Sobotné pokračovanie festivalu Topvar Žákovic Open v Trenčianskych Bohuslaviciach úspešne prebiehalo po predošlom dni aj napriek nepriaznivému počasiu. Festival zasiahol v poobedňajších hodinách slabý, ale vytrvalý dážď, napriek tomu mohli organizátori deviateho ročníka podujatia postupovať podľa plánu. Výnimkou bolo nahradenie večerného vystúpenia United Flavour českou formáciou Mig 21 na hlavnom pódiu.

Dôvodom odvolania koncertu boli tragické udalosti na Pohode, ktoré sa udiali práve počas ich vystúpenia.

Program na hlavnom pódiu sa začal krátko po dvanástej hodine obednej. Hudobný program odštartovala skupina Tormentor. Po nej pokračovala kapela Cpt. Slice a čoraz známejší From Our Hands. Tí prednedávnom vydali svoj debut 'Buildings Fall'.

Krátko po 15-tej sa predstavila kapela Billy Barman. Pätica zložená zo speváka skupiny Cliché Juraja Podmanického, lídra Vetroplachu Joža Vrábela, basgitaristu Juraja Lavaja a bubeníka Ivana Kormaňáka nesklamala a divákov roztancovala svojimi skladbami ako 'Zlatom zdobená', 'Introvert' alebo 'Stano'.

Líder Podmanický sa ešte v ten deň zúčastnil aj na festivale Summerbeach Rudava 2009. Tam so svojou materskou skupinou Cliché odohral zatiaľ posledný spoločný koncert, keďže kapela plánuje ročnú pauzu.



Žákovic Open pokračoval vystúpením východoslovenských Chiki liki tu-a z Prešova a skupinou Vetroplach. Vystúpenie prešovskej trojice bolo opäť zážitkom pre uši aj pre oči.



Lahôdkou pre mnohých boli Živé kvety, ktorých obľuba neustále stúpa, čo sa prejavilo aj zaplneným priestorom pod hlavným pódiom. Dôvodom rastúceho úspechu kapely sú okrem chytľavej rockovej hudby najmä texty piesní, ktorých autorkou je samotná speváčka a líderka Lucia Piussi.



United flavour, ktorý mali svoju reggae šou spustiť o 20:10 nahradilo vystúpenie českého speváka Jiřího Macháčka s kapelou, ktorý je na Slovensku známy skôr ako predstaviteľ filmových postáv. Jeden z najúspešnejších hercov súčasnej českej kinematografie sa predstavil v snímkach ako Samotáři (2000), Horem pádem (2004), Kráska v nesnázích (2006), Medvídek (2007) alebo najaktuálnejšie vo filme Nestyda (2008) a Jahodové víno (2008).

Skupina Mig 21 predviedla jedinečnú hudobnú šou okorenenú humorom českého komika, ktorý počas koncertu "hral" na nafukovacej gitare.



K vrcholom večera patrilo vystúpenie samotného organizátora festivalu Tomáša "Yxa" Dohňanského s kapelou Hex. Publikum priviedli do varu osvedčenými hitmi ako 'Nikdy nebolo lepšie', 'Každý deň je nedeľa', 'Chvíľu áno, chvíľu nie' alebo 'Piatok podvečer'.

Kapela prišla aj s novinkou, skladbu 'Opilecká'. Na pódium si basgitarista uprostred koncertu prizval mentora festivalu Žákovic Open, "pána Žákovica", ktorý si spolu so spevákom Petrom "Ďuďom" Dudákom a stovkami fanúšikov aj zaspieval. Doprovod pri mikrofóne im na chvíľu robil dokonca líder kapely Slobodná Európa Whisky, priestor dostal aj pracovne narodeniny oslavujúci manažér hlavného pódia Martin Andráš.



Posledné vystúpenie na hlavnom stagei už patrilo slovenskému elektropopu v podaní bratislavskej kapely Noisecut, ktorá funguje od roku 2000. V roku 2008 získala ocenenie Radio_Head Award 2008 za album 'Bliiizko'.



Okrem hlavného stageu ponúkol Žákovic Open priestor aj alternatívnejším hudobníkom, ktorých mohli prítomní "objaviť" na pódiu pod hlavičkou Rádio_FM. Od 18-tej hodiny sa tam postupne predstavili Veneer, Diego, Uniques, Swan Bride, Čisté tvary, Karol Mikloš a Foolk. Veľký ohlas zožali aj spomínaní Diego, nakoniec, posúďte sami.



Topvar Žákovic Open na budúci rok oslávi okrúhle desiate výročie svojho vzniku.

Text a foto: Igor Daniš – Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Billy Barman, Cliché, Čisté Tvary, Diego, Foolk, From Our Hands, Hex, Chiki Liki Tu-a, Mig 21, Slobodná Európa, United Flavour, Vetroplach, Whisky, Živé kvety