Prešovská speváčka Katarína Knechtová odštartovala 15. októbra svoje prvé sólové turné, počas ktorého navštívi 10 slovenských miest. Jednu zastávku si v piatok, 23. októbra, spravila aj v Bratislave, kde svojim fanúšikom predstavila album 'Zodiak'. Ten vyšiel 1. decembra minulého roku.

Doterajší priebeh turné vníma Katka veľmi kladne:

"Prežívam ho veľmi pozitívne, pretože je prvé v mojej sólovej kariére, s novou kapelou, úplne iným štábom. Koncept celého koncertu som vytvorila sama, takže stále sledujem, ako ľudia reagujú, ako to vnímajú."

Podľa Katky je najväčším prekvapením veková pestrosť publika: "Na koncerty chodia deti aj starší ľudia a s nadšením si spievajú pesničky. Som šťastná, že moja hudba má taký široký záber."

Hosťom Katkinho turné je kapela Popcorn Drama, ktorá pod týmto názvom funguje len od začiatku roka 2009. O tom, ako sa práve táto skupina stala hosťom turné Zodiak nám porozprával líder kapely Peter Aristone: "My sme s Popcorn Drama natočili demo, tieto pesničky sa cez nášho manažéra dostali ku Katke, my sme sa jej páčili, no a tak s ňou teraz hráme."

A nepáčili sa iba Katke, ale aj bratislavskému publiku, ktoré síce netrpezlivo čakalo na hviezdu večera, ale zároveň veľmi pozitívne reagovalo na tvorbu predkapely. Chalani predstavili svoje tvrdšie i popovejšie skladby z pripravovaného albumu. Odznel aj aktuálny singel 'Vo svetri', ktorý sa niekomu už možno dostal do uší. Predkapela väčšinou pre fanúšikov býva iba povinnou jazdou, ale v tomto prípade to tak nebolo.

No najvášnivejšie emócie si fanúšikovia šetrili až pre Katku, ktorá sa za absolútnej tmy zjavila na pódiu v trblietavých minišatách a s úsmevom na perách, ktorý jej z tváre nevymizol počas celého vystúpenia, a to aj napriek tomu, že bola chorá a krátko pred vystúpením musela absolvovať návštevu jednej z bratislavských nemocníc.

Svojou večernú šou odštartovala skladbou Zodiak z rovnomenného albumu. Postupne za pomoci svojich vynikajúcich muzikantov odohrala takmer všetky skladby z tohto albumu.

No nechýbali ani jej autorské piesne, z dielne kapely Peha, ktorým dali muzikanti novú tvár.

Práve starými skladbami spravila Katka krásny prierez svojou kariérou, pretože odzneli piesne z každého albumu, a tými piesňami boli – 'V zaseknutom výťahu', 'Diaľkové ovládanie', 'Nič nové', 'Krajinou', 'Naoko spím', 'Slnečná balada', 'Za tebou', 'Chodec na lane' a 'Spomaľ'.

Pri spomínanej skladbe 'Nič nové' ukázala Katka, že nie je len skvelá speváčka, hráčka na piano a vynikajúca gitaristka, ale má talent aj na bicie nástroje. Práve za bicími totiž odohrala a odspievala celú pieseň.

Príjemným prekvapením bola aj prítomnosť violončela, ktoré dodalo neuveriteľnú atmosféru skladbám 'Muoj bože', 'Krajinou' a 'Všetko inak vyzerá', čo fanúšikovia ocenili burácajúcim potleskom.

Potlesku sa tešili aj svietiace šaty, do ktorých sa Katarína počas vystúpenia prezliekla. Tematicky zapadali do celkového kontextu turné, pretože svetielka na nich boli usporiadané do tvaru Veľkého voza.

Treba pochváliť nielen bezchybný výkon speváčky a úžasnú energiu, ktorá sršala z jej muzikantov, ale aj vizuálne dojmy z vystúpenia. Scénu za nimi totiž tvorili svetielka, ktoré v sebe niesli istú symboliku. Niekomu sa mohli spájať so skladbou Vo svetle žiariacich hviezd a niekomu celkovo zo zverokruhom a jeho znameniami.

Celý koncert pôsobil harmonickým dojmom, nakoľko sa plynule striedali dynamické skladby s pomalšími, staršie s novými, veselšie s melancholickými, vďaka čomu bola každá jedna skladba pre divákov príjemným prekvapením a nedočkavým očakávaním toho, čo bude nasledovať ďalej.

Pre publikum bol piatkový večer jednoznačne silným emotívnym zážitkom. Rovnako pozitívnym bol aj pre samotnú Katku Knechtovú: "Koncert bol z môjho pohľadu vydarený. Ľudia prišli, bavili sa, spievali, bolo vidieť, že majú v malíčku aj môj sólový album Zodiak, takže máme za sebou ďalší krásny večer. Verím, že ľudia, ktorí na koncerte boli, zdieľajú podobné pocity a bol to pre nich zážitok."

Každopádne bol koncert pre Katkiných fanúšikov určite veľkým zážitkom a všetkým, ktorí si jej turné ešte neboli pozrieť vrelo odporúčam návštevu jedného zo zostávajúcich koncertov.



Zodiak Tour - zostávajúce koncerty:

29. 10. 2009 Banská Bystrica, Klub 77
30. 10. 2009 Humenné, Dom Kultúry
31. 10. 2009 Košice, Spoločenský pavilón (Trieda SNP)
03. 11. 2009 Prešov, V-klub

Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Oliver Ondráš

Súvisiaci interpreti: Katarína Knechtová