Lavagance a Talkshow – dve spriaznené kapely podobného rockového razenia sa v sobotu 14. novembra 2009 ocitli opäť raz na spoločnom pódiu v nedávnootvorenom košickom klube Tabačka Kulturfabrik na Gorkého ulici. Obe kapely majú popri podobnom štýle spoločné mimo iného aj to, že pred pár dňami vydali svoje albumy a ponúkli ich poslucháčom na stiahnutie prostredníctvom t-musiccity. Talkshow sa môže po roku a pol intenzívneho fungovania pochváliť svojim debutovým rovnomenným albumom produkovaným Marekom Rakovickým, Lavagance prichádzajú už so svojou treťou platňou Divine Darkness, produkovanou Eddiem Stevensom.

Večer otvorilo dravé vystúpenie štvorice Talkshow, ktorá prišla do Košíc s tým istým playlistom (viď foto č. 1), aký odohrala deň predtým v piatok trinásteho vo viedenskom klube Szene, kde predskakovala formácii The Horrors. Túto mladú energiou nabitú štvoricu tvoria spevák a gitarista v jednej osobe Andreas Imrich, bubeník Peter „Hadík“ Hladík, basgitarista Juraj Labaj (všetci traja predtým pôsobiaci v kapele Nič nové) a gitarista Robo Monček.

Talkshow v sobotu večer spustilo krátku, no intenzívnu nádielku indie vypaľovačiek s (prí)jemnou príchuťou psychadélie. Publikum spočiatku len počúvalo, no postupne sa s kapelou dostávalo na jednu vlnovú dĺžku a na záver koncertu sa už diváci dali považovať za ideálne roztancovaných a pripravených na vystúpenie Lavagance.





Po krátkej zvukovke vyšli na pódium značne ostrieľanejší borci, zoskupení okolo charizmatického speváka Mareka Rakovického. Lavagance majú na Východe evidentne silné zázemie, o čom v sobotu svedčala zaplnená Tabačka a vrelé privítanie od košického publika, ktoré sa už nevedelo dočkať prepracovaného gitarového drum'n bass so silným hitovým potenciálom, ktorým sa Lavagance odlišuje od väčšiny gitarových kapiel v širokom okolí. Kapela emócie prichádzajúce z davu ochotne vracala späť k tancujúcim a skvele sa zabávajúcim divákom.

Akustika v tomto košickom klube nie je ideálna, obe kapely preto vopred predurčila k hlasnému a priamočiaremu vystúpeniu, kde nad detailami a uhladeným zvukom zvíťazila energia, basy a dobre odohrané údery za minútu.







Vydarený klubový večer okorenený skutočnosťou, že medzi koncertami sme absolvovali krátky, no príjemný rozhovor so zástupcami kapely Talkshow Andreasom a Hadíkom.



--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová

Súvisiaci interpreti: Lavagance, Talkshow