Dnes už takmer nič nie je nemožné. Ani to, že fanúšikovia zažijú koncert svojej obľúbenej skupiny roky po jej rozpade. Tak sa slovenskí priaznivci legendárnej švédskej štvorice mohli v piatok zabávať na veľkolepom koncerte ABBA The Show, ktorý sa uskutočnil v bratislavskej Incheba Expo Aréne.

Malo to len jeden "háčik", na pódiu nevystupovali skutoční členovia Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog, Benny Andersson ani Björn Ulvaeus, ale ich "náhradníci" pod hlavičkou zoskupenia Waterloo. Skupina zo Švédska sa pri názve inšpirovala skladbou 'Waterloo', s ktorou sa ABBA presadila na pesničkovej súťaži Eurovision Song Contest v roku 1974.

Bratislavčania neboli jediní Slováci, ktorí si mohli severské hity 70-tych a začiatku 80-tych rokov vypočuť naživo. Protagonisti svetového turné ABBA The Show absolvovali vystúpenie v stredu 17. februára v Žiline a vo štvrtok 18. februára v Košiciach. Organizátori podľa slov promotéra podujatia Patrika Kuchára očakávali, že koncert si do mesta na Dunaji príde vychutnať najviac návštevníkov. Napriek tomu konštatoval, že návštevnosť bola veľmi podobná ako tá v Žiline. Metropola východu mala najslabšiu účasť. Konkrétne čísla neuviedol.

Dve a pol hodinová šou ponúkla návštevníkom hity, disco-kostýmy aj modernú vizualizáciu na dvadsiatich LED stenách. Hala v Inchebe bola rozdelená na hľadisko, kde návštevníci sedeli a priestor pod pódium, ktorí si vychutnali tí viac "tancachtiví". Zazneli takmer všetky tanečné hity ako 'Dancing Queen', 'Mamma Mia', 'Gimme, Gimme, Gimme', 'Honey, Honey', 'Ring Ring' alebo eurosongové 'Waterloo'. Nostalgiu so sebou priniesli balady ako 'Fernando', 'I Have a Dream' alebo 'The Winner Takes It All'. Skladby speváci a speváčky odprezentovali takmer v neporovnateľnom sounde v porovnaní s originálom.



Jedným z hlavných motívov bola okrem hudobných ťahákov aj vizuálna podoba interpretov. Speváčka Katja Nord nahradila brunetu Anni-Fridu Lyngstad a blondína Camila Hedrén Agnethu Fältskog. Na pódiu švédskej štvorici "asistovali" aj hudobníci z Národného londýnskeho symfonického orchestra, ktorých oddirigoval Matthew Freeman. Exkluzivitu celému predstaveniu dodávali dvaja hostia, a to pôvodní členovia sprievodnej skupiny ABBA - saxofonista Ulf Andersson a gitarista Janne Schaffer.

Speváci, speváčky a hudobníci sa s bratislavskými fanúšikmi rozlúčili krátko pred pol desiatou večer, a to skladbou 'Thank You For The Music'. K záverečnému číslu sa pridalo aj publikum. Protagonisti sa po vystúpeniach po Slovensku presunuli do hlavného mesta Slovinska , Ľubľany, kde v sobotu zakončili svoje zimné turné. Po niekoľkotýždňovej pauze ich čaká turné v USA.

--
Text: Lea Podstanická
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: ABBA