Hoci do samotného začiatku vychýreného trenčianskeho festivalu zostávajú viac než dva mesiace, v bratislavskom Klube za zrkadlom vládla Pohoda už vo štvrtok 7. mája. Cieľom podujatia bolo najmä uvedenie filmového dokumentu Pohoda 08, o ktorý sa, podobne ako pri minuloročnom filme Pohoda 07, zaslúžil režisér Marcel Nevín v spolupráci so strihačom Jardom Vašekom. Okrem premiéry filmu si mohli návštevníci pozrieť vernisáž fotografií Ctibora Bachratého a vystúpenia Art Music Orchestra či netradičných dievčenských skupín YouCoco a Vrelo.

Slávnostne i s orchestrom

Na naozaj svojskom spôsobe akejsi predzvesti letnej Pohody si dali organizátori záležať. Ak ste prišli včas, čakal na vás uvítací pohár šampanského a slávnostne odetým dvojiciam stačil na vstup len jeden lístok. Atmosféru dotváral i červený koberec, po ktorom sa ako prvý prešiel režisér hudobného dokumentu Pohoda 08 Marcel Nevín.

Samotnému dokumentu predchádzalo vystúpenie 18-členného orchestra z Červeníka.
Vystúpenie Art Music Orchestra pod vedením Mareka Bielika sa kvôli nabitému večernému programu nieslo v duchu hesla "viac hudby a menej slov". Zaznieť však stihli napríklad filmové skladby 'Amerika ' (West Side Story), 'I will always love you' (Osobný strážca) či 'Vtedy na západe'.

Art Music Orchestra toho budú môcť ukázať oveľa viac počas júlovej Pohody, kde sa ukážu v naozaj zaujímavej spolupráci s Braňom Jobusom a jeho Karpatskými chrbátmi. Ochutnávku v podobe piesne 'Hroch Karol na bicykli uháňa' počas večera doplnila 'Hymna multiorganizácie KRIAK', v ktorej zaznelo i slávnostné "vivat" dvornému fotografovi festivalu Ctiborovi Bachratému.

Usaďte sa, prosím, začíname

Krátkym zostrihom fotiek z návštevy Václava Havla na minuloročnej Bažant Pohode sa otvorila filmová časť večera. V evidentne dobrej nálade boli najmä samotní tvorcovia hudobného dokumentu Pohoda 08, ktorí boli priamo na pódiu obdarovaní kvetom. Pred ním sa doslova schovával strihač Jarda Vašek, z ktorého sa neskôr vykľul podpódiový tanečník.

Dokument pripomenul a najmä priblížil festivalové dianie z pohľadu diváka- účastníka. Počas takmer hodinového premietania si v ňom našlo svoje miesto i naše mobilné nahrávacie štúdio Hudba.sk, ktoré bolo súčasťou minuloročného festivalu.



Keď sú muži v menšine...

A keďže festivaly sú najmä o hudbe, tú večer zastupovali takmer úplne dievčenské formácie. Trenčiansku alternatívu v podaní formácie YouCoco tvorí dvojica Radmila Kvasničková a Ria Bobotová. Napriek svojej málopočetnosti dokázali v zaujímavom mixe skĺbiť zvuky bicích, gitary a spevu. To sa im napokon podarilo i počas minuloročnej Pohody, ktorú si tento rok opäť zopakujú. Rozhodne nebudú chýbať skladby ako 'Doctor' či 'Maybe Monday', ktoré zazneli i vo štvrtkový večer.

Ženskú prevahu podčiarkla najmä srbská skupina Vrelo, ktorú tvorí šestica rovnako odetých speváčok a dvaja muzikanti. Vokalistky Dragana Stanojevic, Ivana Bizumic, Marijana Bizumic, Brankica Ivankovic, Maja Martic a Natasa Tomic predviedli na pódiu okrem speváckych zdatností i tie tanečné. Hudobne ich pritom sprevádzala mužská "menšina" Zlatko Sakulski (bicie & perkusie) a Stanko Tomic (basgitara).

Počas vystúpenia zazneli piesne z debutového albumu 'Preko Reke', ale tiež nové skladby, ktoré si zatiaľ nenašli svoje miesto na CD. Vystúpenia typické svojou živelnosťou, energickosťou a najmä charizmatickosťou očarili najmä organizátorov, ktorí opätovne stavili na rovnakú kartu ako minulý rok na festivale. S piesňami 'Bela Bula', 'Posle Mome' či 'Teralo Stojne Goveda' sa Vrelo v neskorej nočnej hodine rozlúčili so slovenským publikom.



Ak ste zvedaví, čo vás čaká na tohtoročnom festivale Bažant Pohoda 2009, zoznam potvrdených účinkujúcich a ďalšie informácie nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.

--
Text: Eva Brezovská
Foto: Magdaléna Vinterová

Súvisiaci interpreti: YouCoco