Banskobystrická kapela Mukatado vo štvrtok 17. septembra v bratislavskom Infinity Music bare krstila svoj debutový album 'Vo výšinách'. Do poslednej chvíle utajovanými krstnými rodičmi nového CD, ktoré je k dispozícii na pultoch predajní už od júna tohto roka, bola česká speváčka Lenka Dusilová a bývalý člen skupiny Lucie David Koller. Úlohu moderátora večera prijal ich fanúšik, Martin 'Pyco' Rausch.

Kapela v zložení Janka Kozáková (spev), Martin Ferenčík (klávesy), Róbert Tkáč (bicie), Peter Dobrík (gitara, spev) a Braňo Podkonický (basová gitara) vznikla v roku 2001.

Zviditeľnila sa najmä účinkovaním v národnom kole autorskej pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest 2009, kde prekvapila nielen moderátora Pyca a široké masy, ale taktiež ľudí z brandže. Konečné druhé miesto obsadila po tom, čo ich porota posunula na miesto prvého náhradníka, ktorý reprezentoval v máji Slovenskú republiku v Moskve. V súťaži účinkovali so skladbou 'Ja sa mám', ktorá si pochopiteľne našla miesto aj na ich novom albume.

"Mňa brutálne prekvapili Mukatado, a to v tom najlepšom slova zmysle", vyjadril sa svojho času na margo ich účinkovania v Eurovision Song Contest 2009 jej moderátor a zároveň moderátor ich "krstiteľského" večera Martin 'Pyco' Rausch a dodal: "Ja som sa do tej pesničky absolútne zamiloval, už keď to bolo prvýkrát pustené na skúške". K tejto skladbe už stihli nahrať aj videoklip.

Úspech na "Eurovízii" im otvoril cestu k novým možnostiam. Okrem samostatných koncertov a účinkovania na viacerých letných festivaloch je na mieste spomenúť napríklad úlohu predskokana na koncerte - 21. augusta v Trnave - ich omnoho slávnejšieho speváckeho kolegu Richarda Müllera. Ten prišiel prekvapivo kapelu podporiť svojou prítomnosťou aj na ich štvrtkový krst, za čo sa mu speváčka Janka aj poďakovala.

Okrem neho prišli napríklad speváci Robo Opatovský alebo Samo Tomeček. Mukatado bolo tiež nominované v ankete prvého ročníka Musiq1 Awards v kategórii "nováčik" organizovanej hudobnou televíziou Musiq1. Najsmerodatnejší bol však pre vznik ich debutového štúdiového albumu podpis exkluzívnej nahrávacej zmluvy s vydavateľstvom Sony Music Entertainment.

Na krste zaznelo šesť skladieb a jeden na krst netradične publikom vyžiadaný prídavok s názvom 'Slovakia'. Krstní rodičia uviedli album oficiálne do života pohárom čistej vody a spolu s kapelou odohrali jednu skladbu.


Lenka Dusilová & David Koller: krst albumu skupiny Mukatado(2009)



Mukatado & Lenka Dusilová & David Koller: 'Miláčku, love' (2009) - pieseň z repertoáru skupiny Pusa

'Vo výšinách' obsahuje celkovo 13 skladieb, ktorých produkciu zabezpečovali Vladimír 'Randy' Gnepa, Peťo Dobrík a Róbert Tkáč. Autorsky sa na hudbe a textoch podieľala najmä speváčka Janka Kozáková. Jediný anglický text k skladbe 'I Can Heal You' napísala Jankina sestra – Lenka Kozáková. "Je to jediná skladba, pri ktorej sme sa nakoniec rozhodli pre anglický text. Všetky pokusy o slovenský text boli neúspešné a žiaden z nich nebol podľa nás lepší ako ten anglický", povedali o skladbe členovia kapely.

Čerstvo pokrstený album kapely Mukatado nie je namierený na konkrétnu vekovú skupinu. Je pre tých ľudí, ktorým sa bude páčiť. Nájdu na ňom pestrú škálu štýlov, každá skladba je ladená do inej nálady. Mukatado chce priniesť na hudobnú scénu niečo, čo na nej chýba.

Koncertné turné na podporu predaja svojho nového albumu kapela zatiaľ nechystá.



Text, foto a video: Igor Daniš – Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: David Koller, Lenka Dusilová, Lucie, Mukatado