"Dance me to your beauty with a burning violin, dance me through the panic 'til I'm gathered safely in. Lift me like an olive branch and be my homeward dove, dance me to the end of love..." – úvodné slová temer tri hodiny trvajúcej básnicko-hudobnej prehliadky človeka, ktorého básne sa podnes dotýkajú ľudí na celom svete. Dámy a páni, dovoľujeme si Vám predstaviť Leonarda Cohena...

Nie často sa stáva, aby slovenské publikum rozdávalo, pre mnohých tak kontroverzné, "standing ovation" na počkanie. Preplnená Incheba Expo Aréna tentokrát nesklamala a majstra Cohen privítala vo veľkom štýle.

Spoločne so sprievodnou kapelou tvorenou basgitaristom Roscoe Beckom, držiteľom Grammy Neilom Larsenom, gitaristom Bobom Metzgerom, bubeníkom Rafael Gayolom, klarinetistom Dinom Soldom, samotným Leonardom označeným za "majstra dychu a vzduchu", svetoznámou vokalistkou Sharon Robinson a slávnymi Webb Sisters, ocenil básnik, ktorý sa už od roku 1967 cíti na koncertnom pódiu ako doma, túto priazeň nejedným gestom a pochopiteľne i efemerálnymi slovami svojich nezabudnuteľných piesní.

"A sip of wine, a cigarette, and then it's time to go. I tidied up the kitchenette; I tuned the old banjo. I'm wanted at the traffic-jam, they're saving me a seat. I'm what I am, and what I am, is back on Boogie Street..." (Leonard Cohen – Boogie Street)

Koncert, hodný skôr označenia umelecké defilé, sa svetoznámy kanadský bard rozhodol rozdeliť na dve časti (20:00-21:15, 21:45-22:50) s polhodinovou prestávkou uprostred. Nezvykle dlhé, no o to viac vyvážené a po zvukovej stránke temer dokonalé vystúpenie, v sebe kĺbilo čaro starších albumov so zmesou čerstvých, miestami až tanečných melódií. Slovenské publikum, v ktorom okrem iných známych osobností sedel i Milan Lasica či Milan Kňažko, si teda mohlo vychutnať skladby ako 'Waiting for the Miracle', 'I'm Your Man', 'If It Be Your Will', 'Suzanne', 'First We Take Manhattan', 'Take This Waltz' či ďalšie z nezabudnuteľných hudobných posolstiev.

"You say I took the name in vain, I don't even know the name... But if I did, well really, what's it to you? There's a blaze of light in every word, it doesn't matter which you heard - the holy or the broken Hallelujah..." (Leonard Cohen – Hallelujah)

Počas nezvykle teplého piatkového večera predviedli svoje umenie aj, inak sólové, speváčky Sharon Robinson (ocenená Grammy) a londýnske duo Webb Sisters, v ktorých podaní odzneli piesne 'Boogie Street' a za doprovodu harfy i osobná modlitba Leonarda Cohena – 'If It Be Your Will'. Poslednou skladbou večera a zároveň i posolstvom, ktoré sa jeden z najcharizmatickejších spevákov súčasnosti snaží poslať do sveta – 'Whither Thou Goest' – uzatvoril temer sedemdesiatpäť ročný spevák koncert, aký človek môže zažiť iba raz v živote.

"Yeah, I missed you since the place got wrecked, by the winds of change and the weeds of sex looks like freedom but it feels like death. It's something in between, I guess. It's closing time..." (Leonard Cohen – Closing Time)

Setlist:

Dance Me to the End of Love
The Future
Ain't No Cure for Love
Bird On The Wire
Everybody Knows
In My Secret Life
Who By Fire?
Waiting for the Miracle
Anthem
Tower of Song
Suzanne
Sisters of Mercy
The Partisan
Boogie Street
Hallelujah
I'm Your Man
Take This Waltz
So Long, Marianne
First We Take Manhattan
Famous Blue Raincoat
If It Be Your Will
Closing Time
I Tried To Leave You
Whither Thou Goest

--
Text: Miroslav Meňhert
Foto: LeonardCohen.com

Súvisiaci interpreti: Leonard Cohen