Oznam o mene krstného otca svojho najnovšieho albumu sa chalani z recesistickej skupiny Karpina rozhodli "vyvesiť" na svojom Facebook profile už v predstihu - napoludnie 29. januára, teda v deň veľkého krstu albumu a zároveň aj staronového bratislavského klubu. Drvivá väčšina fanúšikov však zobrala túto informáciu viac než ľahkovážne, čo pri Karpine nebýva na škodu. O to väčšie bolo prekvapenie, keď Kuly, líder Desmodu, naozaj prišiel...

Štvorkoncert v donedávna neprístupnom priestore bývalého klubu Babylon doslova a dopísmena overil všetky jeho kapacitné a hudobné možnosti.

Stále upravovaný Majestic Music Club by si ešte mal prejsť radom ďalších, drobných doladení – "Ešte je potrebné zvukovo odizolovať najvrchnejšie časti stropu a upraviť pár detailov pri baroch," prezradil jeden z pracovníkov novootvoreného klubu.

Aj napriek tomu, že ideálna kapacita priestoru nachádzajúceho sa hneď vedľa známeho Randalu predstavuje približne 1000 návštevníkov, sála praskala vo švíkoch ponímajúc neuveriteľných 1350 fanúšikov punku a rocku na všetky spôsoby. Relatívne skorý začiatok plne vykompenzovala bratislavská trojúderka Kotúče DM, ktorá za svoju relatívne krátku históriu debutovala hudbou k menšiemu muzikálu, víťazstvom v súťaži Predskokan roka a spoluprácou s niekoľkými zo zvučných mien slovenskej punkovej scény.



V súčasnosti už nemálo známa kapela Editor pripravila pre stále zväčšujúci sa dav zmes hardcore punku v jedinečnom podaní. Nezameniteľný Doctorov hlas si v kombinácií s "povinnými pogovačkami" ako 'A.C.A.B.', 'Skoč' či 'Pod parou' príhodne pripravil pôdu pre špeciálneho hosťa večera – art punkových HT. Práve toto vystúpenie bolo prvou príležitosťou na prezentáciu novej oklieštenej zostavy v zložení Sveťo (spev, basgitara), Lukáš (gitara) a Marcel (bicie).




Hlavná hviezda večera, podľa vlastných slov pravoverne rocková kapela Karpina, sa na pódium postavila polhodinu po deviatej s typickou audio-vizuálno-parodujúcou šou. Projekcia najrôznejších výjavov, trefne vystihujúca dianie na pódiu i piesne samotné, sa bohužiaľ nezaobišla bez menších technických problémov, ktoré ale ukrátili návštevníkov iba o pár minút pracne pripravených materiálov.

Večer s názvom Back to Babylon bol v poňatí Karpiny braný viac než vážne – inými slovami, presne ako to vedia iba oni. Kombinácia menšej pyrotechnickej šou, nepreberného množstva narážok počastovaných prívlastkom "na najhranejšej hranici hrany", niekoľkých kostýmov počínajúc americkými Kiss až po spevákovho menovca Elvisa a samozrejme i jedinečných skladieb ako 'Palo Lászlo', 'Aneta Lamgerová', 'Pysky', 'Dr. Fico', 'Sokol' či kultová 'Prievidza', si vyslúžila burácajúce skandovanie otriasajúce celou nadstavenou časťou Majestic Music Clubu.



Pomyselným vrcholom, ktorých podľa slov odznievajúcich na pódiu prežili všetci už niekoľko, bol príchod Kulyho. Respektíve nápadne zavalitej postavičky menšieho vzrastu držiacej veľkú papierovú maketu hlavy lídra populárnej skupiny Desmod. Zmiešané reakcie publika, vyvolané odhodením masky, bral reálny Kuly z mäsa, kostí a... mäsa, veľmi športovo. "Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sme si vybrali práve jeho. Je to jeden z mála slovenských spevákov, ktorý vie, čo je to sranda a celé to pochopil,“ uviedol gitarista a duchovný otec Karpiny Peter Deák. Po príchode na pódium sa Kuly ochotne chopil úlohy krstného otca nového albumu '3PTYCH.SK' a skupine pred natrieskaným Majestic Music Clubom zaželal veľa úspechov.

Karpina je známa svojimi vtipnými textami, v ktorých si uťahuje aj z postáv slovenskej populárnej hudby. Prečo si teda vybrali Kulyho, ktorého spomínajú aj na novom albume? "Spomedzi všetkých slovenských celebrít jediný Kuly pochopil, že ide o srandu. V rozhovore pre jeden časopis povedal, že mu takéto uťahovanie zo seba nevadí, dokonca sa mu tento druh humoru páči. Neváhali sme a oslovili ho. Kuly ponuku prijal a bolo," dodal Peter Deák.


Karpina & Kuly - krst albumu + 'Národná'

Po 'Národnej' v družnom podaní oboch hudobných "telies", si návštevníci mohli vychutnať ďalších šesť skladieb, jednu reklamu, niekoľko súťaží o naozaj atraktívne ceny (rezervné koleso na invalidný vozík, kilo banánov) a záverečné outro, ktoré sa vlastne stalo introm pre znovuzrodený Babylon, alias MMC alias Majestic Music Club.

Staronový hudobný klub sa nachádza na križovatke ulíc Šancová a Karpatská v budove známej pod názvom YMCA. Po kompletnej rekonštrukcii bol v piatok 29. januára otvorený moderný kultúrny priestor s kapacitou 1200 ľudí, aký v Bratislave dlho chýbal. Klub chce nadviazať na tradíciu, ktorú v Bratislave roky budoval slávny Babylon. Vo februári sa v novom klube uskutoční koncert americkej thrash metalovej legendy Overkill (13.2.), či prvej českej superstar Anety Langerovej (20.2.).

Foto z priestorov Majestic Music Clubu:


Setlist Karpiny:

Kiss
2009
Ing. Horváth
Palo Lászlo
Boháč
Aneta Lamgerová
Krematórium
Pysky
Mŕtvy
Dr. Fico
Slovenský národ
Tsunami
Národná
J.P.G.
Žienka Domáca
Sokol
Nekromanca
Prievidza
Medley


Karpina - 'Anita Lamgerová'

--
Autor: Miroslav Meňhert
Foto a video: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Karpina