou formou a to zadarmo - možnosťou stiahnutia albumov z oficiálnej webovej stránky Kvetynikotinu.com, však väčšine nebola neznáma. Svoj ostatný album 'Lesostepi' predstavila takmer mesiac dozadu, 6. marca, v bratislavskom A4 - nultom priestore.

V Randale však zazneli i staršie "kúsky" ako 'Obaja' (album 'Vážky', 2005) či 'Škaredé káčatko', 'Kura' a 'Pichliače' pochádzajúce z albumu 'Hnusné básne' (2007), ktorý bol ako prvý nahraný vo vlastnom štúdiu. Z ostatného albumu rezonovala najmä skladba 'Ani jeden sen'.

Snom mnohých prítomných však bolo vidieť, no najmä počuť trnavskú Hudbu z Marsu. Skupinu, ktorú mohli viacerí spoznať ako jednu z "bojovníkov" o postup na Eurovision Song Contest 2009. Postúpiť sa im síce nepodarilo, skladba 'Na hubách' sa však teší dobrému ohlasu a obľúbenosti, ako tomu napokon svedčil i štvrtkový koncert. Kapele na pódiu sekundovali i štyri členky folklórneho súboru Trnafčan, ktorých hlas zaznel i v skladbe 'Nahaj ma!'

Spojenie spevu a originálnej hudobnej produkcie sa postaralo o dobrú tanečnú zábavu, pripomienky a rozprávanie speváka Michala Štofeja zase o tú slovnú. Cieľom koncertného turné bolo hlavne predstaviť svoj ostatný album s názvom 'Idoli'. Ten pokrstil slávnostnou minerálkou samotný vydavateľ Robo Gregor, ktorý jedného z prítomných obohatil o CD hodením ho do davu. Počas celého koncertu ho však pre záujemcov predávali za špeciálnu cenu.

Na rad však prišli i piesne zo starších albumov. Najvyššie priečky medzi fanúšikmi si rozhodne stále drží pieseň 'Šakalík' či aranžmánmi pre kapelu nie až tak typická 'Compuphonic'. Tie a mnoho ďalších si budú môcť najbližšie vypočuť 18. apríla fanúšikovia v Šali. Jarnú šnúru koncertov Hudby z Marsu zakončí vystúpenie v programe Pohoda_Live (Rádio_FM) v budove Slovenského rozhlasu v Bratislava 26. mája.



Text: Eva Brezovská
Foto: Magdaléna Vinterová

Súvisiaci interpreti: Hudba z Marsu, Kvety nikotínu